Cluj: VIDEO FOTO Cel mai mare coş din lume, inaugurat la Cluj de principesa Margareta şi principele Radu

Cluj: VIDEO FOTO Cel mai mare coş din lume, inaugurat la Cluj de principesa Margareta şi principele Radu

Cluj: VIDEO FOTO Cel mai mare coş din lume, inaugurat la Cluj de principesa Margareta şi principele Radu

18,17 metri lungime, 10,20 metri lăţime şi 9,48 metri înălţime. Sunt datele tehnice ale celui mai mare coş de nuiele împletit vreodată în lume. La inaugurare au fost prezenţi principesa Margareta şi principele Radu, care i-au felicitat pe constructori, o echipă de ţigani rudari din Turda.


Cuplul princiar a fost întâmpinat la Expo Transilvania din Cluj-Napoca, unde a avut loc ediţia 2009 a Turda Fest, de o trupă de dansatori. Aceştia şi-au demonstrat măiestria pe ritmuri ţigăneşti, după care  principesa şi principele au stat de vorbă cu cei care au relizat recordul, zăbovind cel mai mult în preajma “constructorilor”, 14 ţigani rudari din Turda, pe care i-au felicitat pentru performanţă.

Echipa de 14 ţigani din Turda a fost îndrumată la Turda Fest de un meşter din Maramureş. Timp de nouă zile s-a lucrat aproape non-stop, pentru ca la finele evenimentului de la Expo Transilvania totul să fie „ca la carte”.

VEZI AICI O GALERIE FOTO CU COŞUL-GIGANT ŞI VIZITA CUPLULUI PRINCIAR

Ioan Pop „Răchită” a fost cel care a gândit întreaga lucrare. Originar din Vişeul de Jos, judeţul Maramureş, bărbatul, de profesie dulgher şi tâmplar, a „inventat” coşul în urma unei discuţii cu Indrei Raţiu, vicepreşedintele Turda Fest. „Am povestit odată cu el şi m-a întrebat ce am putea face, să realizăm un nou record mondial. Atunci, mi-a venit ideea coşului”, spune maramureşeanul.

De lucrarea propriu-zisă s-au ocupat ţiganii rudari din Turda, coordonaţi de Tudor Dragop şi Bazil Rezmiveş. „Dacă aveam nuielele pregătite, terminam în trei zile. Aşa, ne-a luat mult timp până le-am găsit”, a glumit Drago după finalizarea coşului.
Pentru omologarea recordului mondial, turdenii vor avea de aşteptat până când comisia celor de la Guiness Book of World Records îşi va da avizul. Acesta va primi datele înregistrate la Cluj de un topograf şi de un notar, după care va lua o decizie cu privire la omologarea performanţei.

VEZI VIDEO DE LA PREZENTAREA COŞULUI

12 metri cubi de nuiele au fost folosiţi pentru coşul gigant realizat la Cluj

62 de pari cu înălţimea de şapte metri fiecare au susţinut coşul

1100 de metri cubi este volumul total al coşului de nuiele realizat la Turda Fest

1.000.000 de pâini sau 350 de tone de boabe de porumb ar încăpea în coşul-record, spun organizatorii Turda Fest,

17,29 metri lungime, 9,46 metri lăţime şi 7,71 metri înălţime a avut coşul care deţinea, până duminică, titlul de cel mai mare din lume. Acesta fusese realizat în 2000, în oraşul polonez Nowy Tomysl

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Twitter RSSYahoo! MessengerE-mailUrmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: