Cum să alegi un vin bun şi ce obiceiuri legate de cosumul de vin au românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oenologul de origine germană Oliver Bauer, „împământenit“ în România, la Drăgăşani, la podgoriile Domeiilor Ştirbey, este convins că alegerea unui vin bun este o chestiune de gust. Deşi este un adevărat cunoscător în domeniu, refuză să dea lecţii despre cum se alege o astfel de licoare.

El consideră că numai încercând poţi afla ce vin îţi place şi la ce ocazii se potriveşte. De asemenea, a auzit că în anii ’60 - ’70 în România existau vinuri foarte bune, inaccesibile populaţiei de rând, o adevărată comoară pe care ar dori să o descopere.

Românii, „înconjuraţi“ de vin

Spre deosebire de situaţia alte ţări românii sunt încă „înconjuraţi“ de vin în viaţa lor, a constatat oenologul Oliver Bauer.  „Aici e greu să găseşti o familie de români fără propria lui vie sau un <<vin de casă>>. Dar, din păcate, cei mai mulţi băutori de vin cred că <<bun>>, <<mult>> şi <<ieftin>> merg bine mână-în-mână“, spune Oliver Bauer. Însă nu totul este pierdut, crede specialistul, pentru că tot mai mulţi români călătoresc, iau contact cu alte culturi, gusturi, astfel că tot mai mulţi se îndepărtează de vechile reguli şi obiceiuri şi devin interesaţi de ceea ce este vinul cu adevărat. „Pentru mine este o mare plăcere să văd printre tineri tot mai mulţi iubitori de vin. Toţi aceşti comsumatori trec aproape automat, în ceea ce priveşte comportamentul de consum de la <<cantitate>> la <<calitate>>. O dată cu această schimbare, obiceiul de a pune apă în vin, care este comun în toate ţările, va deveni din ce în ce mai depăşit“, mai spune oenologul.

Cine pune Coca-Cola/Pepsi în vin?

Cât despre diluarea vinurilor, specialistul spune că unii vor să „îmbunătăţească“ un vin prost prin adăugarea unui suc carbogazos dulce. „De ce au cumpărat vinul, dacă nu le place aşa cum este? De ce nu cumpără unul care să le placă? Unii simt nevoia de a-şi etala <<cunoaşterea>> în domeniul vinurilor prin cumpărarea/comandarea unui vin foarte scump, dar îi compensează neadecvarea cu un pic de Coca-Cola/Pepsi. Dar, cine sunt eu să judec acest obicei? Până la urmă, gustul este o chestiune foarte personală. O pisică poate să mănânce şoarcei, dar mie, personal, nu îmi plac“, este de părere Oliver Bauer.

CITIŢI MAI MULTE DESPRE ACEST SUBIECT ÎN ADEVĂRUL

Ce este un oenolog?
Acesta este un tehnician ale carui cunostinte stiintifice sunt recunoscute printr-o diploma care-i atesta calitatea. Cuvantul oenolog provine din cuvantul grec oinos, care inseamna vin, si logos = stiinta(adica persoana care detine stiinta despre vin). Cunostintele practice si teoretice ii permit unui oenolog sa-si asume intreaga responsabilitate in vinificarea corecta si completa a vinurilor, sa faca analize de profunzime asupra calitatii strugurilor si a vinului obtinut si, bineinteles sa evalueze corect aceste analize.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite