Coşmarul profesorului român închis în China, prelungit la nesfârşit de pandemia COVID-19. „Practic, în loc de două linguri de orez pe zi a ajuns să primească una“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Balo şi-a petrecut ultimii ani în puşcăriile din China.
Marius Balo şi-a petrecut ultimii ani în puşcăriile din China.

Profesorul clujean Marius Balo, condamnat la 8 ani de închisoare în China, nu poate fi adus în România din cauza pandemiei COVID-19. Profesorul ar fi trebuit să fie deja transferat în ţară, dacă nu ar fi intervenit blocajul provocat de coronavirus.

Marius Balo are 38 de ani, iar de şase ani trăieşte în puşcăriile din China. Românul a fost arestat în 2014 sub acuzaţia de fraudă contractuală, pentru că ar fi primit, după cum singur recunoaşte într-un memoriu trimis autorităţilor române, 80 de dolari de la un chinez implicat într-o reţea de infractori. După doi ani petrecuţi în arest preventiv, a fost condamnat abia în 2016, la 8 ani de închisoare.

Cazul profesorului Balo a ajuns cunoscut abia după ce ocunoscută casă de avocatură din Cluj l-a preluat, arătând public că timp de mai mulţi ani autorităţile române au mimat doar implicarea şi asistenţa oferită unui cetăţean român încarcerat în condiţii grele, într-o închisoare din China. 

„De două ori pe lună eram scos din cuşcă şi dus într-o alta, legat fedeleş de mâini şi de picioare într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric în timp ce mi se repeta obsesiv că singura mea şansă este ca, odată ajuns în faţa judecătorului, să îi implor mila cu lacrimi în ochi”, a povestit românul o parte din calvarul trăit în puşcăriile chineze. 

Iluzia salvării

   

Totuşi, la finele anului trecut, autorităţile chineze au aprobat transferarea lui Marius Baloî n ţară. Acordul părţii chineze chineze a venit după o serie de demersuri juridice şi diplomatice ale Ministerului Justiţiei din România alături de Ministerul Afacerilor Externe. Profesorul ar fi urmat să fie transferat la începutul acestui an în ţară. 

După ce Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotărârea de condamnare pronunţată de instanţa chineză şi a dispus transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România, sentinţa definitivă şi mandatul de executare a pedepsei au fost înaintate către Ministerul Justiţiei din China. La data de 09.01.2020, s-a comunicat faptul că Ministerul Justiţiei al Republicii Populare Chineze şi-a dat acordul la transferarea domnului Balo Marius, fiind îndeplinite toate condiţiile pentru a se trece la etapa următoare, respectiv demersurile de preluare din China de către Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

„Acesta a fost momentul la care atât noi, în calitate de apărători ai lui Marius Balo cât şi unchiul acestuia, Felecan Ioan am început să vedem lumina de la capătul tunelului, după 4 ani.  A fost o veste extraordinară pentru Marius, care din acel moment a început să-şi numere zilele care au mai rămas până când se va sfârşi coşmarul de care are parte zilnic în închisoarea din Republica Populară Chineză”, afirmă Ioana Bonda, avocat Iordăchescu & Asociaţii.

La mijlocul lunii ianuarie 2020, în cadrul convorbirii telefonice avute cu unica sa rudă în viaţă, respectiv unchiul său Ioan Felecan, Marius Balo i-a relatat că i-au fost efectuate analizele de sânge, demers necesar în vederea transferării sale în România. „Era extrem de fericit că în sfârşit se apropie momentul mult visat şi mult dorit, acela de a reveni în ţara sa”, continuă Ioan Felecan.

Epidemia din China i-a năruit speranţele

Numai că înainte ca situaţia lui Balo să se rezolve, lucrurile s-au complicat neaşteptat, după izbucnirea epidemiei COVID-19 din China. În 29.01.2020 un reprezentant al penitenciarului l-a contactat pe consulul român din Shanghai pentru a-l informa că întâlnirea comisiei care urma să stabilească data efectivă a transferului lui Marius Balo, care trebuia să aibă loc pe data de 4 februarie, a fost anulată. Decizia a fost luată ca urmare a suspendării de către autorităţile din Shanghai a activităţii instituţiilor publice din cauza virusului COVID-19. 

„Şi acesta a fost doar începutul… A urmat blocarea oraşului Shanghai, gardienii din închisoarea în care se află Marius Balo au fost şi ei izolaţi, iar datorită faptului că proviziile pe care le mai aveau ajungeau pentru două săptămâni au început să le taie din porţie. Practic, în loc de două linguri de orez a primit doar una”, afirmă Ioan Felecan. 

Între timp, lucrurile au început să revină la normal în China, însă acum partea română pare să neglijeze acest caz. „Acum că lucrurile au început să revină cât de cât la normal în China, facem pe-această cale apel către autorităţile române pentru a urgenta procedurile de transferare a lui Marius Balo, pentru executarea restului de pedeapsă aici. Asemenea cetăţenilor români condamnaţi în Italia şi aduşi în ţară pentru executarea restului de pedeapsă şi Marius Balo beneficiază de acest drept şi anume de a-şi executa restul de pedeapsă în ţara lui”, a afirmat Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo.

Citeşte şi

Drama unui profesor universitar român închis în China. „De două ori pe lună eram scos dintr-o cuşcă şi dus în alta, legat fedeleş“

Mărturii din infern: calvarul unui profesor român în puşcăriile Chinei comuniste

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite