Cluj: Prima zi de şcoală, la 32 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul centru din Cluj dedicat adulţilor cu Sindromul Down a fost inaugurat aseară în cartierul Someşeni. Pentru majoritatea beneficiarilor centrul este spaţiul unde vor scăpa de singurătate sau de injuriile celor din jur.

Au avut neşansa să se nască „altfel” decât copiii din cartier, care îi evită, îi alungă, iar uneori chiar îi scuipă. Unii dintre ei au fost mai ghionişti şi nu au fost acceptaţi la o şcoală nici măcar pentru o singură zi.

Pentru 12 adulţi, bolnavi de Sindromul Down, zilele întregi în care socializau doar cu părinţii, izolându-se de cei din jur pentru evita injuriile, au fost date uitării, odată cu deschiderea în cartierul clujean Someşeni a Centrului Educaţional dedicat adulţilor cu sindromul Down, „Raluca”, primul de acest fel din judeţ.

Dacă pentu unii din aceştia centrul înseamnă o şansă la socializare şi continuarea programului de reintegrare socială, pentru alţii deschiderea centrului a însemnat prima zi petrecută într-un spaţiu organizat.

Boboc la 32 de ani

Chiar dacă are 32 de ani, pentru Gabriela Tare azi a fost prima zi de „şcoală”. S-a trezit cu noaptea în cap, încă de la ora 6.00, cu toate că inaugurarea centrului a fost programată abia pentru ora 16.00. Este pentru prima dată când va rămâne singură, fără să fie supravegheată de unul din părinţii ei.

„Azi toată ziua m-a întrebat încă de dimineaţă, când mergem la şcoală? Tremură toată. A aşteptat foarte mult acest moment. Nu a fost acceptată la şcoală, pentru că nu avea IQ-ul necesar. Noi am avut cel mai mult coeficientul 23. S-a izolat foarte mult de societate. Să vedem cum va fi. Ea zice că rămâne fără mine. Să sperăm că va accepta”, a declarat Rozalia Tare, mama Gabrielei. Emoţiile i-a copleşit pe toţi cei 12 beneficiari ai centrului, unii dintre aceştia rostindu-şi cu lacrimi în ochi numele în faţa părinţilor şi a prietenilor de familie. 

Alexandru Pasc de 19 ani şi Călin Culda, de 40 de ani, şi-au disputat statutul de lideri ai grupului, de la primul contact cu psihologii centrului. „Am o prietenă, dar nu vă zic cum vă cheamă. Doamnă, să fiţi luptătoare şi serioasă în ce faceţi”, i-a transmis Călin Culda psihologului Daciana Dumitrescu, spre amuzamentul celor câtorva zeci de participanţi.

Voluntariat pentru experienţă

Atât Daciana, cât şi ceilalţi specialişti ai centrului, educatori, asistenţi sociali, logopezi sau psihologi vor lucra voluntar în cadrul instituţiei. Pentru o mare parte din specialişti centrul reprezintă şi şansa de a acumula experienţă în domeniile în care au studiat.

„Am terminat psihologia în 2009. Mi-am dorit să ajut, dar şi să reuşesc să acumulez experienţă în domeniu. Cel mai greu va fi la început, până ne vom cunoaşte. Până atunci nu ştim la ce să ne aşteptăm. Vom face cu ei jocuri, dansuri, pentru a le dezvolta abilităţile cognitive, memoria, gândirea deductivă”, a explicat Daciana Dumitrescu.

Cea mai copleşită de moment a fost de departe Raluca Avram, în vârstă de 24 de ani, cea de la care a pornit ideea proiectului, realizată din propriile economii ale părinţilor ei, Adriana şi Ioan Avram, preot ortodox în Someşeni.

„Mama, îţi mulţumesc. Te iubesc”, a spus Raluca, vizibil emoţionată. „De anul trecut nu am mai găsit un loc organizat unde s-o pot duce. I-am promis, oarecum inconştient un centru. Se simţea foarte singură”, a spus apoi Adriana Avram.

Taxă modică

Clujeanca intenţionează să achiziţioneze pentru început şase calculatoare, unul pentru doi beneficiari, dar şi-a donat şi aparatura de gimnastică pe care a cumpărat-o pentru Raluca, astfel încât tinerii să poată face recuperrte prin sport. Chiar dacă vor plăti, opţional, o sumă modică de 100 de lei lunar, unii din părinţii celorlaţi tineri vor fi educatori ai centrului.

„De patru ani nu mai lucrez, de când nu mai face şcoală, pentru că trebuie să mă ocup de Alexandru. Acum voi fi una din îngrijitoare şi mă voi ocupa şi de ceilalţi copii”, a spus Rafila Pasc, mama lui Alexandru Pasc.

Centrul va asigura o gama completă de servicii, care să acopere deprinderile de autogospodărire, comunicare, comportament social. Acesta va funcţiona de luni, până vineri, între orele 9.00 şi 16.00.

O lecţie de omenie

Doar pentru renovarea spaţiului familia Avram a scos din propriile buzunare 13.000 de lei şi alţi 20.000 pentru dotări. „Mai am aproximativ 40.000 de lei. Nu cred că îmi vor ajunge banii pentru un an întreg. Din calculele mele pentru întreţinere şi materiale didactice vom plăti cel puţin 5.000 de lei lunar”, a spus fondatoarea centrului, Adriana Avram.

Cine poate ajuta financiar nou înfiinţatul centru poate face o donaţie în contul RO89RNCB0301115958730001 deschis la BCR, agenţia Timotei Cipariu, Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite