Bucureştiul, scos din schema de finanţare pentru un program de 9 miliarde de euro. Emil Boc: „vom putea accesa direct bani europeni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul pentru economie şi societate digitală, Mariya Gabriel (mijloc), a venit la Cluj.
Comisarul pentru economie şi societate digitală, Mariya Gabriel (mijloc), a venit la Cluj.

Cluj-Napoca este în aceste zile capitala europeană a Startup-urilor, cu ocazia Startup Europe Summit 2019 (SES), eveniment cheie al Comisiei Europene dedicat ecosistemului de tehnologie şi startup-urilor. Comisarul pentru economie şi societate digitală, Mariya Gabriel, a decernat premiile pentru cele mai bune start-up-uri şi a anunţat suma disponibilă pentru programul Europa Digitală: 9 miliarde de euro.

Mariya Gabriel, Comisar European pentru Economie Digitală şi Societate a susţinut că prin programul Europa Digitală se vor aloca 9 miliarde de euro în exerciţiul bugetar 2021-2027 pentru tehnologie şi inovaţie. 

 “Start-up-urile sunt esenţiale pentru viitorul economiei europene,  managementul tehnologic şi capacitatea sa de a oferi o dezvoltare durabilă centrata pe resursa umana. La patru luni de la Summit-ul de la Sofia, suntem împreună pentru a consolida în continuare reţeaua europeană a noilor întreprinderi, a investitorilor şi a factorilor de decizie şi pentru a stimula cooperarea pe întreg continentul, inclusiv în Balcanii de Vest. Aştept cu nerăbdare discuţii incitante şi aş fi bucuroasa să gasim solutii concrete cu privire la numeroasele provocări existente", a mai spus comisarul pentru economie şi societate digitală

„Transmit încă o dată felicitări Comisarului European responsabil pentru economie şi societate digitală, dna Mariya Gabriel, pentru succesul de a consolida fonduri de 3 ori mai mari pentru ceea ce înseamnă Digital Europe | Europa Digitală.

Prin acest nou program european, Clujul şi România vor avea de câştigat, pentru că vom putea accesa direct bani europeni pentru abilităţi digitale, utilizarea noilor tehnologii, securitate cibernetică şi în special pentru dezvoltarea ecosistemelor de inovare şi a startup-urilor”, a susţinut primarul Clujului, Emil Boc, gazda evenimentului.


Summit-ul Startup Europe 2019 a reunit 600 de lideri din cadrul ecosistemului antreprenorial european, de la investitori, CEO, acceleratori, la autorităţile europene şi locale şi jurnalişti tehnici din Cluj-Napoca.

Un loc care a câştigat recunoaşterea europeană pentru încurajarea tinerilor întreprinzători,

„Găzduirea unui astfel de eveniment în inima Transilvaniei, Cluj-Napoca, ne oferă ocazia de a celebra îndrăzneala şi inovaţia celor mai strălucite minţi din Europa. Viitorul aparţine celor care pot vedea că talentele sunt resursa unei societăţi mai bune. Îngrijindu-le şi oferind oportunităţi de a testa şi de a-şi încerca ideile este calea către Europa de mâine, unde curajul şi curiozitatea sunt folosite pentru a face binele şi pentru a deveni mai buni ", declară Emil Boc, primarul oraşului Cluj-Napoca.

Este o mare onoare sa gazduim sub egida Preşedinţiei Digitale Române a Consiliului UE ediţia specială StartUp Europe Awards din Cluj-Napoca, un loc care a câştigat recunoaşterea europeană pentru încurajarea tinerilor întreprinzători, ideilor inovatoare, adoptarea de noi tehnologii într-o manieră dovedită benefică nu numai pentru români, ci pentru toţi cetăţenii europeni şi pentru IMM-uri ", afirmă Alexandru Petrescu, Ministrul Comunicării şi Societăţii Informaţionale din România.

Câştigătorii 

În cadrul S=summit-ului au fost acordate premiile pentru cele mai bune start-up-uri. 

Cele mai importante startup-uri din UE şi a ţărilor vecine au fost alese din 70 de solicitanţi printr-o invitaţie deschisă la o ediţie specială axată pe impactul social.  Startup-urile galardonate au fost: OKRA Technologies (Female-led startup) din Marea Britanie; Bolt (Founder under 30 startup) din Estonia; NorthQ (UN Sustainable Development Goals startup) din Danemarca; Kidibot (Social inclusion startup)din Romania si  Mama Organa (Job growth startup) din Macedonia.  Câştigătorii şi-au promovat proiectele şi au abordat clienţii şi potenţialii investitori în timpul summit-ului într-un spaţiu dedicatexclusiv acestora.

Metodologie

StartUp Europe Awards propune o metodologie de inovare deschisă prin parteneriatul public-privat ", care funcţionează pentru ca entităţile publice să găsească o soluţie pentru provocările sale locale şi pentru ca întreprinderile nou-înfiinţate să-şi încerce inovaţiile în proiecte pilot susţinute cu finanţare europeană, generând un impact social pentru beneficiul cetăţenilor ", declară Juanma Revuelta, directorul  Fundaţiei Finnova.

În total, 70 de companii din Polonia, România, Estonia, Cipru, Irlanda, Grecia, Macedonia de Nord, Italia, Luxemburg, Bulgaria, Spania, Marea Britanie, Finlanda, Suedia, Danemarca, au sperat la unul dintre cele 5 premii.  

Toţi câştigătorii premiilor StartUp Europe Awards vor obţine o vizibilitate extraordinară în întreaga Europă datorită Alianţei Media Partner al StartUp Europe Awards formată din 25 de parteneri media din mai multe ţări din Europa (Spania, Franţa, Belgia, Letonia, Luxemburg, Italia, Slovenia, Croaţia) , Cipru, Irlanda, Suedia, Norvegia şi Danemarca).

Startup-urile vor avea, de asemenea, acces la consultanta specializată în oportunităţile de finantare UE (în internaţionalizare, fonduri europene, cum ar fi IMM-uri, de la 50.000 € la 2.5 mil. € subvenţie nerambursabilă per proiect, comunicare internaţională etc.), prin StartUp Europe Accelerator al Fundaţiei Finnova, care le va permite să îşi intensifice proiectele şi să le facă mai viabile în întreaga lume.

StartUp Europe Accelerator este un accelerator unic specializat în finanţarea oportunităţilor europene, care ajută antreprenorii să îşi internaţionalizeze afacerea prin proiecte europene.

20 de membri ai Parlamentului European s-au reunit în cadrul Premiilor StartUp Europe ca ambasadori, susţinând evenimentele locale cu prezenţa lor şi urmând îndeaproape progresul start-upurilor.

Următoarea ediţie generală a StartUp Europe Awards va fi lansată în Aprilie 2019. 

Despre StartUp Europe Awards 

StartUp Europe Awards din iniţiativa Comisiei Europene Startup Europe şi Finnova este o metodologie deschisă de inovare care încurajează colaborarea între sectorul public şi întreprinderi în promovarea iniţiativelor inovatoare. Obiectivul său este de a contribui la crearea unor alianţe care să permită adăugarea entităţilor şi programelor de sprijin pentru întreprinzători partenerilor locali şi să fie un instrument de comunicare pentru societate.

Premiile StartUp Europe sunt susţinute şi de Preşedintele Parlamentului European, de Preşedintele Comitetului Regiunilor, de vicepreşedintele Comitetului Economic şi Social şi de alţi membri ai Parlamentului European. StartUp Europe Awards este sponsorizată de Acceleratorul StartUp Europe

SEUA serveşte drept instrument de comunicare pentru societate, încurajând colaborarea între sectorul public şi cel de afaceri şi promovând iniţiativele inovatoare. Obiectivul său este de a promova crearea de alianţe care să permită, în fiecare regiune în cauză, adunarea de entităţi şi programe de sprijin pentru antreprenori cu parteneri locali şi internaţionali.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite