Cremaţioniştii ardeleni care au susţinut ca BOR să respecte dorinţa lui Sergiu Nicolaescu de a fi incinerat sărbătoresc trei ani de existenţă a asociaţiei lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cremaţioniştii din Ardeal împlinesc trei ani de existenţă a asociaţiei lor  FOTO: Adevărul
Cremaţioniştii din Ardeal împlinesc trei ani de existenţă a asociaţiei lor  FOTO: Adevărul

Cremaţionistii din România sunt bucuroşi pentru că azi, 23 aprilie, se împlinesc trei ani de la înfiinţarea Asociaţia Cremaţionistă Amurg. Acest ONG a deschis în acest an prima casă funerară online de servicii de incinerare.

„Astăzi 23 aprilie 2013 se împlinesc trei ani de când Asociaţia Cremaţionistă Amurg din România a devenit, prin hotărâre judecătorească, un organism funcţional pentru susţinerea şi propagarea incinerării umane în România, unic în ţară.

În acel timp ideea cremaţiunii umane în România ca extindere, intrase de mai bine de 6 decenii în hibernare (adică din 1948 de când, în mod arbitrar, societatea Cenuşa fusese desfiinţată de către regimul comunist). Mai simplu spus vorbim de trei ani de Amurg şi ştiu că această formulare va determina adversarii cremaţiunii să devină iarăşi diriginţi pentru „rătăcirea” noastră şi sfătuindu-ne să ieşim la lumină.

Acest lucru nu se va întâmpla decât când, într-adevăr, ideea toleranţei faţă de cremaţiune şi nu de respingere vehementă a sa se va petrece.  Preferăm astfel Amurgul decât Soarele Deşertic al conformismului şi perpetuării în superstiţii şi tradiţii retrograde“, scrie Marius Rotar, preşedintele Asociaţiei Cremaţioniste Amurg din România, pe site-ul asociaţiei.

Acestamai afirmă că la cei 3 ani sunt două neîmpliniri: numărul redus de membri (foarte puţini militanţi, în adevărata esenţă a cuvântului), şi inexistenţa unui crematoriu propriu.

„Nu am reuşit încă să avem un crematoriul propriu. Probabil numărul de membri va creşte când vom reuşi acest lucru, amintind doar un simplu exemplu din istoria cremaţiunii din România.

În 1923 când Societatea Cenuşa a fost fondată, în primul an a avut 14 membri, pentru ca în 1928, odată cu deschiderea Crematoriului cu acelaşi nume, numărul membrilor să ajungă la 210, iar zece ani mai târziu (1938) să ajungă la 993“, consideră Rotar.

Mai puteţi citi şi:

S-a deschis prima casă funerară de incinerare din România. Oferă un produs nou: contractul funerar din timpul vieţii, plătibil în rate, cu consiliere pentru familie

Primele incinerări cu contract din timpul vieţii sunt disponibile online. Incinerarea lui Sergiu Nicolaescu, un precedent important

Autorul primei cărţi despre incinerare cere public ca Biserica Ortodoxă să respecte dorinţa lui Sergiu Nicolaescu de a fi incinerat

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite