Cum poate fi afectat creierul copiilor abuzaţi de părinţi. Dovezile ştiinţifice că bătaia nu este ruptă din rai

Cum poate fi afectat creierul copiilor abuzaţi de părinţi. Dovezile ştiinţifice că bătaia nu este ruptă din rai

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că bătăile pot avea un efect nedorit asupra copiilor. FOTO: Needpix.com

O vorbă din popor spune că „bătaia este ruptă din rai”, iar mulţi părinţi par să se ghideze şi acum, în 2019, după acest proverb. Nimic mai rău, spun oamenii de ştiinţă care au făcut un studiu asupra copiilor care sunt pedepsiţi fizic de către adulţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetătorii de la Universitatea Penn State susţin că abuzul fizic duce la scăderea performanţei cognitive a copiilor, în timp ce formele non-abuzive de pedeapsă fizică duc la o implicarea şcolară mult mai reduse şi la probleme cu adaptarea printre colegi. 
 
Sarah Font, profesor de sociologie şi membru al Maltreatment Solutions Network (Reţeua de Soluţii privind Tratamentele Rele Aplicate Copilului-nr) şi Jamie Cage, profesor asistent la Şcoala de Asistenţă Socială din Virginia Commonwealth University, au realizat un studiu pe copiii care sunt expuşi corecţiilor fizice din partea părinţilor  Studiul lor a fost publicat în revista „Child Abuse and Neglect” (Abuz şi neglijare a copiilor şi a fost preluat de Science Daily.
 
Deşi mulţi părinţi se amăgesc, iar unii chiar sunt sincer convinşi că pedeapsa fizică uşoară nu are efecte negative asupra copiilor, în realitate lucrurile stau cu totul altfel. În timp ce pedeapsa corporală şi abuzul fizic la copii au fost asociate, în studii anterioare, cu dezvoltarea cognitivă redusă şi realizările academice scăzute, studiul lui Font este unul dintre puţinele care examinează simultan pedeapsa fizică abuzivă şi non-abuzivă, raportată atât de copii cât şi de adulţii care îi îngrijesc.
 
Chiar dacă pedeapsele fizice uşoare nu duc la vătămări grave, copiii pot simţi frică şi pot suferi, iar acest stres s-a dovedit a avea un impact negativ asupra structurii creierului, asupra dezvoltării şi bunăstării generale.
 

Toate formele de violenţă sunt asociate cu rezultate slabe la şcoală

Peste 650 de copii şi îngrijitorii lor au fost examinaţi în cadrul acestui studiu. S-au avut în vedere trei tipuri de pedeapsă fizică: pedeapsa corporală uşoară, pedeapsa corporală severă şi abuzul fizic. Grupurile au raportat experienţa lor legată de utilizarea pedepsei fizice, iar cercetătorii au măsurat rezultatele cognitive, implicarea şcolară şi izolarea faţă de alţi copii. Datele au fost analizate pentru a determina legătura dintre performanţa cognitivă/academică şi modul în care expunerea iniţială şi variabilă la pedeapsa fizică le influenţează.
 
„Am constatat că, deşi toate formele de pedeapsă fizică şi abuz sunt asociate cu declinul angajamentului şcolar, numai expunerea la abuz fizic are o influenţă negativă semnificativă asupra performanţei cognitive şi numai pedeapsa fizică severă creşte în mod deosebit izolarea faţă de alţi copii. Acest lucru sugerează ca prevenirea abuzului fizic ar putea promova performanţa cognitivă a copiilor, dar poate nu este suficientă pentru a-i face pe copii implicati şi adaptaţi în şcoala”, a spus Font.
 
Ţinând cont de faptul că pedeapsa fizică uşoară se poate transforma în abuz fizic şi că chiar şi aceste pedepse uşoare au consecinţe asupra funcţionării şcolare cognitive şi sociale a copiilor, o soluţie pentru prevenirea abuzului fizic este învăţarea de către părinţi a formelor alternative de pedeapsă. În acest sens, o bună modalitate de a le oferi părinţilor informaţii despre educaţia alternativă în domeniul pedepsei este o informare din partea medicilor în timpul vizitelor periodice pe care le fac cu copiii la medic sau în cadrul unor programe de parenting. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: