Cum a fost evitat la Aeroportul Cluj un măcel similar celui de la Otopeni, în decembrie 1989. Un fost student a dejucat diversiunea ce putea duce la un masacru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de morţi şi sute de răniţi au căzut în centrul Clujului sub o adevărată ploaie de gloanţe. FOTO: R. Rotta
Zeci de morţi şi sute de răniţi au căzut în centrul Clujului sub o adevărată ploaie de gloanţe. FOTO: R. Rotta

În timpul Revoluţiei, la Cluj, persoane necunoscute au pus la cale o diversiune asemănătoare celei de la Aeroportul Otopeni, în care şi-au pierdut viaţa o mulţime de soldaţi.

Dezvăluirea a fost făcută de Valentin Guia, care pe atunci era student în primul an la Universitatea Tehnică din Cluj. Guia susţine că, împreună cu mai mulţi tineri a coordonat, timp de trei zile, activitatea Miliţiei şi a asigurat predarea armamentului de către miliţieni.

Bărbatul povesteşte că în seara 22 decembrie 1989, cineva, exact ca în acelaşi scenariu ca la Bucureşti-Otopeni, când au murit împuşcaţi zeci de militari de la Câmpina, ar fi sunat de la Judeţeana de Partid Cluj, dându-se drept un membru al FSN. Bărbatul, a cărui indentitate rămâne şi azi un mister, a cerut ca şeful de la Circulaţie al Miliţiei, să însoţească un autobuz la Aeroportul Cluj, pentru a prelua şi a asigura siguranţa unei delegaţii a FSN care trebuia să sosească din Bucureşti. 

Cum a fost evitat în ultimul moment un măcel

„Pe drum, colegul care a rămas la Miliţie mi-a transmis prin staţie că nimeni de la FSN, dintre cei care erau la Judeţeana de Partid din Cluj, nu îşi asumă că ar fi sunat să trimită oameni la Aeroport. Atunci i-am spus să sune şi la Aeroport, să îi confirme că este în aer un avion care vine de la Bucureşti. Ne-am continuat drumul iar aproape de Aeroport ne-am oprit pe marginea drumului şi eu le-am spus să ne întoarcem, pentru că ceva nu mi se părea în regulă. 

Pe drumul de întoarcere, undeva în zona Mărăşti, colegul care era la Miliţie ne-a apelat din nou prin staţie să ne spună să ne întoarcem şi să nu mai mergem la Aeroport deoarece aflase că cineva a sunat acolo să îi avertizeze că vine o maşină şi un autobuz plin cu securişti să atace şi să ocupe Aeroportul şi să tragă asupra noastră. Era acelaşi scenariu de diversiune care a funcţionat la Bucureşti-Otopeni, unde au murit împuşcaţi zeci de militari de la Câmpina, doar că noi am scăpat cu viaţă”, a declarat Guia pentru Mediafax.

Potrivit sursei citate, Valentin Guia nu a cerut niciodată certificat de revoluţionar, deşi a fost activ în acele zile de decembrie 1989. Bărbatul spune că nu a fost interesat de certificat şi că tot ceea ce făcut a făcut doar din spirit civic şi din patriotism.

30 de morţi pe străzile Clujului

Dacă Valentin Guia şi colegii săi au reuşit să dejoace planurile unui adevărat măcel la Aeroportul Cluj, în centrul oraşului au existat numeroase victime. 

Revoluţia din 1989 a scos pe străzile Clujului zeci de mii de oameni. Mulţi dintre aceştia au fost răniţi, după ce trupe ale Armatei şi Securităţii au tras în oameni. În acele zile, conform listei publicate de Asociatia pentru Adevarul Revoluţiei Cluj, în capitala Ardealului au murit 30 de persoane în trei puncte fierbinţi: Piaţa Libertăţii, Hotel Astoria, Fabrica de Bere.

„Szabo Attila, 22 de ani, Aurel Merca, 33 de ani, Lucian Matiş, 29 de ani, Sorinel Dorinel Jurja, 22 de ani, Horia Pedestru, 44 de ani, Vergica Marin, 70 de ani, Tamas Burgya Iosif, 20 de ani, Rodica Cristurean, 26 de ani, Egyedi Imre 57 de ani, Borbely Istvan 28 de ani, Viorel Cioara 50 de ani, Ioan Sabau, 31 de ani, Calin Mihai Ticlete, 29 de ani, Teodor Pop, 19 ani, Ioan Inclezan, 20 de ani, Emil Ciortea 43 de ani, Grigore Bors, 28 de ani, Adrian G. Nasc, 32 de ani, Adrian Dinu Smical, 28 de ani, Ballai Zoltan Csaba, 18 ani, Ioan Chira, 36 de ani, Alexandru Pop, 40 de ani, Luminita Misan, 21 de ani, Ioan Valeanu, 37 de ani, Szabo Stefan, 40 de ani, Ioan Rusu, 40 de ani, o înşiruire de nume şi vârste unite de gloanţele regimului comunist. 

„Acestia sunt eroii Clujului. Ei au avut curajul să condamne regimul comunist şi au plătit cu viaţa”, se arată într-un comunicat al asociaţiei. Alte surse susţin că numărul celor decedaţi la Cluj în decembrie 1989 este de 45. 

Citeşte şi

Cum s-a murit la Cluj în decembrie 1989. Studenţii de la Teatru au reconstituit, în stradă, tragicele clipe: „Ei au murit ca noi să fim aici“

Dezvăluire şocantă despre fotografiile apărute în „Paris Match” cu Revoluţia din Cluj. Imaginile publicate în 1990 i-au scăpat pe securişti de la moarte

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite