Cluj: „Tomberonul” din munţii Gilăului e plin de PET-uri (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: „Tomberonul” din munţii Gilăului e plin de PET-uri (GALERIE FOTO)
Cluj: „Tomberonul” din munţii Gilăului e plin de PET-uri (GALERIE FOTO)

Lacul Tarniţa întâmpină trecătorii cu recipiente de plastic plutitoare şi gunoaie care „se revarsă” în apă de pe versanţi. Natura sălbatică, liniştea, apele limpezi şi mai ales curăţenia sunt factori pe cale de dispariţie în cea mai apreciată zonă turistică din judeţ.

Vezi o galerie foto cu mizeria ce pluteşte pe lacul Tarniţa

Clujul a cunoscut o dezvoltare imobiliară nu doar în zona urbană, ci şi pe malul lacului-bijuterie al judeţului Cluj. Odată cu apariţia cabanelor, vilelor şi chiar a palatelor pe malul lacului Tarniţa,după anul 1990, au apărut şi gunoaiele.

Citiţi şi:

  • Câte sticle din PET aruncă anual românii
  • De ce nu funcţionează sistemul actual de colectare selectivă a PET-urilor
  • Cum scăpăm de sticlele din plastic ce sufocă România
  • Târgu-Jiu: Strânge PET-uri ca să se întreţină
  • Constanţa: Litoral 2009 / Plajă printre peturi, pungi de plastic şi sticle de bere


La abundenţa şi varietatea deşeurilor care se găsesc în zonă contribuie şi turiştii sau clujenii veniţi de la oraş, mai ales vara, pentru a se scălda în apele lacului de acumulare.

Rezultatul: pungi, PET-uri, conserve sau chiar cutii de cremă pentru pantofi. Toate acestea formează un curcubeu plutitor, la capetele barajelor de pe lac.

„E plin lacul. Dacă mergeţi mai sus aveţi ce vedea, e plin de gunoaie”, ne-a spus Mihai Gherman, un clujean care se plimba ieri cu bicicleta în apropiere de barajul Tarniţa. Tânărul cunoaşte zona şi spune că observă adesea gunoaie în zonă. În opinia sa, de vină sunt oamenii, care aruncă deşeurile sau „le uită” când vin la iarbă verde. „Ploaia sau câinii le împrăştie pe versanţi şi apoi acestea ajung în apă”, ne-a explicat Mihai. De vină sunt şi cei care şi-au construit cabane şi vile în zonă, crede tânărul.

Două coşuri de gunoi la 13 kilometri

Deşeurile plutitoare sunt colectate de angajaţii Hidroelectrica de la „buza” barajelor, însă doar după ce acestea se grupează pe o suprafaţa de zeci de metri pătraţi. Reprezentanţii companiei nu au putut să ne ofere o cifră în ceea ce priveşte cantitatea de gunoaie strânse lunar, însă au precizat că se deplasează la faţa locului „când deşeurile se adună”.

Paznicul barajului Tarniţa, care nu a vrut să-şi dezvăluie identitatea, spune că e şi normal ca gunoaiele să se adune pe apă. „De-a lungul lacului nu sunt coşuri de gunoi. Există doar două, care deservesc 13 kilometri de teren de-a lungul apei, iar astea sunt amplasate lângă drum”, a spus acesta.

Garda de Mediu: avem o problemă

Pe lângă faptul că pe lacul Tarniţa se distrează copii de bani gata care poluează apa băută de clujeni, atât cu jet ski-uri cât şi cu bărci cu motor, ceea ce reprezintă o veche problemă a Gărzii de Mediu Cluj, cei care au vile sau cabane în zonă nu respectă nici curăţenia. „Există o problemă cu deşeurile în zona lacului, deoarece se aruncă multe gunoaie în natură. Curăţenia nu e respectată nici de proprietarii locuinţelor de acolo şi nici de turişti”, ne-a spus Mihaela Rozor, şefa Gărzii de Mediu Cluj.

Instituţia nu ia nicio măsură deoarece toţi oamenii de care dispune verifică, în prezent, stadiul apelor rurale, deoarece „Comisia Uniunii Europene vrea o situaţie”, ne-a mai spus Rozor.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite