Cum a ajuns „El Chapo de Gherla“ să sape un „tunel“ în zidul celulei. Acuzaţii grave aduse conducerii penitenciarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mădălin Lupu a săpat un „tunel” în spatele frigiderului din celulă. FOTO: Arhivă personală/Facebook
Mădălin Lupu a săpat un „tunel” în spatele frigiderului din celulă. FOTO: Arhivă personală/Facebook

Directorul pazei este răspunzător moral pentru tentativa de evadare, susţine un lider sindical după ce un deţinut periculos a făcut o gaură în zidul celulei sale prin care urma să fugă din Penitenciarul Gherla. Mădălin Lupu (26 de ani), poreclit „El Chapo” după tentativa de evadare, e condamnat pe viaţă pentru 4 crime.

„Deţinutul Lupu Mădălin Miki, condamnat la închisoare pe viaţă, pentru săvârşirea a patru crime (două comise în libertate, două în timpul detenţiei) a încercat să evadeze din Penitenciarul Gherla, săpând un tunel în zidul camerei de deţinere, în spatele frigiderului”, explică Cosmin Dorobanţu, secretar General la Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP).


Închis în regim de maximă siguranţă, bărbatul de 26 de ani a săpat cu un obiect ascuţit o gaură de 33 de centimetri adâncime (46 centimetri - lungime, 27 de centimetri - înălţime) în zidul celulei. Pentru a atenua zgomotele, deţinutul uda peretele cu apă şi dădea drumul la televizor.
Tunelul urma să-l ducă la ghena de gunoi de pe secţia de deţinere, care comunică printr-un burlan (cu grosimea necesară treceri unui om) cu ghena din afara sectorului de deţinere, unde se află şi curţile de plimbare ale deţinuţilor. 

„Din afara sectorului de deţinere, deţinutul Lupu Mădălin Miki intenţiona să sară gardul în curtea bisericii penitenciarului şi de acolo în fabrica de mobilă a Penitenciarului Gherla care este dezafectată”, detaliază Dorobanţu, pe un site de specialitate. Acesta susţine că autorităţile au reuşit să oprească evadarea datorită celor doi colegi de celulă ai lui Mădălin Lupu, care au alertat angajaţii penitenciarului. Aceştia au descoperit gaura din peretele celulei, pe care infractorul periculos o masca cu frigiderul.

cluj madalin lupu. foto botosaninews.ro

Mădălin Lupu a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru patru crime. FOTO: Botoşaninews.ro

„Directorul pazei răspunzător moral pentru tentativa de evadare”

Cosmin Dorobanţu, secretar General la Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), consideră că răspunzător moral pentru tentativa de evadare este directorul adjunct siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, comisar şef de poliţie penitenciară Florin Apahidean. 

„Slaba coordonare şi lipsa măsurilor luate împotriva deţinuţilor de către directorul adjunct siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, comisar şef de poliţie penitenciară Florin APAHIDEAN au condus, în timp. la apariţia, în rândul deţinuţilor, a unor comportamente necorespunzătoare şi a unor atitudini care exced normelor de drept privind executarea pedepselor.

Angajţii Penitenciarului Gherla au semnalat, în repetate rânduri, conducerii penitenciarului că deţinuţii, în lipsa fermităţii ofiţerului Florin APAHIDEAN, au început să aibă un comportament dezadaptativ, jignind, ameninţând, agresând personalul care desfăşoară activităţi directe cu aceştia.”

„La apel, intrăm cu capul în pământ”

Liderul sindical face dezvăluiri grave privind faptul că agenţii penitenciarului ajung să fie umiliţi de către deţinuţi din cauza lipsei măsurilor ferme ale conducerii: 

„La apel intrăm cu capul în pământ”, afirma un agent supraveghetor. Această situaţie se întâmplă din cauza tolerării abaterilor deţinuţilor de la reguli de către directorul adjunct siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, comisar şef de poliţie penitenciară Florin APAHIDEAN, care nu ia măsuri eficiente de contracarare a acestor comportamente ale deţinuţilor.”


De asemenea, liderul sindical atrage atenţia asupra modului în care sunt trataţi agenţii de către superiori:

”Agent borât” – formă de comunicare a ofiţerilor cu agenţii

Lipsa fermităţii ofiţerilor împotriva deţinuţilor a fost înlocuită cu jigniri ale factorilor de conducere îndreptate împotriva agenţilor sau cu mustrări şi atitudini nedeontologice efectuate de ofiţeri împotriva agenţilor, chiar în faţa deţinuţilor, slăbindu-le acestora autoritatea”. 

Acuzaţii aduse fostei conduceri a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor 

Dorobanţi susţine că lipsa de profesionalism a directorului pazei a fost tolerată de fosta conducere a ANP:

„Fosta conducere a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) tolera la rândul ei lipsa profesionalismului directorului pazei. Incidentele operaţionale şi critice din Penitenciarul Gherla au printre alte cauze şi lipsa de implicare a foştilor directori generali ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) cărora le-au fost prezentate faptele directorului adjunct siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, comisar şef de poliţie penitenciară Florin APAHIDEAN, însă nu au luat nicio măsură, favorizând indirect escaladarea neregulilor din Penitenciarul Gherla.”

Dorobanţu aminteşte cum ofiţerii Penitenciarului Gherla, „cu încălcarea dispoziţiilor directorului general al ANP privind portul uniformei de serviciu, au efectuat în costum de motociclist, un control la un punct de lucru exterior, unde lucrau deţinuţii selecţionaţi la muncă.

Pentru ca legea să fie încălcată până la capăt, ofiţerul, în costum de motociclist, a procedat, fără mandat, la percheziţionarea agentului, chiar în faţa deţinuţilor, depăşindu-şi atribuţiile de serviciu.”

FSANP a sesizat comisia de disciplină împotriva lui Florin Apahidean

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a sesizat comisia de disciplină împotriva directorului adjunct siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, comisar şef de poliţie penitenciară Florin Apahidean pentru nerespectarea dispoziţiilor şefilor ierarhici, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi pentru încălcarea valorilor democraţiei, concluzionează Dorobanţi în articolul de pe site-ul penitenciare.info. Sesizarea comisiei de disciplină împotriva lui Florin APAHIDEAN se află momentan pe masa comsiei de disciplină a poliţiştilor de penitenciare din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

„Adevărul” a cerut un punct de vedere conducerii penitenciarului Gherla. 

cluj madalin lupu. foto botosaninews.ro

Mădălin Lupu este un infractor deosebit de violent, „specializat” în omorârea bătrânelor lipsite de apărare. FOTO: Arhivă personală/ Facebook

„El Chapo” de Gherla şi El Chapo din Sinaloa

„El Chapo” Guzman a fost unul dintre cei mai puternici „lorzi” ai drogurilor din Mexic, liderul cartelului din Sinaloa ar fi fost mai influent decât celebrul Pablo Escobar. El a reuşit o evadare incredibilă dintr-o închisoare de maximă securitate aproape de oraşul Toluca - El Altiplano. La un an de la încarcerare, un tunel de un kilometru şi jumătate a fost săpat de la o baracă aflată aproape de închisoare, până la duşul din celula lui Chapo. Practic, subordonaţii liderului cartelului au construit un tunel cu generator electric, iluminat şi, chiar, şine pe care a circulat o motocicletă adaptată special în acest scop.   

Tentativa de evadare a lui Mădălin Lupu nu este nici pe departe atât de spectaculoasă, având în vedere că acesta a reuşit să sape doar 30 de centimetri adâncime în zidul celulei, dar este ciudat cum a reuşit s-o realizeze fără ca agenţii penitenciarului să afle.  

Mădălin Lupu are la doar 26 de ani el are patru crime la activ: în 2017 a omorât o bătrână de 80 de ani în propria locuinţă, iar pe fiul ei de 53 de ani l-a rănit grav. După ce a comis fapta de la Alba Iulia, Mădălin Lupu ar fi plecat la Botoşani unde a încercat să comită un furt la locuinţa Floricăi Dutcă, o femeie de 71 de ani din localitatea Coţuşca. Femeia nu era acasă dar a fost alertată de vecini. Când a intrat în casă peste tânăr, acesta a înjunghiat-o de două ori, victima decedând la spital. Cea de-a doua victimă a fost ucisă chiar de ziua lui de naştere, în 17 iulie. Alte două crime le-a săvârşit în timpul detenţiei, arată Dorobanţu.

În faţa instanţei tânărul a spus că a comis fapta pentru bani, el mergând în casa femeii, de 71 de ani, pentru a lua o sumă de bani, având în vedere că era ziua lui. S-a speriat când femeia s-a întors acasă şi a dat peste el şi a înjunghiat-o. Mădălin Miki Lupu a recunoscut că tot el a omorât-o şi pe bătrâna de 80 de ani din judeţul Alba, Cornelia Drâmbărean, pe care a desfigurat-o cu mai multe lovituri de bâtă. Pe pagina sa de pe Facebook, tânărul a postat în trecut mai multe fotografii din celulă.

Lupu are 7 clase şi a mai fost condamnat în trecut pentru un viol comis în 2011. A ieşit din penitenciar după cinci ani. 

Citeşte şi

Tentativă de evadare ca-n filme la Gherla: un deţinut condamnat pentru 4 crime a săpat un „tunel” în peretele închisorii

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite