Cluj: Rata şomajului e în scădere şi va ajunge la 3% la finalul anului, în pofida disponibilizărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata şomajului a scăzut, în judeţul Cluj, de la 4,2 la sută în luna martie la 3,7 la sută în luna aprilie şi se prognozează că va ajunge la trei la sută până la sfârşitul anului, trendul fiind descrescător în pofida disponibilizărilor anunţate în ultima perioadă de mai multe companii mari.

Potrivit directorului Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, numărul total de şomeri înregistraţi în luna aprilie este de 12.894, din care 5.713 sunt femei.

"O analiză la zi a situaţiei din judeţul Cluj relevă că rata şomajului este în scădere, de la 4,2 la sută în martie, a ajuns la 3,7 la sută în luna aprilie. Trendul va fi descendent, astfel că la finele anului 2011 prognozăm o rată a şomajului de trei la sută, chiar dacă au loc disponibilizările anunţate în ultima perioadă de mari companii, cum sunt ING sau Nokia. Pe de-o parte se disponibilizează oameni, pe de altă parte se fac angajări. Numărul total de şomeri înregistraţi în luna aprilie este de 12.894, din care 5.713 sunt femei", a precizat Don.

Potrivit acestuia, în evidenţele AJOFM Cluj sunt înregistraţi 7.014 şomeri indemnizaţi şi 5.880 de şomeri neindemnizaţi.

În ceea ce priveşte disponibilizările de la centrul regional ING, conducerea AJOFM Cluj a avut o serie de întâlniri cu conducerea companiei pentru a stabili un program în vederea integrării în muncă a celor 200 de persoane concediate şi acordarea de măsuri compensatorii.

"În urma întâlnirilor, s-a reuşit negocierea unui pachet motivant de plăţi compensatorii, pentru ca angajaţii ING din Cluj să se poată susţine financiar până îşi găsesc o nouă slujbă, de câte trei salarii nete plus 2.000 de euro sumă netă. Persoanele vor fi disponibilizate cu acordul părţilor şi nu vor deveni şomeri, nu vor primi indemnizaţie, ceea ce înseamnă că am reuşit o economie la bugetul nostru", a spus şeful AJOFM Cluj.

Legat de disponibilizările de la centrul de cercetare şi dezvoltare de la Nokia, Daniel Don a subliniat că nu a avut încă nicio întâlnire pe această temă.

"Am cerut, însă, o întâlnire cu rectorii universităţilor clujene, să fie şi ei implicaţi în restructurarea Nokia, să găsim locuri de muncă pentru cei 120 de angajaţi care vor pleca. Rectorii pot face lobby, iar locurile de muncă să fie păstrate, iar centrul să fie, eventual, preluat de Microsoft sau să fie transformat într-un centru de cercetare universitar pe IT", a conchis Daniel Don.

În martie, grupul olandez de asigurări ING a decis încetarea activităţilor centrului regional de servicii pentru Europa din Cluj-Napoca, inaugurat anul trecut, din cauza recesiunii economice care a redus eficienţa preconizată a unităţii pe termen mediu.

La rândul său, producătorul finlandez de telefoane mobile Nokia va concedia circa 120 de angajaţi din centrul de Cercetare şi Dezvoltare din Cluj, iar activitatea unităţii va fi "diminuată complet" până la finele trimestrului al treilea, ca parte a procesului de aliniere la noua strategie a grupului.

De asemenea, disponibilizări au fost anunţate de compania americană Bechtel şi de Ursus.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite