Clujul, în „liga mare“ a universităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru dintre cele şase universităţi de stat ale Clujului au intrat oficial în prima „ligă” a universităţilor din România, după clasificarea realizată de Ministerul Educaţiei. Clujul, are, alături de Bucureşti, cele mai multe universităţi de „categoria A”, care au dreptul să ofere studii la toate cele trei niveluri: licenţă, master şi doctorat.

Clujul a dat patru dintre cele 12 universităţi din România considerate ca fiind instituţii de învăţământ „de cercetare avansată şi educaţie“.

Potrivit Legii educaţiei Naţionale, universităţile sunt clasificate în trei categorii, respectiv universităţi centrate pe educaţie, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică sau universităţi de educaţie şi creaţie artistică şi, respectiv, universităţi de cercetare avansată şi educaţie.

Clujul, are, alături de Bucureşti, cele mai multe universităţi din România de „categoria A”, în urma clasificării realizată de Ministerul Educaţiei. Universitatea „Babeş-Bolyai”, Universitatea Tehnică, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, dar şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” vor avea dreptul, în urma clasificării, să ofere studii la toate cele trei nivele, licenţă, master şi doctorat.

4.000 de locuri la masterat, la UBB

În urma clasificării, universităţile din Cluj şi-au primit oficial, ieri, numărul de locuri bugetate pentru studiile de master şi cele doctorale de care vor beneficia de acum înainte. Cele mai multe au fost alocate Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), 4.000 de locuri bugetate la masterat şi 452 la nivel doctorat.

„UBB, situată pe locul doi în prima grupă valorică, este oarecum mulţumită. Mă îndoiesc că toate universităţile intrate între primele douăsprezece universităţi din România sunt de acest nivel. Ne consolăm cu faptul că de la Shanghai (China) se vede mai bine cum stau lucrurile în România decât de pe Dâmboviţa”, a declarat Andrei Marga, rectorul UBB.

El a făcut trimitere la faptul că UBB este prima universitate din România a cărei performanţă este analizată, începând cu acest an, de către Academic Ranking of World Universities (ARWU sau topul Shanghai), unul dintre cele mai reprezentantive clasamente de profil din lume.

Doctorat în ştiinţe agricole, doar la Cluj


Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară este singura instituţie de învăţământ cu profil agricol din România care va putea organiza şi studii doctorale.

„Este o confirmare că eforturile de a investi milioane de euro în cercetare au meritat, dar şi a valorii cadrelor didactice pe care le avem. Asta nu ne obligă decât să menţinem ştacheta cât mai ridicată”, a declarat referentul Biroului de Imagine al USAMV, Tiberiu Fărcaş. USAMV va instrui începând din acest an 79 de doctoranzi şi 450 de masteranzi în regim bugetat.

Un loc în prima „ligă” a universităţilor a prins şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, alături de alte două instituţii de profil, din Bucureşti şi Iaşi.

„Poziţionarea în acest clasament ne onorează, dar este şi o mare responsabilitate pentru viitor. Avem planuri prin intermediul cărora să creştem şi să ajungem şi mai sus în acest top. Este vorba de câteva investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii pentru cercetare”, a declarat Constantin Ciuce, rectorul UMF Cluj.

Potrivit lui Ciuce, în toamnă, UMF va inaugura un institut de cercetări în genomică (studiul genelor - n.r.), o investiţie în valoare de 2 milioane de euro, dar şi un „centru de simulare” de 4 milioane de euro, unde studenţii şi rezidenţii să-şi însuşească abilităţi practice. UMF va avea 79 de locuri la doctorat şi 120 la masterat.

UTCN este cea de-a patra universitate de cercetare avansată şi educaţie din Cluj, care va avea 1940 de locuri la masterat şi 270 la doctorat.

„Pe noi cine ne face doctori?”


În schimb, niciuna dintre universităţile cu profil vocaţional din România nu au fost catalogate ca fiind de cercetare avansată şi educaţie. Ele au fost incluse într-o listă de universităţi „de educaţie şi creaţie artistică” (de categoria „B”).

Deşi statutul nu ar trebui să le permită decât organizarea de studii de nivel licenţă şi masterat, Universitatea de Artă şi Design (UAD) şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima” vor avea locuri la doctorat şi în noul an universitar.

„Noi ne-am intrebat iniţial cine ne face doctori, Universitatea «Babeş Bolyai»? Cercetarea noastră, a artiştilor, nu se consideră ca fiind avansată şi totuşi putem organiza doctorate. E o ciudăţenie, neputând să ne înveţe altcineva ce învăţăm noi”, a declarat Adrian Pop, rectorul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, care va avea 72 de locuri la master şi 10 la doctorat. UAD a primit 100 de locuri bugetate la masterat şi 12 la doctorat.

În categoria „C”, a universităţilor „centrate pe educaţie”, care vor putea avea doar locuri la nivel licenţă, se regăsesc universităţile particulare „Avram Iancu”,  Dimitrie Cantemir, „Bogdan Vodă”, dar şi Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca.

Cum s-a făcut clasificarea universităţilor?

Potrivit lui Tudorel Urian, consilier al ministrului Educaţiei Daniel Funeriu, ierarhizarea universităţilor a început în primăvara. El a precizat că aceasta ă fost realizată de către Ministerul Educaţiei, cu ajutorul unor experţi din cadrul Asociaţiei Universităţilor Europene. Clasificarea universităţilor constituie din această vară condiţia de bază pentru obţinerea locurilor la master şi doctorat.

„Cele de categoria A vor avea locuri pentru licenţă, masterat, doctorat, cele de categoria B doar pentru primele două, iar cele din categoria C, doar cursuri la nivel licenţă”, a mai spus Tudorel Urian.

Universităţi de cercetare avansată şi educaţie:
Universitatea Bucureşti
Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Academia de Studii Economice din Bucureşti
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca
Universitatea Politehnică din Bucureşti
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
Universitatea „Politehnica” din Timişoara

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite