Cluj: Super-bazin inaugurat la Cluj

Cluj: Super-bazin inaugurat la Cluj

Cluj: Super-bazin inaugurat la Cluj

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Andrei Marga, a inaugurat Complexul de Nataţie Universitas, care dispune de un bazin olimpic care poate organiza competiţii internaţionale de polo şi înot. Aici vor avea acces contra cost şi clujenii. 


Lucrările la Complexul de Nataţie Universitas au început în urmă cu aproape doi ani, iar construcţia a fost finalizată chiar înainte de termenul stabilit - luna martie 2009. Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, împreună cu rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Andrei Marga, au inaugurat impresionanta construcţie, una dintre cele mai frumoase din România. Bazinul este complet acoperit. S-a construit pe fostul amplasament al bazinului închis în urmă cu mai mulţi ani, din cauza nerespectării condiţiilor de igienă.

Investiţie de 25 de milioane de lei

Primul bazin olimpic din Cluj-Napoca a costat aproximativ 25 de milioane de lei, iar Clujul va intra în circuitul internaţional de polo, precum şi al naţionalei României. Instalaţia de filtrare a apei, precum şi dotările din bazin au fost aduse din Austria, de la Viena, conform lui Andrei Marga. „Toţi clujenii se vor bucura de acest bazin, pentru că în afara competiţiilor importante de înot şi polo care vor fi organizate aici, va avea acces şi publicul doritor de mişcare. Întreaga aparatură a fost adusă de la Viena şi corespunde celor mai noi norme europene. De asemenea, studenţii de la UBB vor avea mult mai multe facilităţi”, a precizat acesta.

Deşi Comitetul Olimpic Român (COR) a refuzat să-i acorde titulatura de bazin olimplic, din cauza dimensiunilor sale, puţin mai reduse decât ale unuia de acest gen, oficialii Universităţii Babeş-Bolyai spun că nu vor exista probleme în organizarea unor competiţii europene importante. Dimensiunile bazinului sunt 50x26,7 de metri. „Este doar cu cinci milimetri mai mic, în diagonală, decât prevăd normele, dar asta nu contează în niciun fel.  Îndeplineşte absolut toate condiţiile, este un bazin unic în ţară. Doar acoperişul retractabil a costat în jur de 10 milioane de lei”, a precizat unul dintre construtorii fimei clujene ACI, care a finalizat lucrarea.

Intrare pe bază de carduri

Întregul compex dispune de vestiare dispuse pe trei niveluri, o sală de conferinţe de presă, un cabinet medical complet echipat, saună  şi încă un bazin de dimensiuni mici, pentru copii. Tribuna are 600 de locuri pe scaune, iar adâncimea apei, care va fi filtrată în mod continuu, este de doi metri. Publicul larg va avea acces în bazin, iar sistemul de intrare este pe bază de carduri electronice pentru abonaţi. Preţul biletelor şi al abonamentelor va fi stabilit în perioada următoare, după ce se vor monta aparatele care permit accesul pe bază de card.


Deşi clujenii ştiu că mai există un bazin olimpic în Cluj-Napoca, cel care aparţine Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), aflat pe Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”, acesta nu este omologat pentru a organiza competiţii internaţionale. În bazinul UTCN se antrenează echipa de polo. De asemenea, aici se organizează cursuri de înot, atât de iniţiere cât şi pentru sportivii de performanţă.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Twitter RSSYahoo! MessengerE-mailUrmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: