De ce ne place cafeaua? Logica evoluţionistă arată că, teoretic, ar trebui să vrem să scuipăm instantaneu lichidul amar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gustul amar al cafelei a evoluat ca un sistem natural de avertizare pentru a proteja organismul de substanţe nocive.

Gustul amar este un sistem natural de avertizare care ne protejează de substanţele nocive, aşa că nu ar trebui să ne placă cafeaua. Cu toate acestea, cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi de pe mapamond. Oamenii de ştiinţă americani au descoperit care este mecanismul biologic din spatele plăcerii pe care ne-o provoacă cofeina, relatează Science Daily.

Dar, se pare, că cu cât mai sensibile la gustul amar al cofeinei sunt persoanele, cu atat mai multă cafea vor bea, se arată într-un nou studiu al Universităţii de Medicină Northwestern si al Institutului Medical de Cercetare  Berghofer din Australia. Sensibilitatea este cauzată de o variaţie genetică.

Care este explicaţia

„Ar fi de aşteptat că persoanele care sunt deosebit de sensibile la gustul amar al cofeinei vor bea mai puţina cafea”, a spus Marilyn Cornelis, profesor asistent de medicină preventivă la Universitatea Northwestern.

„Rezultatele studiului sugerează că consumatorii de cafea dobândesc capacitatea de a detecta cofeina datorită învăţării şi a condiţionării pozitive provocate de cofeină. Cu alte cuvinte, oamenii care au o capacitate sporită de a simţi amărăciunea cafelei - şi în special aroma amară distinctă a cofeinei - învaţă să o asocieze cu sentimente şi lucruri pozitive”, a spus Cornelis.

Sensibilitatea la gustul amar şi consumul de cafea, ceai, alcool

În populaţia studiată, persoanele care erau mai sensibile la cofeină şi beau multă cafea consumau cantităţi mici de ceai. Dar asta ar putea fi doar pentru că erau prea ocupaţi cu băutul cafelei, a observat Cornelis.

Studiul a constatat, de asemenea, că oameni sensibili la aromele amare de chinină şi de PROP, un gust sintetic legat de compuşii din legumele crucifere, evită cafeaua. Sensibilitate mai mare la amărăciunea PROP a avut ca rezultat un consum redus de alcool, în special al vinului roşu.

Constatările sugerează că percepţia noastră cu privire la gustul amar, determinată de gene, contribuie la preferinţele pentru cafea, ceai şi alcool, a spus Cornelis.

Experimentul

Pentru studiu, oamenii de ştiinţă au aplicat randomizarea mendeliană, o tehnica frecvent utilizata în epidemiologia bolii, pentru a testa relaţia cauzală între sensibilitatea la gustul amar şi consumul de băuturi la peste 400.000 de bărbaţi şi femei din Marea Britanie. Variaţiile genetice legate de percepţia cofeinei, chininei şi PROP au fost identificate anterior prin analiza genoamică a gustului. Aceste variante genetice au fost apoi testate pentru asocieri cu consumul de cafea, ceai şi alcool raportat în studiu actual.

„Gustul a fost studiat de o lungă perioadă de timp, dar nu cunoaştem încă mecanica completă. Gustul este unul dintre simţuri. Vrem să îl înţelegem din punct de vedere biologic", a spus Cornelis.

Citeşte şi

Cum poţi să previi obezitatea fără a-ţi schimba major dieta. Descoperirile făcute de cercetători în legătură cu postul

Sindromul metabolic, „bomba cu ceas“ care afecteză 25 la sută din populaţia lumii. De ce nu este diagnosticat în România

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite