Cum arată şi cum funcţionează masca anti-COVID-19 a viitorului. Este concepută de un inginer clujean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un inginer clujean a câştigat competiţia organizată de prestigioasa universitate MIT din SUA pentru găsirea prototipului de mască de protecţie de înaltă tehnologie.  Masca concepută de Ciprian Burzo este dotată cu un senzor care detectează particulele de Covid-19.

Ciprian Burzo, absolvent al secţiei de Design Industrial şi Inginerie de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a obţiunut marele premiu al competiţiei organizate de MIT (Massachusetts Institute of Technology)  cu scopul găsirii unei măşti de înaltă tehnologie care să ajute la stoparea răspândirii COVID-19 şi a altor viruşi. 

O mască de faţă echipată cu un senzor care detectează particulele de Covid-19 din împrejurimi, proiectată de un inginer român, a obţinut premiul cel mai mare la un concurs de la MIT Media Lab, relatează The Calvert Journal.

Proiectul câştigător al lui Ciprian Burzo este o mască minimalistă, transparentă, cu un biosenzor care se poate conecta la un smartphone. 

Prin intermediul unei aplicaţii, utilizatorii ar putea urmări numărul de agenţi patogeni din aerul înconjurător. „Masca socială” colectează date privind alţi utilizatori din jurul vostru şi calculează riscul de infecţie cu Covid-19, după cum explică inventatorul.

Imagine indisponibilă

Ciprian Burzo estimează că masca va costa în jur de 30 de dolari. FOTO: Arhivă personală

„Conectarea măştii cu smartphone-ul nostru este o opţiune reală pentru viitor”

Designul, care este încă un prototip în curs de dezvoltare, a câştigat un concurs organizat de laboratorul de răspuns la pandemie al MIT, care a cerut inginerilor şi proiectanţilor să vină cu răspunsuri creative care să reimagina măştile de protecţie şi echipamentele individuale de protecţie (PPE).

„Conectarea măştii cu smartphone-ul nostru este o opţiune reală pentru viitor”, spune Ciprian. „Ar trebui să ştim cine este infectat în zona noastră şi să fim informaţi pe smartphone-ul nostru despre ceea ce a detectat biosenzorul pe baza particulelor din jur. Acestea sunt doar câteva dintre opţiunile care vor apărea cu siguranţă în masca viitorului”, a explicat Burzo. 

cluj masca ciprian burzo

Cum va funcţiona „masca socială”

„Totul începe cu o schiţă simplă şi cu gândul că putem ajuta societatea în lupta împotriva viruşilor atât din punct de vedere social cât şi medical. Am realizat prototipul unei măşti simple, care are un aspect modern şi inteligent. Principalele materiale utilizate pentru producerea măştii sunt policarbonatul şi polipropilena. Acest lucru reduce riscul de alergii pentru anumite categorii de persoane”, explică Burzo.

Materialul cadrului este realizat fie prin imprimare 3D cu filament ecologic, fie prin turnare în matriţe speciale.

Partea frontală a măştii conţine un dispozitiv modular care poate fi îndepărtat sau înlocuit. Acest dispozitiv integrează senzorii (biosenzor, Bluetooth) şi un orificiu de aerisire.

În lateral, masca are un alt sistem de ventilaţie cu filtru, un senzor de temperatură şi un afişaj de temperatură. De asemenea, masca are adaptor Bluetoth. 

Utilizatorul va utiliza, de asemenea, un dispozitiv mobil cu funcţii diferite, cum ar fi urmărirea temperaturii, verificarea stării particulelor din aer sau verificarea unei hărţi cu utilizatorii unei măşti similare din jur. Colectând datele de pe mască, algoritmul furnizează un procent privind riscul cu posibila infecţie cu SARS COV-19. Toţi utilizatorii de astfel de măşti vor apărea pe hartă, astfel încât o persoană neinfectată să evite zona cu posibile infecţii.

Pentru a influenţa comportamentele sociale în jurul măştilor şi a reduce stigmatizarea celor care le poartă, măştile sunt realizate cu un design modern, minimalist, folosind diverse palete de culori. Acestea arată frumos, futurist şi inteligent, precizează românul.

Masca va putea fi realizat şi în timp ce utilozatorul face sport, folosind ambele găuri de ventilare. 

„Am redus dimensiunile măştii, făcându-le, de asemenea, cu un aspect modern, dar în acelaşi timp păstrând funcţionalitatea principală”, explică Burzo.

Imagine indisponibilă

Una dintre cele două versiuni ale măştii sociale. FOTO: Ciprian Burzo.

Vor fi detectate  persoanele infectate asimptomatice. Masca va costa 30 de dolari

„Pentru a detecta persoane asimptomatice, un biosenzor a fost integrat în partea din faţă, care va detecta particulele din aer şi împreună cu placa de bază şi adaptorul bluetooth vor trimite utilizatorului informaţii pe un dispozitiv mobil. De asemenea, senzorul de temperatură din partea laterală a măştrii va trimite în timp real temperatura utilizatorului” , detaliază românul.

Toţi utilizatorii măştii vor fi anunţaţi pe telefonul mobil cu privire la posibile contaminări, iar o hartă integrată în aplicaţie va afişa utilizatorii în timp real pe o rază de 300 de metri. Nanoparticulele pot fi îndepărtate cu uşurinţă printr-o spălare simplă. Costul pe unitate (mască) va fi de aproximativ 30 de dolari, a mai precizat Ciprian.

Vă mai recomandăm 

FOTO VIDEO Povestea clujeanului care face maşini pentru Formula 1

UTCN a luat trei medalii de aur la Salonul internaţional de invenţii de la Bruxellels

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite