Judecătorii motivează condamnarea fostului primar al Clujului la închisoare cu executare: „Apostu a sfidat legile morale şi penale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Apostu aşteaptă judecarea recursului. FOTO: Adevărul
Sorin Apostu aşteaptă judecarea recursului. FOTO: Adevărul

Judecătorii Curţii de Apel Mureş au arătat în motivarea hotărârii de condamnare a ex-primarului Sorin Apostu la 3 ani şi 6 luni de înschisoare,  că “inculpatul a negat vehement faptele sale şi a încercat pe tot parcursul judecăţii să minimalizeze acţiunile sale, ceea ce denotă, o accentuată capacitate disimulativă şi de sfidare a legilor morale şi penale”.

Curtea de Apel Mureş a pronunţat, în iulie, condamnarea la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru ex-primarul Clujului, Sorin Apostu pentru instigare la spălare de bani. Din pedeapsă se va scădea perioada petrecută în arest preventiv, ceea ce înseamnă că fostul edil va sta la închisoare 2 ani şi 6 luni. Şi soţia ex-primarului a fost condamnată la 3 ani cu suspendare. “În ceea ce priveşte modalitatea de executare a pedepsei, se apreciază că doar executarea în detenţie este oportună în această situaţie şi de natură a asigura reeducarea inculpatului.

Astfel, rezultă din actele de la dosar că inculpatul a negat vehement faptele sale şi a încercat pe tot parcursul judecăţii să minimalizeze acţiunile sale, ceea ce denotă, aşa cum rezultă şi din referatul de evaluare întocmit de către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, o accentuată capacitate disimulativă şi de sfidare a legilor morale şi penale”, se precizeză judecătorii de la Curtea de Apel Târgu-Mureş. Judecătorii au mai reţinut: “inculpatul a comis faptele în legătură cu funcţia lui, de primar al municipiului Cluj-Napoca, că a angrenat în activitatea sa infracţională pe soţia sa, Apostu Monica Undina şi că nu a recunoscut comiterea faptelor. În plus, trebuie subliniat că activitatea infracţională a inculpatului s-a derulat pe o perioadă mai lungă de timp şi a fost întreruptă datorită anchetei DNA, fiind foarte posibil ca această activitate infracţională să fi continuat, dacă nu s-ar fi intervenit”.

Pedeapsă mai mică pentru că a fost “un bun părinte”

Judecătorii au manifestat clemenţă  îndreptându-se spre cea mai mică pedeapsă întrucât Apostu: “Este o persoană capabilă şi un bun părinte. În raport de toate acestea se apreciază că pedepsele ce vor fi aplicate inculpatului, pentru faptele comise, vor fi orientate spre minimum special prevăzut de lege, în cauză neimpunându-se aplicarea de circumstanţe atenuante sau aplicarea unor pedepse orientate la minimum special”.

Avocaţii au făcut recurs

Curtea de Apel Mureş l-a condamnat, în primă instanţă, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pe ex-primarul Clujului. În dispozitivul hotărârii se arată: se condamnă iculpatul la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru instigare la spălare de bani, 3 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, 8 luni de închisoare pentru instigare la fals sub semnătură privată. Instanţa l-a achitat pe fostul primar pentru infracţiunea de luare de mită şi pentru cea de complicitate la fals sub semnătură privată.  

De ce l-a acuzat DNA   

Potrivit DNA, primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite. Avocaţii lui Apostu au făcut recurs. 

Citeşte şi 

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Soţia lui a primit 3 ani cu suspendare

Sorin Apostu a ajuns la locuinţa sa din Cluj după 11 luni de arest preventiv

VIDEO Sorin Apostu a părăsit peniteciarul din Târgu-Mureş. Socrii acestuia au ajuns la locuinţa sa din Cluj

Sorin Apostu a stat în închisoare 322 de zile

Ex-primarul Clujului Sorin Apostu a fost reaudiat: "40 de martori spun că sunt nevinovat"

Primarul din Cluj, Sorin Apostu, a fost reţinut pentru mită de o sută de mii de euro

Scrisoarea demisionarului Sorin Apostu către clujeni Dosarul Apostu se „îngraşă“ de Crăciun: Carrefour l-a „turnat“ pe primar Primarul Apostu a "ajutat" patru mari companii să intre pe piaţa din Cluj
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite