Clujul în atenţia englezilor. „Romeo şi Julieta de România“, în paginile ziarului Dailymail

Clujul în
atenţia englezilor. „Romeo şi Julieta de România“, în paginile ziarului Dailymail

Povestea lui „Romeo şi a Julietei de Cluj“ a ajuns în presa britanică  FOTO: printscreen după articolul din Dailymail

Sub titlul „Romeo şi Julieta de România: Misterul a doi tineri înmormântaţi ţinându-se de mână în curtea unei mănăstiri“, ziarul britanic „Daily Mail“ a publicat luni, 22 aprilie, un articol despre descoperirea făcută la Cluj-Napoca, săptămâna trecută, de arheologul Adrian Rusu, în curtea Bisericii Dominicane.

Ştiri pe aceeaşi temă

Descoperirea din curtea Bisericii Dominicare din Cluj-Napoca a ajuns în celălat colţ al Europei. În presa britanică, mai precis.

Într-un articol intitulat „Romeo şi Julieta de România: Misterul a doi tineri înmormântaţi ţinându-se de mână în curtea unei mănăstiri“, publicaţia Daily Mail relatează că, în Evul Mediu, era extrem de rar ca două corpuri să fie înmormântate împreună, că bărbatul avea şoldul rupt şi nu se cunoaşte cauza morţii femeii îngropate lângă el.

În materialul semnat de Jill Reilly, postat luni, 22 aprilie, pe site, se mai specifică faptul că arheologul român Adrian Rusu a găsit şi osemintele unui copil în acelaşi mormânt şi că nu e sigur că acesta ar avea legătură cu cuplul găsit ţinându-se de mână.

„Este un mister şi un fapt rar întâlnit la mormintele din acele vremuri (n.r. Evul Mediu). (...) Cei doi au fost îngropaţi împreună ca o recunoaştere a dragostei ce şi-o purtau unul celuilalt“, spune Adrian Rusu.

Filmul evenimentelor

Joia trecută, 18 aprilie, arheologii clujeni au găsit în curtea unuia dintre cele mai importante monumente ecleziastice medievale ale Clujului, fosta Mănăstire Dominicană - unde se află acum Liceul de Muzică - două schelete aflate în acelaşi sicriu într-o poziţie ciudată. 

"Scheletele, care aparţin unui cuplu de tineri, un bărbat şi o femeie, sunt aşezate faţă în faţă şi se ţin de mână. Cei doi au murit foarte repede, la circa 30 de ani. Este un caz ciudat, nu ştiu să se mai fi găsit aşa ceva în România.

Povestea lor aduce minte de cea  a lui Romeo şi a Julietei.

Am descoperit că bărbatul a murit în urma unui accident, osul sternului fiind spart, iar femeia, care a fost îngropată cu el, probabil că a făcut o comoţie cerebrală sau un infarct la aflarea veştii. Altă explicaţie nu găsim”, a explicat Adrian Rusu, cercetător principal la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din cadrul Academiei Române din Cluj-Napoca.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: