Cum a ajuns o sală de sport construită cu 2 milioane de lei să fie reparată cu 6 milioane de lei. Cazul halucinant din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sala de sport inaugurată în 2014 la Liceul "George Coşbuc" a fost închisă în 2018 FOTO Remus Florescu
Sala de sport inaugurată în 2014 la Liceul "George Coşbuc" a fost închisă în 2018 FOTO Remus Florescu

Sala de sport a Liceului „George Coşbuc“ din Cluj-Napoca necesită lucrări de reabilitare de 1,2 milioane de euro, în condiţiile în care construirea obiectivului a costat circa 500.000 de euro în urmă cu 5 ani.

6,01 milioane de lei fără TVA (1,2 milioane de euro) vor costa lucrările de reabilitare a sălii de sport a Colegiului Naţional George Coşbuc, conform indicatorilor economici care vor fi analizaţi marţi, 10 decembrie 2019, în şedinţa Consiliului Local Cluj-Napoca.

Aceasta în condiţiile în care „cea mai modernă sală de sport” din oraş, aşa cum susţineau reprezentanţii Primăriei în momentul dării în folosinţă, în 2014, a costat circa 2 milioane de lei din fondurile municipalităţii (circa 465.000 de euro la cursul BNR din 2014).

Astfel, se va ajunge ca reabilitarea să coste de aproape 3 ori mai mult decât construirea efectivă a obiectivului. 

Lucrări de consolidare de 1,2 milioane de euro 


Accesul în sala de sport a fost interzis încă din toamna anului trecut, când conducerea liceului George Coşbuc a sesizat deformarea unei grinzi care susţine tavanul la parter. Primăria a demarat realizarea unei expertize, care propune 3 scenarii de reabilitare. Varianta recomandată de specialişti prevede „montarea în sens transversal a unor grinzi metalice sub nervurile transversale de beton armat.”

Pe lângă această consolidare, se preconizează următoarele lucrări: reparaţii locale pe faţadele clădirii şi revopsire integrală, restaurarea elementelor de signalistică de pe faţada dinspre curtea şcolii, înlocuirea pardoselii de parchet laminat din sala de gimnastică de la etaj, vopsirea pereţilor din sala de sport şi sala de gimnastică, înlocuirea betonului de pantă şi refacerea hidroizolaţiei, refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor în zonele afectate de fisuri, refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor în zonele afectate de igrasie, refacerea jgheaburilor şi burlanelor în zonele unde igrasia este prezentă la interior, refacerea pantelor de scurgere pe trotuarul de gardă din partea de sud a clădirii”. În expertiză se arată că au existat „vulnerabilităţi ale soluţiei tehnice”, astfel încât cheltuielile vor fi imputate firmei care au construit sala.

„Vom cere banii de la firma care a construit”


Directorul tehnic al Primăriei, Virgil Poruţiu, a explicat pentru „Adevărul”: „Am cerut firmei constructoare să consolideze pe banii ei sala de sport, dar am fost refuzaţi. Astfel, vom face noi consolidarea şi apoi  vom recupera banii de la firmă”. Poruţiu a explicat şi de ce costă aşa de mult reabilitarea: „E foarte multă manoperă de realizat şi accesul pentru a face lucrările e foarte greoi. La orice lucrare, când repari te costă mai mult. E o soluţie tehnică de reabilitare foarte complexă cea pe care a dat-o expertul, dar e singura posibilă şi costă mult”.

Legat de celelalte lucrări necesare, directorul tehnic a precizat că sunt necesare deoarece sala trebuie adusă în stare de funcţionare după realizarea consolidărilor necesare. 

   

Cea mai modernă sală din Cluj-Napoca  

Sala de sport a fost dată în folosinţă în 2014 şi a fost realizată din fondurile municipalităţii - circa 2 milioane de lei. Pentru construirea obiectivului a fost selectată o firmă din Cluj-Napoca - S.C.Conimet Impex S.R.L. Cele două niveluri ale clădirii permit practicarea unui număr mare de sporturi: la parter - baschet, volei, handbal, tenis, iar la etaj - gimnastică. Există şi tribune pentru circa 100 de spectatori; Suprafaţa utilă pentru practicarea sportului este de circa 650 de metri pătraţi. Există şi vestiare, grupuri sanitare, cabinet profesori, cameră prim ajutor, depozit material sportivi. 

Citeşte şi

FOTO Sală de sport de 700.000 de euro. La inaugurarea ei, Boc a jucat volei şi handbal cu inspectorul şcolar general

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite