Cluj: Potop la Călăţele - sute de case inundate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pârâu care a ieşit din matcă în cursul dimineţii de azi, în urma unei ploi torenţiale, a creat prăpăd în sat şi pe drumul care duce spre staţiunea Beliş-Fântânele.

Urgia s-a dezlănţuit în jurul orei 6.00, iar în jumătate de oră, peste o sută de gospodării din satul Călăţele au fost inundate. Sătenii povestesc că nu au mai trecut prin aşa ceva de peste 30 de ani.

“Până la 7.00, totul a fost inundat. Nici nu se mai putea ieşi din case”, povesteşte Ghiţă Toader. Drumul care duce spre casa socrilor săi aproape că a fost transformat în albia unui pârâu care s-a umflat şi care a provocat nenorocirea în sat. “Ne-a distrus totul. Şi în şură a intrat apa. Nu mai avem gard, e prăpăd”, plânge Viorica Dinea, o bătrână care se chinuie să scoată apa din curte cu ajutorul unei sape. Douăzeci de metri mai încolo, Rodica Matei mulţumeşte lui Dumnezeu că acum două zile a apucat să cureţe drumul ce duce spre gospodăria ei.

“Apa era de un metru”
“Norocul nostru că am dat la o parte un nuc ce a căzut. Altfel, la noi se oprea toată apa. Oricum, a fost de un metru apa”, spune ea. Femeia povesteşte că nu a mai trăit aşa ceva de mai bine de 30 de ani: “De prin 77 nu a mai fost aşa rău”. “Şi când mă gândesc că vara abia îţi dai seama că aici curge apă”, intervine un vecin.

Poartă smulsă de ape
Locatarii unui bloc nu au putut să îşi părăsească locuinţele vreme de câteva ore, din cauza unui adevărat lac ce s-a format în faţa intrării. “Norocul nostrum că nu avem de mers niciunde. Stăm de câteva ore aici şi aşteptăm să se retragă apa”, spune Florica Toader.
Şi în partea dinspre vale a satului, gospodăriile au fost inundate. O poartă a fost smulsă de şuvoaiele de apă, iar drumul judeţean care trece prin comună şi care duce spre staţiunea Beliş-Fântânele a trebuit închis, din cauza aluviunilor.

"Aşa rău nu a fost niciodată"
Conform primarului din Călăţele, Petre Toadere, numărul total al gospodăriilor afectate trece de 200. Cele mai multe sunt în satul Călăţele, dar probleme au fost şi în Călata, unde zeci de case au fost inundate, dar şi în Dealu Negru au fost distruse culturile, iar o casă nelocuită a fost inundată. “Nu mai ştim ce să facem. E a treia oară când vine potopul în decurs de două săptămâni. Abia am reuşit să reparăm câte ceva, că iar a venit apa. Aşa de rău ca acum nu a mai fost niciodată”, afirmă primarul. Tot el a dezvăluit că luni urmează să înceapă lucrările de regularizare a cursurilor apelor din zonă. “E un proiect de 60.000.000 de lei, din care s-au alocat doar 700.000 de lei. Ce putem face cu aşa puţini bani?”, se întreabă edilul.

Intervenţie cu trei pompe 
La scurt timp după ce furtuna a încetat la Călăţele, pompierii au intervenit în sat cu trei pompe, pentru a scoate apa din curţile oamenilor şi pentru a goli fântânile inundate. Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, colonelul Vasile Şomlea, a ajuns şi el la Călăţele în cursul dimineţii, alături de subprefectul Mircea Jorj, pentru a monitoriza situaţia.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite