Controversa „colindului viral“ care-i face pe români să lăcrimeze. A fost scris de un poet legionar sau de Tudor Gheorghe?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Gheorghe a făcut celebru colindul "Vin colindătorii"
Tudor Gheorghe a făcut celebru colindul "Vin colindătorii"

Un colind interpretat de un avocat şi de un IT-ist în mănăstirea Dumbrava a fost vizionat de sute de mii de români săptămâna trecută. O controversă s-a iscat în ceea ce priveşte autorul versurilor din „Vin colindătorii”: poetul legionar Radu Gyr sau muzicianul Tudor Gheorghe?  „Adevărul“ a lămurit „misterul“.

Sute de mii de români au vibrat ascultând versurile colindului „Vin colindătorii“ cântat de un avocat stagiar din Cluj, Călin Merca, şi de un IT-ist din Bistriţa, Emil Floare. Filmarea care a ajuns viral pe net a fost făcută în ajun de Sfântul Nicolae, la mănăstirea Dumbrava din judeţul Alba. Întrebat de reporterul „Adevărul”, Călin Merca, a precizat că a preluat colindul din repertoriul lui Tudor Gheorghe, dar nu ştie exact cine a scris versurile. Mulţi internauţi au susţinut că versurile aparţin poetului legionar Radu Gyr, colindul fiindu-i atribuit şi pe pagina de Facebook „Radu Gyr- Poetul Pătimirilor”. Informaţia a fost preluată de mai multe publicaţii. 

Teoria lui Dragoş Bucurenci 

Activistul şi specialistul în comunicare, Dragoş Bucurenci, a scris pe blogul personal că autorul versurilor nu poate fi Radu Gyr: „Circulă pe internet un colind naţionalist interpretat de doi absolvenţi de teologie, convertiţi la avocatură şi la IT. La pachet cu colindul, circulă şi o bazaconie. Lumea se dă în vânt după acest colind «fusion» care amestecă, fără niciun frison teologic, cel mai important eveniment din istoria creştinismului cu sloganuri politice ieftine cu care adună votanţi partidele de extremă dreapta (şi, uneori, PSD-ul). Mie cântăcioşii îmi par genul de băieţi care cântă «Sfântă tinereţe legionară» pe la chiolhanuri, dar e posibil să înşel. Probabil nu sunt singurul care face asocierea asta, pentru că ultima trăznaie pe care o văd (inclusiv la unii dintre prietenii mei pe care-i credeam oleacă mai breji) este că versurile i-ar aparţine lui Radu Gyr, poetul legionar închis de trei dictaturi şi condamnat la moarte de regimul comunist pentru poezia-manifest <<Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane>>”.

"Leru-i ler" interpretat de un avocat şi de un IT-ist

„Versificaţie facilă şi imprecaţii de doi bani în <<Vin colindătorii>>”

Bucurenci demonstrează că versurile din „Vin colindătorii” nu aparţin lui Gyr, susţinând că „versificaţia facilă şi imprecaţiile de doi bani din <<Vin colindătorii>>” nu pot aparţine autorului unor „bijuterii literare ca <<Foamea>> sau ca <<Vecinul care-a murit>>”. 
 

„Nu mă regăsesc deloc, dar absolut deloc, în ideile lui Radu Gyr. Cu toate astea, i-am citit poeziile şi recunosc că unele sunt atât de frumoase încât îţi vine uneori să uiţi că ideile în care a crezut au fost atât de nocive. Ca poet, Radu Gyr a avut talent cu carul. Am pretenţia de la cei care-l evocă şi citează la tot pasul să facă măcar atâta lucru – să-l citească. Cum e posibil să-ţi imaginezi că versificaţia facilă şi imprecaţiile de doi bani din „Vin colindătorii” îi aparţin lui Radu Gyr, autorul unor bijuterii literare ca „Foamea” sau ca „Vecinul care-a murit”? Cum să crezi că un om care a trecut la cele veşnice în 1975 a scris un colind ale cărui idei şi obsesii sunt evident post-1989? Să ne lămurim, aşadar. Radu Gyr n-a scris „Colindătorii”. Autorul este Tudor Gheorghe, care a fost întotdeauna un mai bun cobzar, cântăreţ şi compozitor decât versificator. Iubesc cântecele şi vocea lui Tudor Gheorghe, dar are tot atâta talent pentru poezie câtă competenţă are Dan Puric pentru teologie”, a mai spus Bucurenci.

„Tudor Gheorghe cântă atât <<Colindătorii>>, pe propriile versuri, cât şi <<Colind>> pe versuri de Radu Gyr. Dar trebuie să nu fi citit în viaţa ta poezie de bună calitate ca să nu sesizezi că e o distanţă de la cer la pământ între cele două texte”

Dragoş Bucurenci, specialist în comunicare

De unde confuzia 

Bucurenci explică şi de unde a apărut confuzia: „Tudor Gheorghe cântă atât <<Colindătorii>>, pe propriile versuri, cât şi <<Colind>> pe versuri de Radu Gyr. Dar trebuie să nu fi citit în viaţa ta poezie de bună calitate ca să nu sesizezi că e o distanţă de la cer la pământ între cele două texte. <<Peste fericiri apuse/Tinde mila ta, Iisuse>>, scria Radu Gyr în închisoare. Versurile astea sunt mai frumoase ca o împărtăşanie. N-au nicio legătură, dar absolut nicio legătură cu <<Domnilor de astăzi să v-apuce frica leru-i ler>>. Şi mai are Radu Gyr un <<Colind ceresc>>. Comparaţi-l, vă rog, cu lozincile din colindul „fusion” al lui Tudor Gheorghe”. 

„Nu am discutat cu Tudor Gheorghe despre acest subiect, dar mă gândesc că e dezamăgit că la 23 de ani de la imprimarea discului, piesa <<Vin colindătorii>> ajunge viral cântată de doi amatori. Asta e România noastră, e plină de amatori şi marţafoi”.

Pepino Popescu, impresarul lui Tudor Gheorghe

Care este „Adevărul”

Pentru a lămuri controversa, reporterii de la „Adevăru” au vorbit cu impresarul lui Tudor Gheorghe, Pepino Popescu. „Tudor Gheorghe a scris versurile şi melodia la <<Vin colindătorii>> în 1993, iar piesa a fost imprimată pe albumul <<Mie-mi pasă>>. Toate piesele din album sunt făcute cu mesajele vehiculate în societate după Revoluţia din 1989. Mesajul la asta se referă de fapt. Apoi piesa a fost interpretată în spectacolele „Degeaba”, s-a făcut şi o orchestraţie cu o trupă de rockeri.Tudor cântă piesa în fiecare iarnă de vreo 12 ani. Mă bucur că a ajuns viral după mai bine de 20 de ani de când a fost compusă”, a explicat Popescu. Impresarul era la curent cu succesul colindului cântat de cei doi tineri în Mănăstirea Dumbrava. „Nu am discutat cu Tudor Gheorghe despre acest subiect, dar mă gândesc că e dezamăgit că la 23 de ani de la imprimarea discului, piesa <<Vin colindătorii>> ajunge viral cântată de doi amatori. Asta e România noastră, e plină de amatori şi marţafoi”, a concluzionat Popescu. 

Cine a fost Radu Gyr 

Radu Gyr (născut pe 2 martie 1905 la Câmpulung Muscel - decedat pe 29 aprilie 1975, la Bucureşti) este pseudonimul literar al lui Radu Demetrescu, poet român controversat din cauza legăturii sale cu mişcarea legionară. Gyr a stat în puşcărie 20 de ani în perioada a trei dictaturi: regală, antonesciană şi comunistă. Cea mai dură pedeapsă a primit-o în timpul comunismului, în 1958, când a fost condamat la moare pentru că ar fi „instigat la luptă împotriva regimului comunist” prin poezia „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane”. Întrucât nu avea accesa la instrumente de scris, în detenţie, Radu Gyr a compus zeci de poezii extrem de valoroase, pe care le-a memorat şi le-a transcris după ce a fost eliberat. Creaţia lui a fost ignorată aproape complet înainte de 1989, iar după Revoluţie, legăturile sale cu mişcarea legionară, i-au determinat pe mulţi critici să-l marginalizeze. „Adevărul” a relatat despre viaţa zbuciumată a poetului şi despre demersurile familiei de a-l reabilita. În Cluj-Napoca există o stradă denumită „Radu Gyr” în cinstea poetului. 

Comparaţie între cele două colinde

Adevărul redă cele două colinde „Vin colindătorii” al lui Tudor Gheorghe şi „Colind”, al lui Radu Gyr 

Colind, de Radu Gyr

A venit şi-aici Crăciunul

Să ne mângâie surghiunul.

Cade alba nea

Peste viaţa mea.

Peste suflet ninge.

Cade alba nea

Peste viaţa mea 

Care-aici se stinge.

Tremură albastre stele

Peste lacrimile mele.

Dumnezeu de sus

În inimi ne-a pus

Numai lacrimi grele.

Dumnezeu de sus

În inimi ne-a pus

Pâlpâiri de stele...

Numai casa mea posacă

A-mpietrit sub promoroacă.

Stăm în bezna grea,

Pentru noi nu-i stea,

Cerul nu s-aprinde.

Pentru sgribuliţi

Îngerii grăbiţi

Nu aduc colinde.

O Iisuse împărate,

Iartă greşeli şi păcate.

Vin de-nchizi uşor

Rănile ce dor,

Visul ni-l descuie.

Noi Te-om aştepta,

Căci pe crucea Ta

Stam bătuţi în cuie.

Maica Domnului Curată,

Ad-o veste minunată,

Înflorească-n prag

Zâmbetul Tău drag

Ca o zi cu soare.

Zâmbetul Tău drag

L-aşteptăm în prag,

Noi, din închisoare.

Peste fericiri apuse,

Tinde mila Ta, Iisuse.

Cei din închisori

Te aşteaptă-n zori,

Pieptul lor suspină.

Cei din închisori

Te aşteaptă-n zori

Să le-aduci lumină.

"Vin colindătorii", de Tudor Gheorghe  

Vin colindatorii, cum veneau odată, leru-i ler, 

Să colinde-n seara asta minunată, leru-i ler, 

Dar li-i gura-i arsă şi li-s ochii-n lacrimi, leru-i ler 

Prea degeaba sânge, prea degeaba patimi, leru-i ler.

 Gazdelor creştine să-i primiţi în casă, leru-i ler, 

Şi cum se cuvine să-i poftiţi la masă, leru-i ler 

Ni-i trimite sfântul să ne-‘ncerce mila, leru-i ler,   

Domnii mari de astăzi să-şi deschidă vila, leru-i ler.

 Şovăielnic pasul, mâinile plăpânde, leru-i ler, 

Tremurat li-i glasul, nu ştiu să colinde, leru-i ler, 

Dacă stau la poartă şi nu zic nimica, leru-i ler, 

Domnilor de astăzi să v-apuce frica, leru-i ler.     

Mută-i întrebarea ce răsună afară, leru-i ler, 

Am murit degeaba, ce-aţi făcut din ţară, leru-i ler, 

Tot în frig şi-n foame, tot cu mâini întinse, leru-i ler, 

Pe la porţi străine ce ne stau închise, leru-i ler. 

Vin colindatorii cum veneau odată, leru-i ler,

 Să colinde în seara asta minunată, leru-i ler, 

Dar li-i gura arsă şi li-s ochii-n lacrimi, leru-i ler, 

Prea degeaba sânge, prea degeaba patimi, leru-i ler'.   

Citeşte şi

VIDEO Povestea avocatului din Cluj care a cucerit internetul cântând „Vin colindătorii”, într-o biserică: „Îl poţi sluji pe Dumnezeu indiferent de ce meserie ai”

Radu Gyr, poetul care L-a coborât pe Iisus în celulă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite