Copil de 4 ani ucis de coronavirus. Explicaţiile unui cunoscut medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au anunţat încă de duminică faptul că un copil de numai 4 ani a murit la Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu Mureş. Potrivit informaţiilor oficiale, micuţul avea comorbidităţi accentuate.

Într-o postare pe Facebook, pentru Spitalul Virtual de Copii, cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu vine cu câteva explicaţii. Craiu subliniază că astfel de cazuri, precum cel al micuţului ucis de noul coronavirus la Târgu Mureş, sunt foarte, foarte rare. Asta nu înseamnă, mai spune el, că oamenii se pot baza pe faptul că în majoritatea covârşitoare a cazurilor copiii fac forme uşoare ale bolii, de cele mai multe ori fiind asimptomatici.

„Evident că nimic nu poate convinge o persoană închistată în propriile convingeri legate de COVID-19.

Cei care se opun, cu insistenţă, măsurilor de limitate a infecţiei cu noul coronavirus probabil vor rămâne indiferenţi la vestea cutremurătoare a primului deces al unui copil infectat în România. Este un băieţel având 4 ani. 

Ştim că infecţiile acute pot să omoare persoane de orice vârstă, de la copii nenăscuţi până la seniori cu vârste apreciabile. Infecţiile acute pot sfârşi viaţa unor persoane extrem de fragile, cu multe comorbidităţi sau a unora care nu au nici o maladie cunoscută”, a scris medicul pe Facebook.

Mihai Craiu spune şi ce învăţăminte ar trebui trase din acest caz tragic. 

„Deci trebuie să plasăm această ştire tragică intr-un loc de unde putem învăţa ceva. Acel CEVA care să reducă la maximum probabilitatea repetării acestui scenariu.

Copiii pot fi infectaţi cu SARS-CoV-2. Dar fac în general forme uşoare de boală, astfel încât ei ajung mult mai rar decât adulţii în spital.

Ştim, din datele de monitorizare din SUA, că doar 10.6% din cei diagnosticaţi COVID-19 sunt copii. https://services.aap.org/…/children-and-covid-19-state…/

Acest procent foarte mic ascunde totuşi o cifră remarcabilă – 657 572 copii.

Din toată această cifră impresionantă, o minoritate au fost spitalizaţi – intre 0.2 şi 7.9% din toate cazurile pediatrice raportate de fiecare stat al SUA, în parte.

17 state ale SUA nu au raportat deloc decese la copil iar în restul decesele pediatrice sunt cuprinse între 0 – 0.24% din toate decesele asociate COVID-19.

Din punctul meu de vedere, ca pediatru şi părinte, sunt de reţinut 2 aspecte:

1. Decesele produse de noul coronavirus sunt, la copil, mult mai rare decât cele prin accidente/crime (1865 în SUA in 2016) sau inec (995 – idem).

2. Trebuie să respectăm toate regulile de prevenţie pentru a nu mai înfecta persoane fragile care ar putea muri… inclusiv copii”, a încheiat Craiu.

Vă mai recomandăm

Avertismentul unui expert în sănătate: „Măsurile Guvernului sunt incomplete, problemele nu se opresc aici”

Focar de Covid printre studenţii străini din Cluj. „Au participat la tot felul de petreceri în ultimul timp”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite