Coautorul ghidului Lonely Planet despre România: „Ţara a făcut progrese uimitoare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leif Pettersen, coautor al ghidului Lonely Planet pentru România, tipărit prima dată în 1998 şi ajuns la a cincea ediţie, publicată în 2010, povesteşte despre impresiile pe care i le-a lăsat ţara noastră.

Leif Pettersen este un scriitor şi blogger de travel independent; A călătorit în peste 50 de ţări şi a locuit, în afara Americii natale, în Spania, România şi Italia. cluj.travel i-a luat un scurt interviu despre experienţele sale româneşti. 

Care sunt primele trei destinaţii favorite ale tale în România, şi de ce?

Sibiu este preferatul meu pentru plimbare, mâncare şi atmosfera relativ liniştită a celor trei pieţe centrale. Braşovul, de asemenea, punctează bine la capitolele mâncare şi ambianţă, dar are şi avantajul suplimentar al atâtor de multe atracţii turistice excelente situate în apropiere. Şi (ştiai că voi spune asta), Cluj. Îmi plac energia oraşului şi diversitatea culturală dar şi – fiind un călător cu buget limitat – că aici găseşti unele dintre cele mai bune hosteluri şi cel mai bun raport calitate-preţ pentru mâncare din ţară.

Cât de prietenoasă cu turiştii găseşti România, în comparaţie cu alte ţări, în special fostele ţări socialiste?

Încă nu am vizitat multe din fostele ţări socialiste, dar trebuie să spun că România a făcut progrese uimitoare de când am început să călătoresc pe acolo. Pe parcursul călătoriei de documentare pentru primul ghid, cu greu găseam recepţionişti care să lase ţigara şi revistele deoparte pentru a-mi răspunde la câteva întrebări simple despre preţurile camerelor. Chlenerii nu erau cu mult mai buni de atât. Dar odată cu afluxul de tineri care vorbesc mai multe limbi, serviciile în industria turistică au devenit mult mai prietenoase. Şi cred că această dezvoltare i-a făcut chiar şi pe cei mai în vârstă mai deschişi către turişti (în loc de suspicioşi). În ultima mea călătorie de documentare, a fost încurajator să găsesc oameni prietenoşi şi săritori în locuri altădată îngrozitoare, cum sunt gările sau băncile. Să mergi la poştă rămâne însă un coşmar.

Ai văzut evoluţia României dinainte de aderarea la UE. Crezi că, din punctul de vedere al unui călător, lucrurile se îmbunătăţesc sau se înrăutăţesc?

După cum am spus şi mai înainte, situaţia este MULT mai bună. Transformarea care a avut loc de la prima mea vizită este foarte încurajatoare, deşi este loc pentru mai bine. De exemplu, zonele de schi au nevoie de o finanţare mai bună, iar condiţiile proaste de mâncare şi cazare pe Litoral sunt dezamăgitoare. 

Citeşte aici întregul interviu. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite