Cum şi-au făcut poliţiştii clujeni de la Rutieră de ruşine uniforma: luau ca mită bere şi carne. „Suntem ca la pescuit“, explică unul dintre ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Suntem ca la pescuit. Dacă vine şalăul, vine, nu vine şalăul, nu vine”. Astfel explică unul dintre cei 12 poliţişti clujeni de la Rutieră, trimişi, ieri, în judecată pentru luare de mită. Aceştia nu aveau mari pretenţii în ceea ce priveşte mita pe care o luau pentru a închide ochii la încălcarea legii: acceptau euro, lei, bere şi chiar carne. În rechizitoriu sunt descrise cele 73 de fapte de care sunt acuzaţi agenţii.

“Suntem ca la pescuit, vine şalăul, vine, nu vine şalăul, nu vine...” (Mureşan Ioan);  “Suntem penali şi noi , dacă mergi să rezolvi o treabă, mergi singur...şi apoi ne mirăm că ne povesteşte lumea... (Soran Victor); “Auzi că-l mâncă palma stângă, hai să merem să lucrăm” (Ion Mureşan);  “Sunt care vin numa pentru asta la lucru, ştie toată lumea ...io nu am fost din ăia care au exagerat... nici io n-am fost sfânt, da alţii rup” (poliţist trimis în judecată). Aceasta este filosofia de viaţă a învinuiţilor şi inculpaţilor din acest dosar” – astfel începe rechizitoriul procurorilor clujeni în cazul celor 12 poliţişti de la Serviciul Rutier al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj care au fost trimişi ieri în judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi primire de foloase necuvenite. Aceştia sunt acuzaţi de comiterea a 73 de acte materiale. Este vorba despre Ioan Mureşan, Mihai Radu Mureşan, Adrian Vasile Sucală, Victor Soran, Dorin Dan Alb, Cătălin Lupaş, Eduard Robert Gălăţan, Dacian Cosmin Roşca, Alin-Tudor Mânzat, Ilie Cătinean şi Ciprian Rareş Todoruţ, care lucrau la Biroul Rutier Drumuri Naţionale şi Europene. 

“Sunt care vin numa pentru asta la lucru, ştie toată lumea ...io nu am fost din ăia care au exagerat... nici io n-am fost sfânt, da alţii rup”

poliţist trimis în judecată

Preocupările poliţiştilor clujeni: obţinerea de venituri suplimentare

Dacă în fişa postului scrie că trebuie să supravegheze şi să controleze traficul în cadrul Biroului Rutier Drumuri Naţionale şi Europene, „în realitate preocupările lor erau de obţinere de venitri suplimentare şi pe acordarea de favoruri la solicitare sau din oficiu”, scriu procurorii clujeni. Procurorii explică faptul că aceste fapte au putut fi realizate datorită faptului că aparatul radar de pe maşina de serviciu a poliţiştilor rutieri este de tip vechi şi  permite ştergerea datelor. În rechizitoriu, procurorii redau cele 73 de fapte penale poliţiştilor, suprinse din vara anului 2011 până în toamna lui 2012, când iau mită pentru a închide ochii la încălcarea legii de către şoferii prinşi. 

Mituiţi cu carne... 

În rechizitoriu se arată că în data de 6 martie, în jurul orei 15.22, agentul Ioan Mureşan l-a oprit în trafic pe un agent de vânzări al unei firme care comercializează carne – Michelangelo, care a fost prins având 104 kilometri/oră. Poliţistul a luat ca mită carne. Procurorii redau dialogul dintre cei doi: 

“Mureşan Ioan: Da ia, să vă arăt, 104 kilometri la oră.

Bărbat: Nu mă puteţi ajuta şi pe mine cumva. Nu am avut niciodată permisul luat...Eu am la mine o sută de mii, , nişte carne pot să vă dau, bani n-am a mine, no, îs sincer...tăţ banii mei, am bonuri de masă de un milion. Dacă vreţi mergeţi la Sorin la Michelangelo, mâine, vă luaţi două baxuri de carne şi cu asta am terminat. 

Mureşan Ioan: Da, dacă te duci dumneata, şi nu spui la nimeni nimic, te duci amu până acolo şi vii înapoi, oare cum îi? Vii la şapte jumătate când ieşim din schim?... Pe Albac, în Gheorgheni?

Bărbat: Da, da

  Mureşan Ioan: Unde-l pui?

Bărbat: Dacă-s congelate şi e frig, n-au nicio treabă...”

Mituiţi cu bere

O altă infracţiune redată este cea comisă de Mureşan Radu Mihai, care în “1 februarie 2012,  în timp ce efectua serviciul cu Mânzat Tudor Alin, pretinde şi acceptă remitere unui bax cu 24 de cutii de bere, iar pe fondul exercitării atribuţiilor de serviciu, împreună cu Victor şi Todoruţ Rareş Ciprian, din cursul nopţii de 27/28 ianuarie 2012, în mod similar acceptă plata sumelor de 50 de euro respectiv 50 de lei de la persoane pe care nu le-a sancţionat contravenţional. “ 

Parola: “Haideţi să rezolvăm să fie bine”

Tot în 6 martie, procurorii mai consemnează o infracţiune. În jurul orei 15.00,  acelaşi Ioan Mureşan opreşte un şofer de camion, care nu are nici rovignetă şi nici licenţă de tranport. Acesta îi promite 150 de lei şi-i dă suma de 130 de lei pentru a scăpa de o amendă de cel puţin 3.000 de lei.  

 „Mureşan Ioan: Lucri fără licenţă...

Bărbat: N-am ştiut asta, vă spun sincer

Mureşan Ioan: Rovignetă n-ai?

Bărbat: Nu, v-am spus că n-am 

Mureşan Ioan:Nici licenţă, ce să fac cu dumneavoastră. 

Bărbat: Să mă iertaţi, haideţi să rezolvăm cumva să fie bine. 

Mureşan Ioan: Da, sigur, şi după aia ne ştie tot satu... Ştii cât e amenda pentru licenţă...30 de milioane e amenda pentru rovignetă...

Bărbat: Poi cum rezolvăm?... O rezolvăm când vin înapoi... că n-am numai 30 de lei la mine, că n-am ştiut...

Mureşan Ioan: Unde mai vii îanpo...p...a mai vii înapoi.

Bărbat: Auzi domnule, eu îs om de cuvânt...

Mureşan Ioan: Nu mere aşa treaba. Nu-i bine

Bărbat: Vin înapoi şi vă las 150 de lei ca să fie bine. Stai aici şi dau un telefon să-mi aducă cineva 100 de lei, bine...?

Soran Victor: Ia ca-ţi vine prietenu. Da oare până unde Dumnezeu s-o dus?        

Mureşan Ioan: Până la capătu satului, tu nu auzi?

Mureşan Ioan duce mâna la parasolar şi ia mai multe documete şi o sumă de bani împăturită”. 

Mai puteţi citi:

După cazul lui Sergiu Todea, un alt poliţist clujean îi cere, într-un memoriu, premierului Victor Ponta să îi facă dreptate

DNA a început urmărirea penală împotriva şefului Poliţiei Dej. Acesta îşi folosea funcţia pentru a obţine beneficii pentru firmele pe care le deţinea

Poliţia Penală Cluj: şeful Poliţiei va fi judecat pentru confiscarea averii, după ce şeful de la Rutieră a fost trimis  în judecată pentru înşelăciune

Confiscarea averii  fostului şef al Poliţiei Cluj se judecă cu uşile închise. Păcurar a cerut secretizarea procesului

De ce a demisionat poliţistul clujean care a avut curajul să-l oprească în trafic pe şeful său

 

VIDEO Noi elemente în cazul poliţistului de la Rutieră anchetat pentru că l-a oprit în trafic pe un şef al Poliţiei Cluj. A apărut înregistrarea care surprinde incidentul

VIDEO Şeful Poliţiei Române: „11 ofiţeri din conducerea poliţiei clujene sunt cercetaţi disciplinar. Printre ei se află fostul şef IPJ Cluj, Ioan Păcurar“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite