Cum a ajuns cea mai băntuită pădure din lume, Hoia Baciu, acasă la Nicolas Cage

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pădurea Hoia Baciu din Cluj-Napoca este pe primele locuri în topurile internaţionale despre cele mai bântuite locuri din lume, fiind numită „Triungiul Bermudelor al României”. Înainte ca pădurea să apară într-un articol publicat de BBC, celebrul actor Nicolas Cage a făcut o vizită la Hoia Baciu şi a fost atât de impresionat încât a dus cu el acasă o creangă din pădure.

În fiecare an, pădurea Hoia Baciu apare în câte un top despre cele mai bântuite locuri din lume. Articolul care a adus cea mai mare notorietate pădurii este cel apărut în 2013 într-un top al jurnaliştilor de la BBC. „Pădurea Hoia Baciu din Transilvania a atras o atenţie nedorită de peste o jumătate de secol. Localnicii din apropiere susţin că pădurea – care are o poiană circulară în centru – este un portal, iar cei care trec prin el s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată. Cei care au trecut prin poiană relatează că au avut stări de anxietate şi de greaţă. Copacii, despre care se spune că altădată erau drepţi şi înalţi, sunt acum răsuciţi, cu noduri“.
Această descriere apărută într-un articol despre lista celor mai bântuite cinci păduri din lume, publicat de BBC în 23 ianuarie 2013, a făcut din pădurea Hoia Baciu, din Cluj, o destinaţie la modă pentru turiştii dornici de adrenalină. Topul mai cuprindea, pe lângă pădurea aflată la marginea oraşului Cluj-Napoca, Pădurea Neagră din Germania, Pădurea Aokigahara din Japonia, Insula Păpuşilor din Mexic şi Pădurea Wychwood din Anglia. 

Nicolas Cage, impresionat de pădure 
 

Cu mult timp înainte ca articolul din BBC să fie publicat, celebrul actor Nicolas Cage a vizitat Pădurea Hoia Baciu şi a rămas impresionat. În 2011, în timp ce filma la Sibiu filmul „Ghost Rider: Spirit Of Vengeance”, actorul a decis să facă o vizită la „Triungiul Bermudelor din România”.
"Am vizitat un Triunghi al Bermudelor cunoscut sub numele de Pădurea Hoia-Baciu. Am făcut o plimbare cu maşina prin pădure şi am văzut un bărbat care mergea pe jos printre copaci. Am coborât geamul de la maşina şi l-am întrebat: "Locuieşti aici?" El a spus că da. Atunci l-am întrebat: "Este bântuită pădurea aceasta?" El nu a răspuns timp de aproximativ un minut. S-a uitat la mine şi a spus, "Da”. Atunci l-am spus: "Cine (ce) o bântuie?", iar el a zis: "Ai văzut oameni fără picioare care plutesc în aer?". I-am spus: "Nu încă, dar sper să văd în curând." Apoi l-am întrebat dacă este în regulă dacă iau cu mine acasă o creangă de copac de aici. Am luat o ramură de 1,8 metri lungime şi groasă de 10 centimetri pe care am dus-o acasă în cabana mea din Anglia.  Am cioplit-o, am lăcuit-o şi am transformat-o într-un obiect decorativ frumos. Probabil sunt singura persoană din Glastonbury (oraş din Anglia-nr) care are acasă o creangă de la Hoia-Baciu”, a povestit, în mai multe rânduri, actorul. 

Triunghiul Bermudelor din România

Desele apariţii ale unor fenomene stranii în Pădurea Baciu, din apropierea Clujului, din ultimele decenii, au stârnit interesul unor echipe de cercetători români ale fenomenelor paranormale. Este şi cazul scriitorului Daniel Roxin, care a realizat şi un documentar pe tema aceasta. Ca invitat, l-a avut pe preşedintele Societăţii Române de Parapsihologie, prof. univ. dr. Adrian Pătruţ, din Cluj-Napoca. „Pădurea Hoia-Baciu este unul dintre cele mai active puncte pe plan mondial, poate cea mai activă zonă în care se produc fenomene neobişnuite", explică Pătruţ.

Biologul Sift, pionierul cercetărilor din Baciu

Cel care a detectat iniţial petrecerea unor fenomene stranii în zonă a fost biologul Alexandru Sift care, la începutul anilor '50, a surprins mai multe forme ciudate, cu aspect nebulos, pe care ulterior le-a şi fotografiat. Ca urmare a descoperirilor lui Sift, fenomenele misterioase din apropierea Clujului au captat, începând cu anii '70, atenţia mai multor echipe de cercetători români şi străini.
Forme ciudate, aero şi bioforme, obiecte zburătoare neidentificate (OZN-uri), unele vizibile cu ochiul liber, altele surprinse cu aparate foto sau video - toate acestea au constituit o serioasă bază de studiu în ultimele decenii pentru cercetători.

image

Primul eveniment major a fost semnalat în data de 18 august 1968, când pe cer, deasupra Pădurii Baciu, a apărut un OZN. Imaginile cu straniul obiect, precum şi o serie de rapoarte au fost prezentate institutelor de cercetare din Europa şi SUA. Nimeni nu a reuşit însă să dea o explicaţie cu privire la producerea fenomenului. Un an mai târziu, biologul Sift a surprins un alt obiect asemînător survolând zona. A doua zi, în pădure, a descoperit o urmă circulară cu un diametru de aproape 5 metri, unde iarba se uscase. „De altfel, acea urmă a fost vizibilă mulţi ani, până prin 2009", spune Pătruţ.

Sevă curgând din trunchiuri, de Paşti

Alexandru Pătruţ rememorează un alt episod ciudat, pe care l-a surprins, de Paşti, în anul 2000: „Am mers la pădure cu un cercetător. În zonă, vegetaţia era uscată. Tocmai de aceea am rămas surprinşi de faptul că din partea superioară a copacilor curgea abundent un soi de sevă. A doua zi, totul era din nou uscat".

Fenomene invizibile cu ochiul liber

În plus, Pătruţ spune că zona a devenit cunoscută şi pentru sunetele ciudate care se aud frecvent: de salvare, de cauciuc care explodează, chiar şi al unui ceas cu cuc.

Pinii „explodaţi“ din Făget

În luna iunie a anului 1994, un clujean din Mănăştur care se plimba prin Pădurea Făget a ajuns într-un loc în care mai mulţi pini erau rupţi de la jumătate sau erau smulşi complet din rădăcini, iar trunchiurile aveau o culoare roşie intensă.

Copaci „explodaţi“ în Pădurea Făget

Cristian Mureşanu, jurnalist la TVR Cluj, a fost unul dintre puţinii clujeni care au ajuns în locul cu pricina, imediat după descoperirea fenomenului. Clujeanul susţine că făcut mai multe înregistrări de la nivelul solului şi a fost cel care simţit radiaţiile: „Am văzut totul. Copacii erau smulşi şi rupţi de la jumătate. Era ciudat că aceştia formau trei zone circulare. În urma testării, urme radioactive au fost detectate peste tot, chiar şi pe haina mea. Peste o perioadă scurtă de timp, după ce s-au mai făcut şi alte teste, radioactivitatea dispăruse", povesteşte Mureşanu. Martorul arată că un fenomen asemănător în privinţa radioactivităţii a fost observat în mai multe locuri din Pădurea Baciu.

Dematerializare surprinsă cu aparatul foto?

Biologul Alexandru Sift a surprins, de altfel, cu aparatul foto, şi o presupusă dematerializare, precum şi mai multe bioforme. 

Bioforme surprinse în Pădurea Baciu

Citeşte şi

 FOTO Cum se face turism în Hoia Baciu, una dintre cele mai bântuite păduri din lume conform BBC

VIDEO Misterele din Pădurea Hoia-Baciu, „Triunghiul românesc al Bermudelor“: dematerializări, aeroforme, bioforme, OZN-uri

Pădurea Hoia-Baciu, în topul BBC al celor mai bântuite păduri din lume

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite