Consulul onorific al Angliei la Cluj, despre relaţiile româno-britanice de după Brexit: Cel mai mare ambasador al Transilvaniei va fi următorul nostru Rege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cluj-Napoca este singurul oraş din România care are, de marţi, 6 martie, un consul onorific al Marii Britanii. „După anunţarea Brexit-ului a existat mai mult interes din partea companiilor britanice care vor să investească aici”, spune, într-un interviu, consulul onorific Shajjad Hadier Rizvi, cunoscut pentru activitatea sa caritabilă, dar şi pentru consultanţa pe care o oferă companiilor britanice care vor să investească în România.

Shajjad Hadier Rizvi a fost desemnat, marţi seară, consul onorific al Marii Britanii la Cluj-Napoca, în prezenţa ambasadorului Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummel. 

Shajjad Hadier Rizvi este director al Camerei de Comerţ Britanice din România, are o companie de consultanţă pentru oamenii de afaceri britanici care vor să investească în România şi are o prolifică activitate socială: este co-fondator al Asociaţiei „Little People”, co-fondator al Fundaţiei „Cancer Youth Europe” şi preşedinte al Fundaţiei Duke of Edinburgh România (o fundaţie caritabilă care aparţine soţului Reginei Elisabeta).


Rizvi crede că Brexitul nu va afecta relaţiile economice româno- engleze: „Sectorul IT din Cluj este uriaş, iar cele mai mari companii din sectorul IT din Cluj sunt britanice sau sunt companii locale care furnizează servicii firmelor britanice. Nu cred că acest lucru se va schimba. Dacă te uiţi la companii precum Bet Fair, Endeva, Paddy Power, acestea sunt în creştere, angajează mai mulţi oameni, iar acest trend va continua”.
 

Mai mult, el susţine că după anunţarea Brexit-ului, mai multe companii şi-au arătat interesul de a investi în România, în fiecare săptămână primeşte mailuri şi telefoane în care i se cer informaţii cu privire la deschiderea unei afaceri în România. Foarte puţine companii din Marea Britanie doresc totuşi să investească în producţie, din cauza „reţelei dezastruoase de drumuri”. Pe lângă IT există un interes pentru turism, având în vedere că „cel mai mare ambasador al Transilvaniei va fi următorul nostru rege, vorbesc de Alteţa Sa Prinţul Charles, care vizitează România foarte des”. 

DE CE A FOST ÎNFIINŢAT LA CLUJ SINGURUL POST DE CONSUL ONORIFIC DIN ROMÂNIA

În ce va consta activitatea dumneavoastră în postul de consul onorific pe care îl ocupaţi de astăzi? 

Misiunea unui consul onorific este să fie prima persoană care să fie sunată pentru a oferi ajutor britanicilor care se află în situaţii dificile. Din ce în ce mai mulţi cetăţeni britanici se mută în România. În fiecare an circa 323.000 de pasageri zboară de pe Aeroportul Cluj pe Aeroportul London Luton sau retur. Dacă 1% dintre aceştia sunt britanici asta înseamnă că 3.000 de persoane vin din Marea Britanie la Cluj, iar dacă 10% dintre aceştia sunt britanici, ceea ce este mai aproape de adevăr, înseamnă că avem circa 30.000 de persoane care vin din Anglia la Cluj în fiecare an. În acest context, e foarte important să aibă posibilitatea să sune pe cineva dacă au probleme, nu doar ei, dar şi Poliţia, autorităţile, spitalele. 
 

Biroul în care îmi voi desfăşura activitatea se află în „The Office” (clădire de birouri din oraş-nr) şi este sediul Camerei de Comerţ Britanice din România. Practic însă activitatea principală se va desfăşura pe e-mail, telefon, Facebook, sunt cele mai bune mijloace de comunicare.  
 

În ce constă activitatea dumneavoastră de director al Camerei de Comerţ Britanice din România? 


Din această postură obiectivul meu este să încurajez relaţiile de afaceri şi comerţ dintre cele două ţări. 

Clujul este singurul oraş din România în care s-a înfiinţat un astfel de post de consul onorific. Cât de mare este comunitatea britanicilor din oraş?

Eu am contactele a 117 britanici, dar sunt sigur că sunt mai mulţi. Cred că este cea mai mare comunitate de britanici după cea din Bucureşti. Cu siguranţă este cea mai mare comunitate de oameni de afaceri britanici după cea din Bucureşti. În plus, avem la Cluj două şcoli internaţionale britanice: Transylvania College şi Royal School. Avem aici cel mai bun program de MBA (Master în Business Administration) din Marea Britanie – care aparţine Universităţii Hull în  colaborare cu Universitatea Babeş-Bolyai. Profesorii britanici vin aici să predea pentru respectivul MBA.

Postul de consul onorific presupune existenţa unei singure persoane sau veţi avea ajutoare?

Voi fi ajutat şi voi păstra legătura cu Ambasada Marii Britanii de la Bucureşti, există, de asemenea, o echipă regională şi în Sofia care coordonează activitatea consulară din partea sudică a Europei. 

Brexit FOTO 123 RF

Consulul Marii Britanii la Cluj crede că relaţiile economice româno-britanice după Brexit vor continua

RELAŢIILE DE AFACERI ROMÂNO-BRITANICE ÎN ERA POST-BREXIT

Cum credeţi că va afecta Brexit-ul afacerile britanicilor din România?

Va fi interesant pentru că există o doză de necunoscut. Marea Britanie este a cincea economie din lume, suntem o ţară cu un comerţ dezvoltat şi servicii incredibile. Sectorul IT din Cluj este uriaş, iar cele mai mari companii din sectorul IT clujean sunt britanice sau sunt companii locale care furnizează servicii firmelor britanice. Nu cred că acest lucru se va schimba.
 

Dacă te uiţi la companii precum Bet Fair, Endeva, Paddy Power, acestea sunt în creştere, angajează mai mulţi oameni, iar acest trend va continua. În fiecare săptămână primesc e-mail-uri de la firme britanice în care mi se cer informaţii privind deschiderea unui birou la Cluj. Apoi, aproape în fiecare săptămână mă întâlnesc cu dezvoltatori care caută terenuri, vor să investească în imobiliare sau să cumpere afaceri în Cluj.

Activitatea mea de zi cu zi constă în a oferi consultanţă pentru britanicii care vor să investească în Transilvania. Practic, activitatea de consul onorific va fi complementară cu activitatea pe care o desfăşor deja. 

În afară de IT, care sunt domeniile de afaceri care stârnesc interesul companiilor din Marea Britanie?

Foarte multe sunt interesate de turism, având în vedere frumuseţea Transilvaniei. Avem ceva unic aici, cel mai mare ambasador al Transilvaniei va fi următorul nostru rege, vorbesc despre Alteţa Sa Prinţul Charles, care vizitează România foarte des. El este probabil cel mai mare promotor la nivel global al frumuseţii României şi a românilor. Astfel că eu cred că nu doar în plan personal, cât şi în ceea ce priveşte afacerile, relaţia României cu Marea Britanie va rămâne extrem de puternică în ciuda Brexitului.
Printul Charles al Ţării Galilor soseşte la fabrica Quarry Bank Mill în Cheshire Marea Britanie FOTO Guliver / Getty Images / Anthony Devlin

Prinţul Charles este unul dintre cei mai importanţi promotori ai României, crede consulul onorific al Marii Britanii la Cluj. 

În Marea Britanie, studiază peste 10.000 de români, ceea ce este fantastic. După irlandezi şi polonezi, românii reprezintă cel de-al patrulea mare grup de imigranţi din Marea Britanie, ceea ce e fantastic. Eu sunt din Londra şi în anumite zone ale oraşului  găsesc magazine româneşti care vând produse româneşti. E unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le pot vedea în Londra, locul unde am crescut. Pot intra într-un magazin şi pot cumpăra pufuleţi.  

Ce se va întâmpla cu aceste mici afaceri româneşti din Marea Britanie? 

Marea Britanie a garantat drepturile cetăţenilor Uniunii Europene care trăiesc acolo. Deci, cetăţenii care lucrează şi trăiesc acum în Marea Britanie vor rămâne acolo. Dacă au drept de rezidenţă pot pleca şi reveni de câte ori vor. În ceea ce îi priveşte pe cei care vor să ajungă în Marea Britanie după Brexit, rămâne de văzut. Nu uitaţi însă că românii au venit în Marea Britanie şi britanicii au venit în România înainte de intrarea ţării în Uniunea Europeană, iar eu cred că acest lucru va continua. 

DUPĂ ANUNŢAREA BREXIT-ULUI MAI MULTE COMPANII S-AU ARĂTAT INTERESATE SĂ INVESTEASCĂ ÎN ROMÂNIA

Care sunt principalele provocări ale oamenilor de afaceri britanici în România? 

Adaptarea la schimbările legislative este o provocare. În ciuda acestui fapt, creşterea economică a României este mare. Când vine vorba despre producţie industrială faptul că nu există o reţea de autostrăzi a făcut multe companii să nu investească aici, acesta fiind principalul argument. Există multe afaceri britanice de servicii în România, dar când vorbim de producţie companiile britanice refuză să investească aici pentru că reţeaua de drumuri este dezastruoasă.

Ce s-a întâmplat cu companiile interesate să investească în România după anunţarea Brexitului, aţi primit mai multe solicitări de informaţii sau mai puţine?

Este interesant pentru că menţin legătura cu comunitatea de oameni de afaceri din Marea Britanie de ani de zile şi după anunţarea Brexitului a existat mai mult interes, am primit mai multe telefoane şi mai multe e-mailuri de la companii care vor să investească în România. Nu uitaţi că Marea Britanie este o putere comercială, iar România este cea mai mare ţară după Polonia în centrul şi estul Europei. Românii sunt consumatori şi sunt persoane extrem de inteligente, deci în ceea ce priveşte forţa de muncă, aici găseşti unii dintre cei mai harnici muncitori pe care îi poţi angaja. Angajatorii britanici care vin aici sunt impresionaţi de dedicarea şi de hărnicia muncitorilor români. 

Carte de vizită 

Shajjad Rizvi este un londonez care a venit în România în urmă aproape 30 de ani şi a devenit cunoscut mai ales pentru proiectele sociale în care s-a implicat. A venit în România ca student în primăvara anului 1990, să livreze un transport de ajutor umanitar. „Am fost vrăjit de România şi mai ales de regiunea transilvană”, spune acesta. Shajjad sa întors în 1996 şi a înfiinţat, împreună cu soţia sa, Katie, ONG-ul Little People Romania, ONG ce îşi propune să sprijine copiii care suferă de cancer şi familiile acestora. Asociaţia oferă servicii de asistenţă în 9 secţii de spitale unde sunt trataţi copiii bolnavi de cancer din România. În 2013, Little People a fost invitat să înfiinţeze Premiul Ducele de Edinburgh în România.
 

Totodată, Shajjad este Director al Camerei de Comerţ Româno-Britanică şi Fondatorul British Business Group Transilvania, o organizaţie care oferă consultanţă oamenilor de afaceri din Marea Britanie care doresc să investească în Transilvania, oferind acces la servicii juridice, financiare sau administrative. Organizaţia ajută, de asemenea, companiile locale din Transilvania care vor să acceseze piaţa britanică.

Citeşte şi 

Shajjad Rizvi a fost numit consul onorific al Marii Britanii la Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite