Clujeanul premiat, la 19 ani, de Societatea Regală de Chimie a Marii Britanii: „Nu ştiu dacă voi mai prinde un astfel de moment unic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlad Mureşan este un tânăr de 19 ani din Cluj a cărui pasiune pentru desen i-a adus o performanţă cu care puţini se pot mândri: Premiul Bill Bryson oferit de Societatea Regală de Chimie a Marii Britanii. Distincţia a fost acordată în urma selecţiei din peste 500 de proiecte şcolare din toată lumea, la categoria „şcoli internaţionale“, şi se vrea a fi o recunoaştere şi încurajare a excelenţei în domeniul ştiinţelor naturii.

Desenul care i-a adus lui Vlad Mureşan premiul I înfăţişează o pictură detaliată a muşchilor corpului uman (foto mai jos) şi cuprinde şi un text care poate fi citit doar in oglindă - aşa cum proceda şi omul de ştiinţă Leonardo da Vinci.

„Nu ştiu dacă voi mai prinde un astfel de moment unic. M-am simţit foarte măgulit să-l întâlnesc pe Bill Bryson, cel mai citit autor din Marea Britanie. Am dat mâna cu el şi m-a impresionat foarte tare când el a zis că învaţă de la noi, elevii, şi că îi face mare plăcere să cunoască tineri care vor să performeze. A fost o experienţă care a avut impact puternic asupra mea. Mi-a fost clar că acolo am ajuns doar prin perseverenţă, multe încercări şi educaţie. Dacă nu încerci, nu te ţii de treabă şi nu eşti perseverent, nu obţii rezultate“, a spus Vlad Mureşan.
image

Desenul câştigător. Vlad Mureşan alături de profesoara sa din liceu, Dorina Gîrbovan FOTO: RSC, Terry Moore

Ceremonie într-un loc exclusivist

Ceremonia o descrie ca fiind impresionantă, călduroasă şi că a avut loc în Palatul Westminster (Palatul Parlamentului), într-un spaţiu exclusivist numit Speaker’ s House, unde nici turiştii Palatului nu au acces.

„A fost o experienţă interesantă şi intensă“, mărturiseşte clujeanul.

Societatea Regală de Chimie oferă Premiul Bill Bryson în fiecare an, ca o recunoaştere şi încurajare a excelenţei în comunicare în domeniul ştiinţelor naturii, dar şi ca să stimuleze gândirea creativă a tinerilor pasionaţi de ştiinţe. Conducerea Transylvania College afirmă că în competiţie, la categoria şcoli internaţionale, au intrat 540 de proiecte realizate de elevi din Marea Britanie şi de la şcoli internaţionale din toată lumea. Iar lucrarea clujeanului Vlad Mureşan a luat Premiul I la categoria amintită mai devreme. Tema concursului a fost „Ştiinţa în artă şi arta în ştiinţă”.

Bill Bryson a felicitat personal câştigătorii ediţiei din acest an şi a declarat că se simte inspirat în urma jurizării lucrărilor elevilor:

„Aceşti copii sunt atât de creativi şi au un simţ al umorului atât de dezvoltat. Au atât de multe idei, sunt uimit de tot ce am văzut. Toate aceste idei sunt o dovadă vie că ştiinţele pot fi o disciplină care poate fi studiată cu plăcere, ceea ce este de-a dreptul inspiraţional. Aceasta e lecţia pe care chiar şi eu încă mi-o însuşesc. Pe vremea când eu am studiat ştiinţe în anii ’50-’60 în Statele Unite, această disciplină mi-a fost predată într-un fel care m-a făcut să-mi dispară orice interes aş fi putut să am pentru ştiinţe. Dar, cu ajutorul acestor copii învăţăm că ştiinţa este întotdeauna, subliniez întotdeauna interesantă, fascinantă şi utilă”.
image
image

Desene ale lui Vlad Mureşan FOTO: Facebook, arhivă personală

Vlad Mureşan studiază acum Grafica la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca deşi pregătirea sa - Bacalaureatul după model Cambridge - îi permite să dea la orice universitate din lume. Tânărul spune că premiul oferit de Societatea Regală de Chimie la sfârşitul lui octombrie, anul acesta, este un impuls care-l va ajuta să ajungă unde îşi doreşte: „un artist cunoscut, al cărui punct de vedere contează“.
A ales Grafica deoarece, zice el, e un domeniu care îl va ajuta să devină illustrator de carte, designer grafic şi îi va oferi cunoştinţele necesare să îmbine varianta tradiţională a graficii cu actualitatea tehnologiei.

Povestea unui premiu

De concursul organizat de Societatea Regală de Chimie a aflat de la profesoara sa de ştiinţe de la Translyvania College, Dorina Gîrbovan. „A fost o alegere spontană. Am zis să încerc şi eu. Speram atunci să iasă bine, dar nu mă aşteptam să şi câştig“, mărturiseşte Vlad, care face parte din prima generaţie de liceeni care au terminat la Transylavania College.

Mulţi dintre colegi săi au ales să facă o facultate în străinătate, această şcoală, privată, pregătindu-i în acest sens. Dar Vlad, fiind foarte pasionat de desen, a ales Grafica la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca (UAD).  „Am decis că UAD este o universitatea potrivită pentru mine. Universitatea aceasta este bine văzută în străinătate, are un prestigiu foarte bun şi are absolvenţi care au ajuns artişti recunoscuţi internaţional“, explică Vlad Mureşan alegerea lui.

„Festivitatea de premiere din Londra a fost un eveniment deosebit, în cadrul căruia şi-ar fi dorit să participe orice elev sau profesor. Elevii de la Transylvania College (n.r. unde va exista un centru pentru Ştiinţe gândit după modelul celor mai moderne laboratoare de ştiinţă din Anglia) pot îmbina arta cu ştiinţa, cum s-a văzut şi la acest concurs al Societăţii Regale de Chimie, sau ştiinţa cu orice alt domeniu al cunoaşterii“, consideră profesoara care l-a îndrumat pe Vlad, Dorina Gîrbovan.

„E nevoie de artă ca să înţelegi biologia“

image

Foarte creativ şi talentat la desen, Vlad Mureşan ne povesteşte că arta lui Leonardo da Vinci a fost punctul de pornire în realizarea desenului câştigător.

„Prin artă poţi înţelege biologia şi prin biologie poţi înţelege arta. Cred că e nevoie de artă pentru a ilustra părţile anatomice din biologie“, este de părere tânărul.

În lucrarea sa a scris denumirile muşchilor în limba latină, însă acestea pot fi citite doar dacă pui o oglindă în faţa lucrării.

„Aşa făcea şi da Vinci, în caietele sale de studii. Nu dorea ca oricine să-i poată citi ideile“, adaugă Vlad.

A vândut deja câteva desene

Desenează din clasa a V-a de când o profesoară i-a descoperit talentul şi l-a încurajat. Din liceu a început pregătirea pentru facultate, iar principalele sale teme sunt estetica urâtului (cum e văzut urâtul în plan psihologic şi filosofic) şi acceptarea socială. Câteva dintre desenele sale stau acum în casele unor iubitori de frumos.

„Şi în ceva urât se poate găsi ceva frumos. Frumosul e relativ. Urâtul e constant“, crede premiantul Societăţii Regale de Chimie a Marii Britanii.

Desenele sale, pe care le puteţi vedea mai jos, într-o galerie foto, sunt grăitoare.

image

Alte materiale pe aceeaşi temă:

Ingredientul secret al succesului Coca-Cola. Fostul director de marketing al companiei, Peter Sealey: „Cum îţi faci un client pe viaţă? Fii sincer cu el!“

FOTO Celălalt BAC. Şcoala unde se dă Bacalaureatul fără stres, ca-n Anglia

FOTO-VIDEO Prima şcoală “verde”  din România: Transylvania College din Cluj. O investiţie de circa 650.000 de euro

Şcoală condusă ca o afacere. Modelul de succes al unei şcoli din Cluj va fi pus în practică în oraşe din România şi Europa


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite