Clujul, prezentat în „The Economist”: la fel de mic precum apartamentul lui Boc, în care nu încape acvariul ţestoasei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii de la „The Economist” prezintă Cluj-Napoca drept unul dintre cele două oraşe ale ţării în care populaţie creşte, în condiţiile în care ţara a fost părăsită de 3-4 milioane de persoane. Oraşul este însă prea mic pentru cei 450.000 de locuitori, arată britanicii, care anunţă că din 2019, va demara un proiect imobiliar uriaş.

Celebra publicaţie „The Economist” scrie despre Cluj-Napoca, arătând că este unul dintre cele două oraşe a cărei populaţie creşte, într-o ţară din care au plecat 3-4 milioane de persoane. 

Jurnaliştii britanici au descris atmosfera de sărbătoare de la ceremoniile de la 1 decembrie, când România a sărbătorit Centenarul, arătând că „mulţi români nu prea simţeau că au motive de sărbătoare”, în schimb, la Cluj „în mod surprinzător, poate că oamenii din acest oraş ardelean sunt mândri”, au notat britanicii.
 

 „Clujul este unul dintre cele două oraşe din România a căror populaţie creşte, mai degrabă decât ă scadă”, le-a declarat primarul Emil Boc. 


„El ţine o broască ţestoasă mare în biroul său, din primăria somptuoasă, datând din epoca austro-ungară; apartamentul său este prea mic pentru acvariul ţestoasei”, scriu jurnaliştii, care au făcut o vizită în biroul primarului.  

200.000 de case noi la Cluj?

La fel cum apartamentul lui Boc este prea mic pentru acvariul ţestoaselor, aşa cum a declarat edilul, şi Clujul este prea mic pentru populaţia sa, au explicat jurnaliştii. 
 

„De asemenea, Clujul este prea mic pentru cei 450.000 de locuitori ai săi. Anul viitor ar trebui să înceapă construcţia a de noi locuinţe pentru 200.000 de persoane.  Resursa de bază a Clujului, spune domnul Boc, sunt cei 100.000 de studenţi. Printre aceştia se numără mai  mult de 3.000 de străini, o raritate într-o ţară în care localnicii tind să plece în străinătate pentru a studia”, relatează The Economist.

Promisiune „reîncărcată” 

Într-adevăr, primarul a promis în campania electorală din 2016 că se va construi pe o suprafaţă de 80 de hectare un cartier cu locuinţe „pentru toate buzunarele”. La bilanţul de 1 an de primărie, întrebat de acest proiect, edilul a spus:
 

„Avem în derulare proiectul din Borhanci, în cest moment se lucrează la Planul Urbanistic Zonal după finalizarea lucrărilor cadastrale. Deci este în lucru acest proiect şi el va fi finalizat. S-au făcut paşi importanţi pe linia celor 75 de hectare din cartierul Borhanci şi chiar e o scăpare a colegilor mei că nu l-au trecut la proiecte începute”. În 2018, Boc nu a mai menţionat nimic despre acest proiect. 

Clujul îşi atinge limitele 

„Totuşi, după cinci ani de creştere spectaculoasă, Clujul îşi atinge limitele. O cincime din populaţia României în vârstă de muncă este în străinătate. Şi Clujul se confruntă cu lipsuri de forţă de muncă şi cu cereri de salarizare escaladate”, mai arată The Economist citând un om de afaceri olandez care îşi plăteşte inginerii dublu faţă de situaţia din urmă cu 5 ani. Pentru a face faţă cererii pe piaţa de construcţii sunt aduşi muncitorii vietnamezi, se mai arată în articol. „Companiile se luptă ca „nebunii” pentru a angaja cei mai talentaţi oameni”, spune managerul unei firme de IT. 

Mândru că sunt clujean

„Dar boom-ul din IT a dus la creşterea preţurilor la proprietăţi. Chiar şi produsele alimentare şi bunurile de uz casnic sunt mai scumpe aici decât în alte părţi. Nu numai oamenii săraci, dar şi oamenii în vârstă, dar cei obişnuiţi, sunt scoşi din oraş”, mai relatează britanicii.
 

Articolul se termină, totuşi, într-o tentă pozitivă, fiind citată Mădalina Mocan, o cercetătoare din domeniul politic, care declară că „unii dintre studenţii ei fac o navetă de o oră şi jumătate pentru a ajunge la universitate. Cu toate acestea, doamna Mocan relatează, cu mândrie, că atunci când le spune altor români că este de la Cluj, aceştia exclamă: „Wow!”

Citeşte şi

Cele mai frumoase obiective turistice din Cluj, oraşul numit de presa străină Silicon Valley din Transilvania

Renaşterea germană a „comunei Nokia“ din Cluj. „Aproape fiecare maşină fabricată în ultimii 5 ani în Europa are o componentă made in Jucu“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite