Cum a dispărut un vas din perioada Hallstatt, estimat la 30.000 de euro, din Muzeul de Istorie Turda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul de Istorie din Turda găzduieşte peste 30.000 de exponate. FOTO: turistintaramea.ro
Muzeul de Istorie din Turda găzduieşte peste 30.000 de exponate. FOTO: turistintaramea.ro

Lucian Creţa, bărbatul care a donat Muzeului din Turda în urmă cu 16 ani un vas de lut din epoca fierului,  a făcut zilele trecute o vizită la instituţie pentru a-şi vedea descoperirea expusă. Nu mică i-a fost mirarea când reprezentanţii Muzeului i-au spus că nu găsesc piesa. Bărbatul, care a estimat valoarea vasului la 30.000 de euro, a făcut solicitare scrisă pentru găsirea vasului.

Viaţa istoricilor din Turda, un orăşel de lângă Cluj-Napoca, a fost animată, în 1998, de o descoperire unică în zonă - un vas de lut din epoca fierului a fost găsit la fundaţia casei unui turdean. Vasul a fost catalogat ca singurul aşa de bine păstrat din zonă. Artefactul a fost lucrat în întregime de mână şi este împodobit cu motive simple în formă de cruciuliţă. Acest vas, care a zăcut sub pământ mai bine de 2000 de ani, atestă existenţa timpurie a unor comunităţi organizate pe acest teritoriu şi este singurul păstrat într-o asemenea măsură pe teritoriul Turzii, scria presa vremii citând un oficial al muzeului, Horaţiu Groza. Artefactul a fost donat de cel care l-a găsit, Lucian Creţa, fără a solicita nicio recompensă. Omul şi-a exprimat dorinţa ca muzografii să precizeze, în momentul expunerii vasului că el este donatorul, pentru ca astfel „să rămână în istorie”. 

muzeu de istorie

Foto din presa vremii. 

Vasul nu e de găsit

Bărbatul a fost zilele trecute să-şi vadă vasul la expoziţie. Nu mică i-a fost uimirea când a constatat că vasul nu era de găsit. „Am găsit, în urmă cu câteva săptămâni, printre documentele mele reportajul din ziarul locl despre descoperirea făcută. Atunci m-am gândit să văd ce s-a întâmplat cu vasul respectiv”, povesteşte bărbatul pentru Adevărul. "Cei de la Muzeu mi-au spus că habar nu au unde e vasul. M-au întrebat dacă am proces-verbal că am donat vasul. Dacă nu, să-i las în pace”, a declarat Creţa (foto).

image

El a ajuns în biroul directoarei şi a cerut să-l aducă pe muzeograful care a luat în primire obiectul. „Lucrurile au fost făcute cu tam-tam atunci când am donat. A scris presa, am martori. În plus, şi muzeograful a recunoscut că apare trecut în carneţelul său. Dacă ei nu şi-au făcut treaba şi nu au inventariat, sunt eu de vină? Vasul are o valoare deosebită,  l-au identificat nişte prieteni, care mi-au spus că este evaluat la peste 30.000 de euro. Nu se poate să dispară aşa. E posibil să fi fost vândut pe piaţa neagră. Cine ştie câte obiecte au mai fost donate astfel şi li s-a pierdut urma”, spune turdeanul. El a făcut o solicitare scrisă prin care cere indetificarea vasului în teremen de 3 luni de zile.  Oficialii Muzeului au declarat pentru Adevărul că au termen până în luna august să dea răspuns turdeanului şi că au început să caute vasul. „Sunt 30.000 de obiecte în arhiva muzeului şi  sunt în curs de arhivare. Trebuie să-l căutăm. Nu cred că valoreză 30.000 de euro un astfel de vas”, a declarat un oficial al Muzeului.  

Citeşte şi

VIDEO-FOTO Copia satului austriac Hallstatt, inaugurată în China

FOTO Morminte din Epoca Fierului, descoperite pe malul Dunării

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite