Cum apare stresul la copii. Părinţii au contribuţia decisivă: „Degeaba încerci să lucrezi cu copilul pe perfecţionism“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii FOTO: Shutterstock
Copii FOTO: Shutterstock

Marile noastre greşeli în ce priveşte comportamentele şi modul de a gândi vin din modul defectuos pe care l-am învăţat ca şi copii, spune consilierul psihologic Loana Comşa din Cluj-Napoca.

Specialiştii spun că şi copiii sunt afectaţi de stres deoarece văd cum reacţionează şi gestionează părinţii lor această ”boală” a secolului şi le preiau comportamentele, spune consilierul psihologic şi coacher-ul Loana Comşa, din Cluj-Napoca. ”astfel, ei înţeleg că e normal să urli sau să mănânci când eşti stresat. Comportamentele defectuoase se învaţă în familie, spre exemplu: dacă acel copil e perfecţionist va fi veşnic stresat şi nemulţumit de performanţele sale, dacă are o mamă mai nevrotică pe care totul o copleşeşte va învăţa că viaţa e copleşitoare şi că totul timpul ceva nu se rezolvă”, adaugă aceasta.

Potrivit consilierului psihologic clujean, cel mai important lucru într-o familie, indiferent că vorbim de copii sau de relaţia de cuplu, e să se discute despre orice nu e în regulă.

”E bine să existe în familie cultura comunicării şi e important ca prichindeii să fie învăţaţi abc-ul emoţional ca să-şi înţeleagă emoţiile, să înţeleagă emoţiile celorlalţi, dar şi cum să reacţioneze la acestea şi să le gestioneze. Uneori, problema copilului poate să fie doar în mintea lui, iar o discuţie cu părintele o rezolvă”, explică Loana Comşa.

Aceasta povesteşte că sunt foarte mulţi părinţii ce-şi aduc copiii la consiliere psihologică. Unii acceptă că fiul sau fiica lor are nevoie de ajutor şi atunci îl/o duc la psiholog sau la consilierul psihologic, însă alţii îi trimit pe cei mici la specialist când, de fapt, problema este la ei. Iar părintele e cel care trebuie să schimbe anumite lucruri din comportamentul său.

loana comsa cluj foto

”Degeaba încerci să lucrezi cu copilul pe perfecţionism, spre exemplu, dacă părintele îi cere să aibă numai 10. Cu copiii e o muncă de echipă, trebuie lucrat şi cu părinţii”, adaugă consilierul psihologic Loana Comşa. (foto în dreapta, credit foto: Florina Pop).

Câteva sfaturi despre cum să gestionezi stresul în familie:

Evaluează-ţi stilul de viaţă. În calitate de părinte este important să modelezi un stil de viaţă sănătos pentru copilul tău. Copiii sunt mai predispuşi către comportamente sănătoase şi mai puţin în a asocia stresul cu cele nesănătoase dacă toată familia are un trai şi tehnici corecte de management al stresului. Deci întrebă-te: Cum răspund la stres? Am cumva obiceiul de a recurge la mâncatul excesiv? Obişnuiesc să am alte comportamente nesănătoase când mă simt stresat? În ce mod aş putea să îmi îmbunătăţesc metoda de a face faţă stresului?

Vorbeşte despre asta. Dacă observi la copiii tăi că sunt îngrijoraţi sau stresaţi, întreabă-i la ce se gândesc, ce probleme au. Conversaţiile regulate pot ajuta familia să înţeleagă şi să gestioneze mai bine stresul trăit de copiii lor. Comunicarea deficitară între părinţi şi copii este asociată cu decizii proaste luate de copii şi adolescenţi. Vorbind cu copilul tău promovând în familie comunicarea deschisă şi rezolvarea de probleme este la fel de importantă ca şi a mânca sănătos, a dormi suficient sau a face mişcare. La fel este şi în relaţia cu partenerul tău. Dacă îl vezi stresat, supărat, discută despre asta. Vezi cum îl poţi ajuta: poţi prelua din sarcinile lui casnice în perioada respectivă, te poţi oferi să îl asculţi sau îl poţi ajuta să îşi rezolve problema”, sunt câteva din sfaturile pe care Loana Comşa le oferă în cartea sa electronică ”Managementul stresului”, care poate fi descărcată gratuit de pe site-ul acesteia.

Cartea a fost scrisă şi ca urmare a numeroaselor probleme de care s-a lovit atât ca şi consilier psihologic, cât şi ca coacher. E-book-ul are la bază tehnici validate ştiinţific, studii psihologice recunoscute internaţional şi e scrisă într-un stil facil, asemănător cu cel al cărţilor motivaţionale.

Mai puteţi citi:

Remediul paradoxal împotriva stresului care transformă viaţa în coşmar: „Treziţi-vă cu o oră mai devreme“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite