Clujenii spun că oraşul lor ar putea fi Capitala Verde a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Umbrela Verde împreună cu Ministerul Mediului şi Pădurilor au derulat în perioada 23-26 septembrie seria acţiunilor eco din cadrul proiectului Capitala Verde a României.

Astfel, clujenii au avut ocazia să îşi susţină oraşul prin implicarea în acţiunile verzi derulate în cele 4 zile, acţiuni menite să promoveze şi să responsabilizeze locuitorii Clujului în ceea ce priveşte protejarea mediului înconjurător, păstrarea curaţeniei, respectarea spaţiilor verzi şi înţelegerea importanţei colectării selective a deşeurilor, inclusiv electrice şi electronice, şi reciclarea acestora.

Acţiunile au debutat joi, 23 septembrie prin lansarea acţiunii de colectare deşeuri de echipamente electrice şi electronice, cu sprijinul Asociaţiei Române pentru Reciclare RoRec. Punctele de colectare au fost amplasate în cartierul Mănăştur şi în Piaţa Mihai Viteazul. 80 de clujeni au adus aparate electrice sau electronice vechi sau stricate, cantitatea colectată fiind de peste 2 tone.

Vineri, 24 septembrie au fost distribuite şoferilor, cu sprijinul reprezentanţilor IPJ Cluj şi a celor peste 50 de voluntari din cadrul Liceului Maranatha, peste 2000 de stickere pentru maşina cu mesajul „Eu nu arunc gunoi pe stradă”. Acţiunea s-a derulat în 5 intersectii semaforizate din centrul oraşului iar clujenii s-au arătat receptivi şi dornici să transmită mesajul campaniei mai departe.

Sâmbătă, 25 Septembrie, Umbrela Verde s-a alăturat mobilizării naţionale din cadrul Let’s do it România. Astfel, primarul Sorin Apostu şi reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca, alături de o echipă de voluntari din cadrul Liceului de Protecţia Mediului şi a Grupului Şcolar Terapia şi reprezentanţii Umbrela Verde au ecologizat pădurea Hoia. Cele peste 70 de persoane au colectat 200 saci de deşeuri „uitate” de către turişti şi cei care ies la final de săptămână în zonă. Această cantitate adunată în cadrul acţiunii a fost totuşi mult mai redusă faţă de cantităţile din anii trecuţi.

„Este un semn că lumea începe să fie mai preocupată de problema deşeurilor, însă mai avem de lucru, iar puterea exemplului este, fără îndoială cel mai important instrument în lupta noastră cu aceste proaste obiceiuri ale unora. Faptul că tinerii se implică cu atâta entuziasm şi în mod constant, în acţiunile de curăţenie din spaţiile publice este pentru mine semnul că suntem pe drumul cel bun, iar generaţia nouă este una cu respect pentru mediul în care trăieşte” a declarat primarul Sorin Apostu.

Pe toata perioada vizitei la Cluj, cortul Umbrela Verde amenajat în Piaţa Mihai Viteazul a fost vizitat de către clujeni care au lăsat mesajul lor eco şi de susţinere a Clujului drept Capitala verde a României în format audio sau scris. Câteva din mesajele primite: ”Oraşul nostru Cluj-Napoca ar putea ajunge Capitala Verde şi alături de toti cei cărora le place frumosul voi contribui şi eu pentru a ne simţi mândri că trăim în cel mai frumos şi curat oraş din ţară!”; ”Niciun efort nu este prea mare  pentru a proteja mediul. Capitala Ardealului trebuie să fie şi să rămână o capitală verde.”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite