Cum poate excesul de curăţenie să provoace obezitatea copiilor. Studiul cercetătorilor canadieni care contestă dezinfectanţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cauzele pentru care copiii devin supraponderali este utilizarea regulată în gospodărie a produselor de curăţare de uz casnic, relevă un studiu al cercetătorilor canadieni. Dezinfectatul afectează flora intestinală a copiilor, susţin aceştia.

Soluţiile de curăţare de uz casnic folosite regulat ar putea face copiii supraponderali prin modificarea florei intestinale, sugereaza un studiu canadian publicat în CMAJ (Canadian Medical Association Journal), citat de Science Daily. Studiul a analizat flora intestinală şi greutatea a 757 de sugari din populaţia generală la vârsta de 3-4 luni respectiv între 1 şi 3 ani, luând în considerare, de asemenea, expunerea la dezinfectanţi, detergenţi şi produse ecologice utilizate în casă.

Legătura între flora microbiană şi greutatea copiilor

Cercetătorii au folosit diagrame de creştere pentru indicele de masă corporală (IMC) ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Aceştia au descoperit că există o legătură între flora microbiană intestinală alterată a copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 4 luni şi utilizarea frecventă a dezinfectanţilor de uz casnic. Aceştia au prezentat niveluri mai scăzute de bacterii Haemophilus şi Clostridium, dar niveluri mai ridicate de Lachnospiraceae. Cercetătorii au observat, de asemenea, că o creştere a nivelului de bacterii Lachnospiraceae este asociată cu o curăţare mai frecventa cu dezinfectanţi. Pe de altă parte, nu s-a găsit aceeaşi asociere cu detergenţi sau cu produse de curăţare ecologice. Studiile realizate pe purcei au relevat modificări similare în flora intestinală când animalele sunt expuse la dezinfectanţi cu aerosoli.

Efectele asupra sugarilor 

„Am constatat că sugarii care trăiesc în gospodăriile unde dezinfectanţii sunt folosiţi cel puţin săptămânal au fost de două ori mai susceptibili de a avea niveluri mai ridicate ale microbilor intestinali Lachnospiraceae la vârsta de 3-4 luni. La vârsta de 3-4 ani, indicele de masă corporală al acestora a fost mai mare decât la copiii care nu au fost expuşi la dezinfectanţi”, a spus Anita Kozyrsky, profesor universitar la Universitatea Alberta şi cercetător principal în cadrul proiectului SyMBIOTA, un studiu despre modul în care modificarea florei intestinale a copilului afectează sănătatea.

Produsele de curăţat ecologice şi sănătatea copiilor

Bebeluşii care trăiesc în gospodării care foloseau produse de curăţare ecologice aveau flora intestinală diferită şi erau mai puţin susceptibili de a fi supraponderali. 

„Nou-născuţii care cresc în gospodării unde se folosesc produse ecologice au avut un nivel mult mai mic de microbi enterobacterieni,  dar nu am găsit nicio dovadă că aceste modificări au determinat un risc redus de obezitate”, a spus cercetăoarea.

Ea sugerează că utilizarea produselor ecologice poate fi legată de un stil de viaţă şi de obiceiuri alimentare mai sănătoase, care contribuie la rândul la o floră intestinală sănătoasă care influenţează greutatea copiilor. 

„Produsele de curăţare antibacteriene au capacitatea de a schimba flora intestinală şi pot provoca creşterea riscului de supraponderabilitate a copiilor", scriu autorii. „Studiul nostru oferă informaţii noi cu privire la impactul acestor produse asupra compoziţiei microbiene intestinale infantile şi asupra excesului de greutate”, mai spun cercetătorii.

Este nevoie de studii suplimentare

„Există argumente ştiinţifice plauzibile cu privire la concluzia că expunerea timpurie la dezinfectanţi poate creşte riscul obezităţii copiilor prin modificarea bacteriilor din familia Lachnospiraceae", notează epidemiologii Dr. Noel Mueller şi Moira Differding, de la Facultatea de Medicină „John Hopkins Bloomberg”. Aceştia susţin că este nevoie de studii suplimentare.

Dr. Kozyrskyj subliniază, de asemenea, nevoia de studii care clasifică produsele de curăţare prin prisma ingredientelor din care sunt realizate. „Incapacitatea de a face acest lucru a fost o limitare a studiului nostru”, a precizat acesta.

Citeşte şi

Cum poţi să previi obezitatea fără a-ţi schimba major dieta. Descoperirile făcute de cercetători în legătură cu postul

Legătura între dietă şi cancer: rolul aminoacizilor în „înfometarea“ tumorilor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite