O clujeancă şi-a recuperat copilul abia după doi ani deşi legea e de partea ei: „Tatăl şi bunica lui l-au învăţat să mă urască”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Drăgan şi băieţelul ei, Albert FOTO: pagina personală de Facebook a Alinei Drăgan
Alina Drăgan şi băieţelul ei, Albert FOTO: pagina personală de Facebook a Alinei Drăgan

Alina Mirela Drăgan şi-a adus copilul acasă, la Aghireşu, în Ajun de Paşte, după ce fostul său concubin din Roşiorii de Vede, judeţul Teleorman, a refuzat, timp de doi ani, să i-l dea înapoi, deşi instanţa îi cedase ei custodia. Băieţelul are acum 4 ani şi jumătate şi a fost recuperat de mamă cu ajutorul unui executor judecătoresc din Bucureşti după un calvar care nu ar fi fost necesar dacă se punea în aplicarea legea.

Alina Mirela Drăgan (29 de ani) este o mamă care de doi ani de zile s-a luptat cu fostul concubin, Robert Alexandru Zamfir, să-şi ia copilul înapoi deşi instanţa îi dă acest drept. Femeia locuieşte în comuna clujeană Aghireşu, iar Robert Alexandru Zamfir, în localitatea teleormăneană Roşiorii de Vede.

Cei doi s-au cunoscut în urmă cu 4-5 ani în Spania. Băiatul lor, pe nume Albert, s-a născut în Spania, iar cuplul a revenit în România, unde s-a şi despărţit deoarece, spune Alina Drăgan, bărbatul era mai tot timpul beat.
Într-una dintre vizite, acum doi ani, concubinul i-a răpit copilul.

Calvarul unei mame

De doi ani se luptă şi face drumul Cluj-Roşiorii de Vede ca să-şi ia acasă copilul. Are şi două ordine de protecţie executorii care îi interzic tatălui să se apropie mai mult de 200 de metri de mamă şi copil. Cu toate acestea, concubinul a refuzat să îi dea băiatul înapoi. „Mi-a zis de faţă cu toţi că nu-mi dă copilul înapoi cu toate legile care există“, spune Alina Drăgan.

A apelat la un executor judecătoresc din Roşiorii de Vede care stă peste drum de casa fostului concubin.
„Acela nu a făcut nimic. De aceea am apelat la unul din Bucureşti care mi-a spus că tatăl băiatului a încercat să-l mituiască să nu-mi dea copilul“, explică femeia.

În Ajunul Paştelui s-a dus cu executorul judecătoresc din Bucureşti acasă la Robert Alexandru Zamfir.

„Am auzit că mergea televizorul pe desene animate. Mi-am dat seama că Albert e acasă. Am bătut insistent şi văzând că nu-mi răspunde nimeni am strigat că vom chema lăcătuşul să scoată uşa. Atunci a venit bunica lui Albert şi a deschis uşa. Copilul s-a ascuns sub pat, tremura. A venit apoi tatăl copilului cu două doze de bere în mână care a ameninţat că se aruncă de la etajul unu“, povesteşte clujeanca.

Ea mai spune că toţi din Roşiorii de Vede ştiu că bărbatul e un alcoolic, dar nimeni nu vrea să depună mărturie.

„Îi e frică de numele Alina, numele meu“

Văzându-şi copilul, mama s-a dus la el, dar el a lovit-o.  A surprins-o reacţia lui. Băiatul i-a zis că el nu are mamă.

„Aşa i-au zis tatăl şi bunica lui, că el nu are mamă. I-au mai spus să se ferească de o femeie pe nume Alina ca să nu-l prindă pentru că, dacă îl prinde, îl taie şi îl omoară. Vă daţi seama ce i-au putut spune? L-au învăţat să mă urască. Copilul nu putea zice cuvântul mamă. Îi era frică de numele Alina, numele meu“, mărturiseşte femeia.

Acum e împăcată că băiatul e de 4 ani şi jumătate e acasă şi începe să se acomodeze cu ea. Vrea să îl ducă la un psiholog de la Protecţia Copilului fiindcă a văzut că Albert are traume.

„Văd că are aşa o frică în el. Are anumite gesturi care nu sunt bune. O să îl duc la un psiholog să îl ajute. Abia azi mi-a zis că mă iubeşte“, spune Alina Drăgan.

„Poliţia îmi râdea în nas“

Clujeanca nu înţelege de ce autorităţile din Roşiorii de Vede nu au ajutat-o să pună acele ordine de protecţie.

„Poliţia de acolo îmi râdea în nas. Îmi ziceau: ce legi?“, adaugă femeia.

Contactat, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Teleorman, comisarul Adrian Ilicea, a spus că executorul judecătoresc este cel care pune în aplicare decizia instanţei şi că poliţia intervine doar dacă acest executor o solicită.

Ce e un ordin de protecţie

Hotărârea judecătorească constituie titlu executoriu. Acesta se comunică de îndată structurilor Poliţiei Române în a căror rază teritorială se afla locuinţa victimei şi a agresorului.

Ordinul de protecţie se pune în executare de îndată de către sau, după caz, sub supravegherea poliţiei. Pentru punerea în executare a ordinului de protecţie, poliţistul poate intra în locuinţa familiei şi în orice anexă a acesteia, cu consimţământul persoanei protejate sau, în lipsă, al altui membru al familiei.

Poliţia are îndatorirea să supravegheze modul în care se respectă hotărârea.

Decizia Tribunalul Teleorman care l-a şocat pe avocatul clujencei

„Era de datoria poliţiei să pună în aplicare acel ordin de protecţie. Cei din Roşiorii de Vede nu au făcut asta. Era de datoria poliţiei să facă investigaţii, să vadă unde e copilul“, afirmă avocatul Alinei Drăgan, Liviu Coldea.

Acesta mai spune că, pentru a recupera copilul clientei sale, a făcut memorii peste memorii la IPJ Teleorman, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman şi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Toate au fost trimise la Roşiorii de Vede.

Însă ce l-a frapat a fost o hotărâre dată de Tribunalul Teleorman. „Pe fond, instanţa i-a dat fostului concubin 2 luni cu suspendare deoarece acesta nu a respectat dreptul mamei la custodie. Bărbatul şi-a şi recunoscut fapta. Culmea e că, la recurs, Tribunalul Teleorman îl achită. M-a şocat această decizie“, afirmă avocatul.

Lucrurile nu se vor opri. Avocatul a solicitat instanţei ca ultimul ordin de protecţie (din cele două emise) să devină irevocabil şi e hotărât să meargă până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului dacă va trebui ca să îi facă, până la capăt, dreptate mamei.
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite