Cluj: Noua listă de păcate a părintelui Toadere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Noua listă de păcate a părintelui Toadere
Cluj: Noua listă de păcate a părintelui Toadere

La capela din curtea Institutul Oncologic a apărut o listă cu aşa-zise abateri de la canoanele bisericeşti de care se fac vinovaţi părinţii. Alături de păcatele cunoscute, părintele Toadere a adăugat pe listă unele trăsnite. Astfel, părinţii nu trebuie să-şi lase copiii la teatru, la circ, să facă sport sau să se uite la filme.

Mai citeşte şi:

Cluj: Şocant - Părinţi păcătoşi cei care îşi duc copiii la teatru

Lista noilor păcate a fost afişată timp de mai multe săptămâni pe uşa lăcaşului de cult, pentru a putea fi citită de cei care trec pragul capelei. Astfel, părinţii au aflat că trebuie să le interzică copiilor să meargă la teatru, filme, concerte, la adunări sportive sau fitness. De asemenea, este considerat un păcat, în concepţia autorului listei, faptul că aceştia le îngăduie copiilor să se uite la televizor.

Clujenii care au văzut normele morale afişate de biserica de la Institutul Oncologic sunt contrariaţi. „Mi se pare foarte deplasat. Fetiţa mea o să aibă un program normal, voi merge cu ea la circ, va face lucruri pe care le fac toţi copiii”, a spus Gabriela Pocol (30 de ani). De aceeaşi părere este şi Georgeta Man, bunică a doi copii: „Fiecare părinte trebuie să decidă ce este bine pentru copiii lui”.

Preotul dă vina pe călugăriţă

Părintele Toadere Dumitru, cel care slujeşte în lăcaşul de cult, a spus că nu a citit lista de pe uşa bisericii şi că aceasta a fost pusă fără aprobarea sa de către călugăriţa de aici. „Sincer să fiu, nici nu le-am citit. Le-a pus fără voia mea una dintre călugăriţe.

Dar este vorba de faptul că micuţii trebuie să fie supravegheaţi până pot decide singuri, să nu îi atingă cineva moral”, a explicat părintele Toadere Dumitru. Călugăriţa care ar fi afişat lista păcatelor nu a făcut niciun comentariu pe motiv că nu are dezlegare de la preot să vorbească cu presa.

Mitropolia a demarat o anchetă

Preotul Bogdan Ivanov, purtător de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, spune că va fi demarată o anchetă în acest caz. „În mod normal, pe uşa bisericii nu se afişează astfel de lucruri. Există anumite curente în teologie ce pun sub semnul păcatului mare parte a activităţilor devenite normale. Se înţelege greşit cuvântul «păcat», care se traduce prin «trădare, lepădare de Dumnezeu”, a spus acesta.

Pe de altă parte, psihologii sunt de părere că aceste „interdicţii” sunt greşite. „Este un abuz, mai ales că este vorba de persoane bolnave care frecventează această capelă. Oamenii aceştia au nevoie de o alternativă, să meargă la teatru sau la filme, lucruri care le pot creşte calitatea vieţii”, a declarat psihologul Lucia Alb.

Mai mult, crede aceasta, Dumnezeu vrea un om sănătos, care să nu lenevească. „Cum să consideri un păcat dacă îţi laşi copilul la teatru, de exemplu? Astfel de activităţi le oferă o alternativă, o educaţie formală. Copiii învaţă prin joc, prin modele”, a mai spus aceasta.

Ce interzice preotul Toadere

Părinţii păcătuiesc atunci când:

-le îngăduie copiilor să-şi petreacă timpul liber la calculator, jocuri electronice, filme, teatre, concerte, circuri, carnavaluri, adunări sportive, cursuri de modă, fitness, karate, yoga, bioenergie, radiestezie
-le dau voie copiilor să se joace oricând, oriunde şi cu oricine
-le îngăduie copiilor să privească la televizor
-îi lasă pe copii să aibă orice ţinută, tunsoare, limbaj, comportament, pe motiv că sunt copii şi „nu ştiu”
-le permit copiilor anumite păcate pe motiv că „trebuie să ştie”, să fie „căliţi de mici” pentru „experienţa vieţii”.
-le dau voie copiilor să citească orice, să mănânce ce şi când vor, să doarmă oricât, să meargă oriunde vor, să fie liberi de orice program.

image
image

Mi se pare deplasat să consideri păcat dacă îţi laşi copilul la teatru, la fitness. Fetiţa mea o să aibă un program normal.

image



Gabriela Pocol, ingineră

image

Astfel de activităţi le oferă o alternativă, o educaţie formală. Copiii învaţă prin joc, prin modele.

image
image



Lucia Alb, psiholog

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite