UPDATE VIDEO Declaraţia de la Cluj: mii de persoane au aprobat un proiect de ţară în şapte puncte. Pe străzile oraşului mărşăluiesc cel puţin 10.000 de clujeni

UPDATE VIDEO Declaraţia de la Cluj: mii de persoane au aprobat un proiect de ţară în şapte puncte. Pe străzile oraşului mărşăluiesc cel puţin 10.000 de clujeni

Mii de clujeni, în stradă la protestul pentru democraţie. FOTO: Cosmin Deac

Peste 10.000 de clujeni au ieşit vineri, din nou, în stradă la mitingul pentru democraţie, ca să protesteze faţă de modul defectuos în care a fost organizat primul tur al alegerilor prezidenţiale 2014. Protestatarii au aprobat un veritabil proiect de ţară în şapte puncte, care conţine prevederi privind drepturile cetăţeneşti, reforma politică, justiţie, educaţie, sănătate, resurse naturale şi viaţa socială.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

UPDATE 21.55

Circa 2.000 de persoane s-au întors în Piaţa Unirii în jurul orei 21.30, după ce în faţa Casei de Cultură a Studenţilor s-a atins recordul de peste 10.000 de protestatari. Oamenii s-au dus pe la casele lor în jurul orei 22.00. 

UPDATE 21.10 

10.000 de persoane la Cluj

Numărul protestatarilor creşte pe măsură ce marşul trece prin mai multe zone ale Clujului. Numărul celor aflaţi în marş este de aproximativ 10.000 de persoane. Reprezentanţii Jandarmeriei Cluj nu au vrut să estimeze numărul acestora. 


Numărul clujenilor prezenţi la manifestări s-a dublat, ajungând la cel puţin 10.000 de persoane. FOTO: Cosmin Deac 

   UPDATE 20.20

Marş pe străzile Clujului: “Jos comuniştii”
 
După citirea “Declaraţiei de la Cluj”, cei peste 5.000 de protestatari au pornit pe Bulevardul Eroilor urmând traseul prestabilit: Piaţa Avram Iancu – Calea Dorobanţilor, cu restricţionarea circulaţiei rutiere pe două benzi – Aleea Bibliotecii – sens giratoriu Mărăşti  - strada Fabricii – strada Bucureşti, cu restricţionarea circulaţiei pe sensul de deplasare – strada Gorunului – strada Buftea – cu restricţionarea circulaţiei rutiere – Bd. 21 Decembrie 1989 – strada Memorandumului – strada Petru Maior – Piaţa Lucian Blaga, cu restricţionarea circulaţiei rutiere pe două benzi. Mulţumea scandează: „Jos, Ponta”, „Mulţumim diaspora", "jos comuniştii", "vor sa voteze, lasaţi-i să voteze", ”Afară, afară, cu PSD din ţară”, ”Jos plagiatorul” sau ”Ponta nu uita, nu ne dăm pe mâna ta”. 


Marşul protestatarilor a ajuns în cartierul Mărăşti.   FOTO: Daniel Rus
 
UPDATE 20.10
Adrian Papahagi, susţinătorul Monicăi Macovei în campania electorală se numără printre cei ieşiţi în stradă. El a postat fotografia unui tânăr care ţine un panou pe care scrie "Barbarii DE tirani", aluzie la greşeala făcută de Victor Ponta, aseară la Antena 3, când a recitat greşit prima strofă a imnului naţional spunând: "Barbarii TĂI tirani".
   

 

UPDATE 18.52  La Cluj-Napoca se citeşte o proclamaţie cu 7 puncte. Fiecare punct a fost aprobat de mulţimea adunată în Piaţa Unirii.  

1. Drepturi cetăţeneşti : respectarea fără rezerve şi consolidarea dreptului la liberă exprimare, la protest şi la vot,  inclusiv la votul prin corepondenţă pentru diaspora. 
2. Reformă politică: reformarea clasei politice prin reducerea numărului de parlamentari . Înleznirea modului de formare de noi partide politice şi facilitare legiferării prin iniţiivă cetăţenească. Limitarea numirilor politice în instituţii la nivelul secretarilor de stat. 
3. Justiţie: respect separării puterilor în stat prin exlucuderea imixtiunii politice în activitatea judiciară. Respinderea imediată a proiectelor de Lege privind graţierea şi amnistia. Renunţarea la orice iniţiaitve legislative în acelaşi sens. Limitarea imunităţii parlamentarilor esxlucis la declaraţiile politice. Eliminarea discriminării între aceştia şi restul cetăţenilor înclusiv în ceea ce priveşte reţinerea, arestul şi  percheziţiile. Eliminarea articolului 72 alin 2 din Constituţie. Alegerea prin vot direct a avocatului poporului. 
 

4. Respectarea dreptului cetăţeanului la sănătate şi finanţarea eficientă a sistemului sanit. Alocarea a 6% PIB pentru ministerul sănătăţii şi separarea bugetului casei naţionale de asigurări de sănătate de bugetul consolidat. Asigurarea în mod real şi continuu a accesului la medicamentu inclusiv compensate. Stoparea exodului cadrelor medicale prin asigurarea salarizării la nivelul pregătirii şi responsabilităţii. 

5. Educaţie şi cercetare: recunoaşetera importanţei acestor domenii şi stimularea lor prin alocarea imediată şi efectivă a 6% din PIB pentru Educaţie. Alocarea a 1% din PIB pentru Cercetare. Remunerarea cadrelor didactice şi a cercetătorilor la un nivel corespunzător cu importanţa lor în societate. 

6. Mediu şi resurse naturale – recunoaşterea problemelor de mediu ca fiind de domeniul siguranţei naţionale. Garantarea accesului tuturor cetăţenilor la resurse vitale fundamentale de apă, aer curat, surse de hrană. Interzicerea completă a procedeului de cianuarare în minerit, a fracturării hidraulice în industria gazelor de şist şi a organismelor modificate genetic. Oprirea imediată a defirşărilor ilegale şi declanşarea reîmpăduririrlor la scară naţională. 

7. Viaţa socială şi comunitară – încetarea imediată şi completă a oricărui discur spearatist, a discriminării şi instigării la ură pe criterii entice, rasiale, de clasă, satut social, orientare religioasă sau politică. 

 

Aici sau peste hotare suntem cu toţii cetăţeni ai României, proiectul de ţară este al nostru.

   

UPDATE 18.40 Cornel Vâlcu: Guvernul Ponta a mituit profesorii

Cornel Vâlcu, cadru didactic la Universitatea Babeş-Bolyai, cel care a iniţiat pagina de Facebook a evenimentului, a declarat că scopul mitingului este multiplu şi se referă în primul rând la ce s-a întâmplat românilor din diaspora în primul tur al alegerilor prezidenţiale. ”Mulţi români nu au putut să voteze în diaspora şi există riscul să se întâmple din nou în turul al doilea. Nu ne-au convins măsurile lui Ponta pentru turul al doilea. Protestul este unul al societăţii civile, în care ne spunem nemulţumirile”, a spus Vâlcu. El a mai spus că Guvernul Ponta a încercat să mituască profesorii din toată ţara, astăzi intrând în conturile acestora suma de 700 de lei. "Pe mine nu m-a mituit. O să încasez totuşi suma pentru a-mi plăti amenzile pe care le voi primi pentru participare la miting".

Artă modernă la protest

Trei tineri au adus în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca o găină conservată în răşini, iar lângă aceasta era un bileţel pe care scria: "Sunt Klaus Iohannis şi mi-e frică de dezbateri". Ei au susţinut că opera poate avea mai multe interpretări. 

 

UPDATE 18.30 Peste 5.000 de clujeni au ieşit vineri, din nou, în stradă la mitingul pentru democraţie, ca să protesteze faţă de modul defectuos în care a fost organizat primul tur al alegerilor prezidenţiale 2014. Protestul a început la ora 18.00, iar traseul va fi din cartierul Mărăşti spre Centru.

 

Ca şi la protestul de săptămâna trecută, manifestanţii au postat pe Facebook un mesaj. Îl redăm mai jos:

„Pentru că, după 16 noiembrie, fie nu va mai fi nevoie să ieşim (fiindcă Ponta va fi istorie), fie ieşirile noastre (dacă el câştigă) numai plimbări nu vor mai putea fi.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, unul, când mă gândesc la o Românie sub dominaţia completă a PSD, parcă mi se prăbuşeşte inima de disperare. Vineri, în ultima seară când mai e legal (şi moral acceptabil), îi chem pe toţi cei care simt la fel la o poveste amicală în Piaţa Unirii. Apoi, împreună cu câţiva prieteni, vom pleca la o plimbare prin cartiere ca să mai strigăm o dată ce ne doare.

Precizez, la final, şi pe cine N-AM VREA să vedem la plimbare cu noi - dar, fireşte, nu avem nici noi dreptul moral de a restrânge acţiunile nimănui. N-am vrea să-i vedem, sau cel puţin nu în faţă, cu aerele lor de şefi şi/ sau salvatori, pe membrii PARTIDELOR politice sau pe agitatorii care, dacă învinge Johannis, vor fi noii şefi ai autorităţilor locale.

Totodată, îi vom combate ferm pe toţi cei care îi dispreţuiesc pe pensionari, "sudişti" etc. sau îşi asumă aere de superioritate faţă de alţi votanţi, N-am vrea să auzim sloganuri împotriva Regatului sau lozinci absurde despre superioritatea Ardealului. Pe scurt, plimbarea noastră ar trebui să fie fără rasism social, fără duşmănie faţă de ceilalţi români, şi mai ales fără accente stupid-separatiste.

Pentru că îi urâm pe manipulatori, pe mincinoşi şi pe toţi formatorii-de-opinie/ membrii instituţiilor de forţă, acum adunaţi în jurul lui Ponta, dar şi în spatele, astăzi bine camuflat, al contracandidatului. Iar să îl judecăm/ condamnăm, pentru votul lui (indiferent de felul şi motivul pentru care alege să şi-l dea), pe vreun concetăţean... e un lucru pe care nu ni-l permitem.

Mai presus de orice, respectăm România şi pe cetăţenii (nu şi politicienii) români. Pe fiecare dintre ei“

Sâmbăta trecută, pe 8 noiembrie, pe străzile Clujului au protestat mii de clujeni. Forţele de ordine au zis peste 5.000, organizatorii - circa 10.000. Mitingul a fost unul paşnic.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Mii de clujeni, la mitingul anti-Ponta: „Klaus, Klaus, apără-ne de Mickey Mouse!” şi DePontificaţi România!”

Un tânăr din Cluj îl corectează pe Victor Ponta, care a greşit prima strofa a imnului. FOTO: A.P.

Imagini din aceeasi galerie
 • Un tânăr din Cluj îl corectează pe Victor Ponta, care a greşit prima strofa a imnului. FOTO: A.P.
 • Găina conservată în răşini. FOTO: Remus Florescu 
 • Artă la manifestaţia din centrul Clujului. FOTO: R.F.
 • Mesajele clujenilor pentru Victor Ponta. 
 • Mii de clujeni în Piaţa Unirii 
 • Cornel Vâlcu, unul dintre organizatori. 
 • Proclamaţia de la Cluj 
 • Mii de oameni au aprobat Proclamaţia de la Cluj
 • Mii de clujeni în Piaţa Unirii 
 • Mii de clujeni în Piaţa Unirii.
 • Marş în Mărăşti. FOTO: Daniel Rus 
 • Mii de clujeni la marş. FOTO: Cosmin Deac
 • Mii de clujeni au participat la marş. FOTO: Laszlo Marko 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările