Cluj: PORTRET / Tsuchiya Naofumi i-a învăţat pe clujeni să mănânce sushi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: PORTRET / Tsuchiya Naofumi i-a învăţat pe clujeni să mănânce sushi
Cluj: PORTRET / Tsuchiya Naofumi i-a învăţat pe clujeni să mănânce sushi

Inginerul japonez şi-a părăsit ţara natală şi a ales să se stabilească la Cluj, unde a pus bazele unui restaurant.

PROFIL
Născut: la 24 octombrie 1970, în Tokyo
Studii: inginerie civilă, în Japonia
Familie: căsătorit

Să laşi în urmă viaţa într-unul din oraşele cele mai dezvoltate din lume şi să alegi să o iei de la zero în Cluj-Napoca poate părea o nebunie. Pentru Tsuchiya Naofumi, însă, a reprezentat aventura vieţii, atunci când, în urmă cu şapte ani, a luat decizia de a se muta de la Tokyo în România, şi de a deschide un restaurant cu specific japonez. Tocmai din acest motiv, a renunţat la firma sa de construcţii şi a urmat, vreme de trei ani, cursuri de gastronomie.

Şef în bucătărie
 „Bucătăria japoneză e o artă. Nu ai cum să o stăpâneşti dacă îi nu înveţi secretele. Situaţia e diferită decât, spre exemplu, în România, unde şi acasă, şi la restaurant, mâncarea are cam acelaşi gust. La noi, preparatele din restaurant sunt privite ca ceva special”, spune Naofumi. Odată specializat în arta preparării bucatelor tradiţionale japoneze, a venit la Cluj-Napoca, oraşul care i-a plăcut cel mai mult dintre cele văzute în ţara noastră, şi a deschis restaurantul „Tokyo”, rămas şi azi singurul de gen din oraş şi unul din puţinele din ţară.

„Cel mai greu a fost în primii ani, iar motivele au fost multiple. În primul rând, am avut greutăţi cu aprovizionare. Apoi, a trebuit să îi obişnuim pe clujeni să consume peşte, ba mai mult, să îi convingem să consume peşte crud”, spune Naofumi, care şi azi, la şase ani de când a deschis restaurantul, continuă să prepare sushi şi să supervizeze totul în bucătărie.

Acum, spune el, clujenii au ajuns să îndrăgească bucătăria japoneză, astfel că nu duce lipsă de clienţi, iar problemele cu aprovizionarea le-a depăşit: „Peştele îl aducem din Norvegia, din Italia, chiar şi din Japonia, la fel ca majoritatea preparatelor”.

„Sushi adevărat, nu fals”
Cel mai mândru este, însă, de faptul că restaurantul din Cluj a ajuns să fie apreciat în întreaga lume. Cel mai important ghid turistic japonez îl recomandăşi notează despre acesta că este unul care oferă „sushi adevărat, nu fals”, spre deosebire de multe alte localuri similare din Europa.

Chiar şi japonezii care ajung la Cluj nu contenesc cu laudele, spunând despre „Tokyo” că este „cel mai bun restaurant japonez din Europa”. Şi nu sunt deloc puţini, după cum spune Naofumi: „Vin aici chiar şi de la Bucureşti, de la ambasadă. Plus oameni de afaceri din Japonia aflaţi în România”.

Ce-i place
Să se plimbe cu maşina sau să iasă din aglomeraţia oraşului şi să se relaxeze pe malul lacului Tarniţa. „Îmi place să joc tenis sau golf, chiar mă mai duc uneori la Pianu, în judeţul Alba, unde e cel mai apropiat teren”, spune Naofumi.

Ce nu-i place
„Mă deranjează foarte mult că, atunci când greşesc, oamenii caută mereu scuze şi nu îşi asumă responsabilitatea pentru ceea ce fac. De asemenea, nu îmi place când nu se respectă promisiunile”, spune japonezul.

Cum s-au obişnuit clujenii cu bucătăria japoneză?
La început, mai greu, dar după anul 2007, când mulţi au ajuns să viziteze ţările din vestul Europei, au început să vină şi la noi, iar acum avem chiar şi clienţi care vin de mai multe ori pe săptămână. Mâncarea japoneză e foarte sănătoasă, iar noi punem mare preţ pe calitate.

Intenţionaţi să le oferiţi şi altceva în afară de mâncare tradiţională japoneză?
Chiar la finele acestei luni, voi organiza o serie de cursuri de preparare a ceaiului japonez. Practic, oricine va putea veni să înveţe această artă şi se va  putea familiariza cu cultura japoneză.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite