Cluj: Topul admiterii în liceele clujene (SONDAJ)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii s-au orientat spre profilul real, preferând  liceele „Nicolae Bălcescu”, „Avram Iancu” şi „Emil Racoviţă”. Repartizarea computerizată a confirmat apetitul candidaţilor pentru matematică, informatică şi ştiinţele naturii.

În judeţul Cluj, 5.000 de elevi au fost admişi la liceu în sesiunea de admitere din această vară. Cea mai mare medie cu care s-a intrat anul acesta la liceu a fost 9,98 şi cea mai mică 3.86. În top trei al liceelor „de elită” se află Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, urmat de Liceul Teoretic „Avram Iancu” şi Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”.

La profilul ştiinţele-naturii, din cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” candidaţii cu medii sub 9,39 nu au mai avut nicio şansă, iar cea mai mică medie de admitere la profilul real matematică-informatică, din cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ a fost 9,24.

Apetit pentru profilul real

Următoarele două poziţii intens disputate sunt două clase de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, unde ultima medie a fost 9,13 la matematică-informatică şi 9,10 la ştiinţele-naturii, ceea ce arată că elevii clujeni au un apetit mai dezvoltat pentru profilele reale, faţă de cele umane.

„Mulţi aleg aceste licee, datorită faimei şi notorietăţii de care ele beneficiază. Însă odată ajunşi într-o clasă de mate-info nu fac faţă, rămân corigeţi şi sunt nevoiţi să se transfere, pentru că nivelul la aceste clase este unul foarte ridicat. Elevii ar trebui să se informeze înainte şi să încerce să-şi dea seama ce fel de profil li s-ar potrivi şi nu să aleaga liceul după faimă”, a declarat psihologul Lucia Alb.

Admişi cu note de 3 şi 4

La celălalt pol se află grupurile şcolare sau colegiile tehnice din Turda, unde s-a intrat chiar şi cu medii de 3 şi 4. Cea mai mică medie s-a înregistrat  la Colegiul „Emil Negruţiu” din Turda, la profilul Industrie alimentară, 3,86. „De anul acesta s-au desfiinţat şcolile de arte şi meserii şi s-au transformat în clase de profil tehnologic. Condiţia ca să prindă un loc era doar să promoveze clasa a opta”, a explicat Anca Radu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

După încheierea sesiunii de admitere, în judeţ au rămas 63 de copii nerepartizaţi la licee. Două eleve de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Dana şi Nelia Prunean, au rămas fără un loc la liceu deşi au avut media 8.00 la admitere.

„Au fost mai multe locuri decât elevi, dar unii nu şi-au completat mai multe opţiuni, chiar dacă li s-a zis tuturor elevilor de nenumărate ori să completeze câteva zeci de opţiuni, pentru că riscul de a nu fi repartizat la liceul dorit e foarte mare”, a declarat Anca Radu. De asemenea, nouă şcoli vocaţionale şi 29 de licee mai au, încă, locuri libere.

Topul liceelor clujene după ultima medie

Liceul                                                                              Specializarea              Ultima medie

Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”                      Ştiinţe ale Naturii                 9,39
Liceul Teoretic „Avram Iancu”                       Matematică - Informatică         9,13
Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”                        Ştiinţe ale Naturii                9.06
Liceul Teoretic Gheorghe Şincai                       Matematică-Informatică         9,03
Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Dej                       - // -                              8,90
Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Cluj                     Ştiinţe ale Naturii                8,90

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite