Cluj: Procese-verbale pierdute de Poliţia Rutieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

72 din cei 103 agenţi ai Serviciului de Poliţie Rutieră Cluj sunt verificaţi de şefi pentru că nu au înregistrat mai multe procese-verbale încheiate în perioada 2007-2009. Şeful IPJ Cluj, chestorul Ioan Păcurar, spune că acest lucru s-a întâmplat din cauza lipsei de control din partea şefilor.

„În momentul în care am aflat am dispus imediat o anchetă internă. Nu voi tolera aşa ceva“, a declarat şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, chestorul Ioan Păcurar. În urma verificărilor interne dispuse în 2010 de conducerea IPJ Cluj s-a stabilit că o parte din procesele-verbale încheiate de agenţii de poliţie rutieră în perioada 2007-2009 nu au fost predate, conform metodologiilor în vigoare, pentru a fi înregistrate în bazele de date ale Poliţiei Române. „Acest lucru s-a întâmplat din cauza lipsei de control din partea şefilor. Care vor plăti pentru asta, începând de la şeful de schimb – primul care trebuia să se asigure că agenţii îşi depun procesele verbale încheiate în ziua respectivă“, a precizat chestorul Păcurar.

Scos din poliţie prin trecerea în rezervă

Cercetările interne vizează 72 din cei 103 agenţi din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Cluj, ancheta  neajungând, deocamdată, la ofiţeri. Până acum s-au luat măsura destituririi din poliţie împotriva unui singur agent, pentru neglijenţă în serviciu. Pe numele acestuia au fost declinate două dosare penale la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, în care agentul este cercetat pentru infracţiunile de favorizarea infractorului şi neglijenţă în serviciu. Poliţistul a contestat măsura la Inspectoratul General al Poliţiei Române, care a decis admiterea contestaţiei şi anularea dispoziţiei de sancţionare disciplinară. „IGPR a fost mai blând. Până la urmă noi am luat decizia trecerii în rezervă a agentului“, a spus chestorul Ioan Păcurar.

Cine plăteşte amenzile?

Conform procedurii, procesele-verbale sunt încheiate în trei exemplare, din care unul este înmânat contravenientului, iar două sunt predate de agentul constatator pentru a fi înregistrate în bazele de date. „Prin nepredarea proceselor-verbale s-a ajuns la imposibilitatea implementării punctelor de penalizare“, se arată într-un comunicat trimis de IPJ.
Unul dintre procesele verbale rătăcite face obiectul unui proces în instanţă, proces care „probabil a fost suspendat, dacă Poliţia nu a putut dovedi constatarea infracţiunii“, a mai spus chestorul Ioan Păcurar. Şeful IJP este decis să meragă mai departe cu ancheta internă, „pentru că cineva trebuie să plătească inclusiv recuperarea banilor care n-au mai fost încasaţi din amenzi“.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite