Cluj: Parkingul primăriei prosperă, în timp ce parcările private sunt în pragul falimentului

Cluj: Parkingul primăriei prosperă, în timp ce parcările private sunt în pragul falimentului

Parkingul Primăriei are un grad de ocupare de circa 70%

Municipalitatea va inaugura în primăvară cel de-al doilea parking public din oraş, în timp ce parcările private sunt în pragul falimentului. Radu Vlas proprietarul parcării din PIaţa Mihai Viteazul a susţinut că banca i-a cerut să închida parkingul, din cauza pierderilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

În condiţiile în care parkingul construit de Primărie în Piaţa Lucian Blaga este un succes din punctul de vedere al încasărilor, municipalitatea pregăteşte încă două parkinguri publice. Unul, în Mănăştur, va fi dat în folosinţă în curând, iar, celălalt, din Mărăşti, va fi terminat peste doi ani.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu, în 2008, clujenii au plătit 325.477 de lei pentru folosirea parkingului, în timp ce, anul trecut, suma s-a dublat ajungând la 864.947 de lei.

Urmează parkinguri în cartiere

Primăria a anunţat, ieri, că a semnat contractul de execuţie pentru cel de-al treilea parking public din oraş. Beneficiarii vor fi locatarii de pe strada Fabricii de la numărul 4 (din zona intersecţiei străzii Fabricii de Zahăr cu strada Fabricii, în spatele blocurilor - n.r.).  Proiectul, programat să fie finalizat în 24 de luni, va crea 314 de locuri de parcare, iar investiţia se va ridica la 7,2 milioane de lei.

Parkingul din zona Minerva din cartierul Mănăştur este finalizat în proporţie de 80 la sută. Primarul Sorin Apostu spune că va fi inaugurat doar după finalizarea spaţiului verde, aşa cum le-a fost promis locatarilor din zonă. Acest lucru se va întâmpla cel mai probabil doar la primăvară.
În continuare, funcţionarii primăriei caută noi spaţii pentru parkinguri de cartier. Decizia finală pentru anularea parkingului de pe Aurel Vlaicu, pentru care locatarii au protestat cerând anularea proiectului, nu a fost încă luată. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu, acesta nu mai este o prioritate în prezent iar fondurile vor fi folosite pentru alte proiecte similare.

Suflă vântul prin parkingurile private

Proprietarii celor două parkinguri private se plâng că au un grad de ocupare mic şi că băncile care le-au finanţat lucrările le cer să închidă afacerile neprofitabile. Mircea Chertes, acţionarul principal la Parking Mărăşti, spune că a vrut să intre în insolvenţă cu societatea în urmă cu un an. În urma unor renegocieri a contractelor cu firmele care au închiriat spaţii acolo şi cu banca care a finanţat proiectul, au reuşit să crească gradul de ocupare al parcărilor până la aproape 50 la sută.

Chertes critică mentalitatea locatarilor din zonă care aleg să parcheze în faţa parkingului, aproape blocând intrarea în parking, dar şi ineficienţa poliţiştilor comunitari. „Nu cred că am văzut 10 maşini ridicate de aici în 2009, deşi sunt semne că este interzis", a declarat Cherteş.

„Leul" vrea să închidă porţile

La fel de supărat pe municipalitate se declară administratorul parkingului Leul, omul de afaceri Radu Vlas. Spune că în anul 2009 a avut un grad de ocupare de sub 30 la sută, iar în ianuarie 2010 acesta se află sub 20 la sută. În jurul parkingului din Mihai Viteazul se parchează peste tot, deşi este interzis. O oră de parcare costă 2 lei în Parking Leul, dar Radu Vlas spune că a introdus parcare gratuită peste noapte, cât şi la sfârşit de săptămână (de sâmbătă de la ora 15.00 până luni dimineaţa la ora 7.00).

Radu Vlas spune că parcarea înregistrează pierderi, având încasări zilnice între 400 şi 600 de lei. La îndemnul băncii finanţatoare, Vlas spune că va fi nevoit să închidă în curând parcarea.

„În ritmul acesta, vom închide în curând. Nici banca nu ne permite să mai funcţionăm pe pierdere. Nu ne acoperim cheltuielile cu curentul şi angajaţii cu 400, 500 sau 600 de lei încasări pe zi“, a spus Vlas.

Oferta de parcări în Cluj
Parking    Număr locuri    Preţ/ prima oră
Primărie          382                2,5 lei
Mărăşti            250                1 leu   
Mihai Viteazu  425                2 lei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: