Cum a ajuns propaganda pro-Kremlin să promoveze genocidul în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilustraţie preluată de pe site-ul EU vs Disinfo. FOTO: EU vs Disinfo
Ilustraţie preluată de pe site-ul EU vs Disinfo. FOTO: EU vs Disinfo

O analiză a EU vs Disinfo relevă că propaganda rusă împotriva ucrainenilor a ajuns la nivelul în care să promoveze genocidul. Cele mai grave atrocităţi comise în războaie au fost precedate de o campanie care promova ura împotriva „duşmanului”, arată raportorii.

UE vs Disinfo, site-ul Comisiei europene care luptă împotriva dezinformării instituţiilor media pro-Kremlin, analizează propaganda rusească din perspectiva folosirii urii, în condiţiile în care în 18 iunie sărbătorim Ziua internaţională de contracarare a discursului instigator la ură.  

ONU, organismul care a instituit „Ziua internaţională de contracarare a discursului instigator la ură” explică: „discursul instigator la ură este orice fel de comunicare în vorbire, scris sau comportament care atacă sau foloseşte un limbaj peiorativ sau discriminatoriu cu referire la o persoană sau un grup pe baza indentităţii acestora, cu alte cuvinte, pe baza religiei, etniei sau afilierii lor”.

Discursul instigator la ura este periculos. „Dacă este lăsat necontrolat, discursul instigator la ură poate chiar dăuna păcii şi dezvoltării, deoarece creează terenul pentru conflicte şi tensiuni, încălcări pe scară largă a drepturilor omului” - arată  ONU. 

Discursul instigator la ură are doi „însoţitori de călătorie” – dezinformarea şi manipularea media. „Războiul Rusiei împotriva Ucrainei demonstrează efectul mortal al discursului instigator la ură, deoarece a servit la dezumanizarea oponentului, în acest caz guvernul legitim ales de la Kiev şi populaţia ucraineană. Odată ce inamicul este dezumanizat, soldaţii de pe câmpul de luptă nu se luptă cu o altă persoană ca tine şi ca mine, ci mai degrabă cu un grup de rang inferior. Puţini s-ar fi aşteptat ca, până la jumătatea anului 2022, liderii ruşi, precum şi mass-media şi formatorii de opinie  să îmbrăţişeze în mod deschis opiniile pro-genocid sau să ceară, efectiv, dispariţia unei naţiuni”, scriu specialiştii de la EU vs Disinfo.  

Cum ajunge o societate alfabetizată, cu o cultură bogată şi platforme de informare şi de schimb de opinii, cu reţele sociale să cadă victimă discursului de acest gen? Răspunsul inconfortabil este că oamenii pot fi manipulaţi. „Dinamica primară de grup intervine, mai ales atunci când acesta este expus în mod repetat la dezinformare încărcată emoţional. Grupul nostru versus „ei” - explică EU vs Disinfo.

Din păcate, istoria europeană şi mondială este bogată în astfel de exemple. Discursul instigator la ură a fost precursorul atrocităţilor din mai multe războaie. Exemplele recente includ Holocaustul, crimele din Rwanda din 1994, războaiele anilor 1990 din fosta Iugoslavie, unde Vukovar, Srebrenica şi Kosovo sunt doar câteva amintiri recente cu privire la cât de repede se pot transforma vecinii de odinioară în duşmani care comit crime brutale.

Site-ul Eu vs Disinfo este proiectul pilot al Grupului de lucru Est StratCom al Serviciului European de Acţiune Externă înfiinţat în 2015 pentru a răspunde mai bine la campaniile de dezinformare ale Federaţiei Ruse care afectează Uniunea Europeană. 

Discursul instigator la ură al Kremlinului

UE vs Disinfo face o analiză a discrusului instigator la ură al Rusiei în ultimele 12 luni. Din 2014, utilizarea termenului „nazist” a fost frecventă în propaganda pro Kremlin, după cum ilustrează baza  de date a EU vs Disinfo.

Iulie 2021. Putin: „Ucraina este condusă de „radicali şi neo-nazişti” 

Pe 12 iulie 2021, Kremlinul a publicat un articol semnat de Putin: „Despre unitatea istorică a ruşilor şi ucrainenilor”. În esenţă, afirmaţiile lui Putin pot fi rezumate după cum urmează:

– O mare parte din Ucraina este teren jefuit din „Rusia istorică”

– Naţiunea ucraineană este o idee artificială şi ucrainenii sunt practic ruşi spălaţi pe creier  

– Ucraina este condusă de „radicali şi neo-nazişti” care sunt „instrumente” ale Occidentului (SUA, NATO, UE)

„Sloganul „nazist / neo-nazist” apare în cinci părţi diferite ale textului. Acuzaţiile naziste au fost folosite de la revoluţia de la Maidan din 2013 pentru a dezumaniza ucrainenii şi a captura tot răul într-un singur cuvânt”, spun specialiştii de la EU vs Dinsinfo.

Articolul lui Putin a fost distribuit soldaţilor din armata rusă în ceea ce pare a fi o versiune modernă a educaţiei politice a soldaţilor din fosta armată sovietică.

24 februarie 2022: În săptămânile premergătoare noii invazii din 24 februarie, Putin şi guvernul rus au vorbit adesea despre Kievul care doreşte „să atace şi să comită un genocid împotriva vorbitorilor de limbă rusă din Donbas”. Pe 24 februarie, Putin a prezentat operaţiunea drept „autoapărare” pentru „deznazificarea Ucrainei”.

16 martie. „Neo-naziştii” de la Kiev pregătesc atacuri cu arme chimice şi biologice

În discursul lui Putin din 16 martie instigarea la ură a ajuns la un alt nivel: „„Neo-naziştii” de la Kiev pregătesc atacuri cu arme chimice şi biologice, antrax sau ceva asemanator. În curând, Kievul va avea arme nucleare gata de folosit împotriva Donbasului şi Rusiei.” 

În luna martie, atrocităţile din zonele aflate sub controlul Rusiei câştigă avânt, aşa cum este documentat de către OSCE.

3 aprilie: RIA Novosti lăudă genocidul.

Cel mai mare serviciu de ştiri din Rusia, agenţia de stat RIA Novosti, a publicat un articol important al intelectualului şi regizorului de film de mare profil afiliat Kremlinului, Timofey Sergeytsev, în care solicită acţiuni în Ucraina, care poate fi considerare genocid: „Fără milă pe câmpul de luptă, represiune în masă, epurare etnică à la Stalin.” Mesajul s-a răspândit apoi la principalele canale de televiziune din Rusia şi în media online. 

Termenii „nazist” şi „nazism” sunt din nou folosiţi în mod covârşitor în articol pentru a eticheta orice este asociat cu statul ucrainean, guvernul de la Kiev sau autorităţile ucrainene. Planul cere distrugerea şi lichidarea tuturor „naziştilor” şi reprimarea în masă împotriva ucrainenilor. În afară de cenzura strictă asupra oricărei voci ucrainene şi de introducerea legilor şi culturii ruse, scopul este interzicerea chiar şi a numelui de Ucraina şi chiar a termenului „ucrainean”. Pentru a face Ucraina să dispară. 

7 iunie. Medvedev: „Voi face totul pentru a-i face să dispară”

Articolul principal al RIA Novosti nu este departe de gândirea fostului preşedinte, cândva reformator liberal, Dmitri Medvedev, acum vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei. Într-o postare de pe Telegram, el a trimis acest mesaj clar: „Sunt nenorociţi care vor moartea pentru Rusia. Îi urăsc şi voi face totul pentru a-i face să dispară”. Deşi nu a menţionat în mod explicit Ucraina, este o presupunere corectă că Medvedev a avut în minte ucrainenii. 

13 iunie: Ucraina, o „ameninţare existenţială pentru Rusia”

Cuvintele lui Medvedev au fost secundate de apeluri mai explicite la violenţă din partea unui alt oficial rus de vârf, Dmitri Rogozin, fost viceprim-ministru, fost ambasador rus la NATO şi acum şef al agenţiei spaţiale ruse Roskosmos. Pe contul său de Twitter el propune: „să terminăm cu ucrainenii „o dată pentru totdeauna”. Ucraina, sau în cuvintele lui Rogozin „ceea ce a apărut în locul Ucrainei”, reprezintă „o ameninţare existenţială pentru poporul rus, istoria rusă, limba rusă şi civilizaţia rusă”. 

„Ameninţare existenţială” este, de asemenea, un cuvânt cheie în doctrina rusă pentru eventuala utilizare a armelor nucleare, deoarece o astfel de ameninţare trebuie făcută împotriva Rusiei pentru a declanşa o primă utilizare a acestor tipuri de arme.

15 iunie: Dmitri Medvedev: „Ucraina ar putea să nu mai existe în doi ani”

Medvedev a făcut o altă postare pe Telegram pe 15 iunie, când ridiculiza discuţiile cu privire la eventualele gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA pentru Ucraina. Provocator, el a întrebat: „Cine a spus că în doi ani Ucraina va exista chiar pe harta lumii?” Aceast discurs continuu în care sunt folosite cuvinte cheie precum „dispare / încetează să mai existe / îi urăsc” este o mare semnal pentru soldaţi pentru a merge înainte cu orice acţiune sau orice actrocităţi pe care şi le pot imagina. 

TV toxic

Televiziunea de stat rusă şi ziarele pro-Kremlin au fost de multă vreme o voce toxică cu o agendă foarte militaristă şi revanşardă. De la talk-show-uri precum popularul „60 Minutes” până la ştiri TV obişnuite, care înfăţişează constant poveştile „naziste”. Acest lucru influenţează o atmosferă deja plină de ură. 

Efectele asupra tânărului soldat pe câmpul de luptă 

Discursul instigator la ură curge direct în jos prin ierarhia militară către soldatul din prima linie care consumă ştiri la fel ca oricine altcineva. „Majoritatea soldaţilor ruşi trimişi la război în Ucraina sunt tineri. Ei cunosc un singur lider al Rusiei încă din copilărie: Putin. Educaţia în şcolile ruseşti şi mai târziu în armată l-a pus pe un piedestal. Au trecut opt ​​ani de la 2014, de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea şi de la începutul războiului din Donbas. Ceea ce se întâmplă în Rusia este aprobat de el sau datorită lui. Este aproape de un cult al personalităţii, poate cel mai bine surprins în cuvintele din 2014 de atunci ale şefului adjunct al personalului Kremlinului, Vyacheslav Volodin, acum preşedinte al Dumei de Stat ruse: „Nu există Rusia astăzi dacă nu există Putin.”

„După luni de lupte aprige, după ce au pierdut bătălii şi s-au retras din Kiev, după ce au auzit declaraţii aproape apocaliptice cu privire la ameninţarea nucleară din două în două zile, cuvintele „fă-i să dispară” sunt probabil percepute de soldatul rus în aşa fel încât inamicul este, de fapt, fiecare ucrainean; ei trebuie ucişi şi anihilati”, concluzionează articolul citat.

Vă mai recomandăm 

Strategia de dezinformare a Rusiei folosită pentru a nega masacrele de la Bucea, Kramatorsk şi Borodianka

 

Şapte mituri despre conflictul Rusia-Ucraina promovate de propaganda rusă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite