Cotidian important din Elveţia: „Muncitorii români din Occident sunt carne de tun în pandemia de Covid-19“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitori sezonieri din toate colţurile României au plecat la muncă în Germania.   FOTO Inquam Photos / Raul Ştef
Muncitori sezonieri din toate colţurile României au plecat la muncă în Germania.   FOTO Inquam Photos / Raul Ştef

Muncitorii români plecaţi să-şi câştige o pâine în străinătate sunt printre cei mai vulnerabili în faţa pandemiei care a făcut ravagii în Europa.

Aceasta e concluzia publicaţiei elveţiene Tribune de Geneve, care aminteşte faptul că aproape 4 milioane de români au plecat în ultimii ani să muncească peste hotare, iar condiţia unora dintre ei a rămas precară. Elveţienii amintesc cazul lui Florin, un tânăr român nerăbdător să se întoarcă la muncă în Germania, după ce s-a întors acasă pentru o problemă în familie. 

„Florin abia aşteaptă să se întoarcă. Revenind în ţară în octombrie pentru a-şi îngriji tatăl vitreg, a rămas blocat în România când a ajuns coronavirusul. Însă În cel mai scurt timp, va lua drumul către abatorul Rheda-Wiedenbrück, unde lucrează din 2018”, notează elveţienii, care au stat de vorbă cu acesta. „Lucrăm 60 de ore pe săptămână. Ritmul este foarte obositor şi suntem mereu în picioare. Nu mai lucrasem niciodată într-un abator, dar, ca toată lumea, ştiam cum să omor porcul, aşa că m-am obişnuit”, susţine Florin. Românul câştigă, conform sursei citate, 6 euro net pe oră, ceea ce înseamnă aproximativ 1.450 de euro lunar.

Tribune de Geneve nu i-a uitat nici pe muncitorii români de la abatorul Birkenfeld. Aici, otează elveţienii, 500 dintre cei 700 de angajaţi sunt români. Partea gravă este că 300 dintre cei 700 au fost infectaţi cu SARS-CoV-2, iar cei mai mulţi dintre ei sunt - şi în acest caz - români.

Jurnaliştii elveţieni au intervievat-o pe Ramona Duminicioiu, de la ONG-ul Eco Ruralis, care le-a vorbit despre situaţia dificilă şi despre riscurile la care se expun muncitorii români. Ea spune că mulţi dintre aceştia s-au îmbolnăvit deja, iar pe viitor este de aşteptat ca numărul celor bolnavi să crească şi mai mult.

„Este inevitabil, deoarece nu există o protecţie specială pentru aceşti oameni care se află pe prima linie. Au devenit carne de tun ale economiilor din vestul Europei. Sper că această criză va ajuta la recunoaşterea rolului lor esenţial în societăţile noastre, precum şi la reducerea inegalităţilor de tratament între lucrători în funcţie de ţara de origine", e opinia Ramonei Duminicioiu. 

Autorul articolului a amintit că zeci de mii de muncitori au plecat din ţară în ultima lună cu zborurile charter care leagă Germania de România. Aproximativ 80.000 de români ar fi fost aduşi în Germania, în plină perioadă de pandemie, ca să muncească pe câmpurile cu sparanghel, expuşi unor riscuri uriaşe. O parte dintre eise confruntă şi cu alte probleme, iar odată ajunşi la muncă au constatat că veniturile nu sunt cele promise iniţial de angajatori şi astfel au apărut şi unele conflicte. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite