Cluj: Muzeele „uitate” ale Clujului (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Muzeele „uitate” ale Clujului (GALERIE FOTO)
Cluj: Muzeele „uitate” ale Clujului (GALERIE FOTO)

Muzeele mai puţin cunoscute din judeţ sunt vizitate mai degrabă întâmplător de turişti, în vreme ce clujenii le ocolesc de ani buni

Vreme de două luni, “Adevărul de Seară” v-a prezentat instituţiile muzeale mai puţin cunoscute ale judeţului: Muzeul Zoologic şi Vivariul, Muzeul de Paleontologie, Muzeul de Mineralogie, Muzeul Botanic, Muzeul Universităţii, Muzeul Farmaciei, Muzeul Apei, Muzeul de Speologie, Muzeul Arhiepiscopiei, Muzeul Sătesc din Iclod, Muzeul Militar din Dej şi Muzeul “Octavian Goga” din Ciucea.
Un tur al muzeelor “uitate” ale Clujului nu ar dura mai mult de câteva zile. De la muzeul militar din Dej, până la cel dedicat memoriei lui Octavian Goga, de la Ciucea, fiecare oferă vizitatorilor posibilitatea de a vedea exponate unicat, dar şi de a rămâne cu nenumărate amintiri.

Război şi exponate de la începutul lumii
Chiar în centrul Dejului, te poţi trezi în mijlocul unui câmp de luptă. La intrarea în muzeul militar, te întâmpină ţeava unui tanc T-34, folosit în Al Doilea Război Mondial, iar în interior poţi vedea obiecte specific militare din patrimoniul naţional, în proporţie de 90% originale, fotoexponate care te introduc imediat în lumea  războaielor sau drapelele de luptă ale tuturor unităţilor militare din Dej. Venind spre Cluj, merită să te opreşti la Iclod, la singurul muzeu sătesc din judeţ, cel de Etnologie-Arheologie-Istorie. În muzeul “păstorit” de profesorul de istorie Aurel Bulbuc şi găzduit de o casă datând din vremea regelui Matei Corvin, poţi admira obiecte din paleolitic, prima epocă din istoria omenirii, găsite chiar pe raza comunei.

Domeniul lui Goga
Şi extremitatea nord-vestică a judeţului îţi oferă oportunitatea de a petrece câteva ore bune într-un muzeu, cel de la Ciucea dedicat lui Octavian Goga. Aflat chiar la intrarea în comună, muzeul se întinde pe un domeniul de 24 de hectare, cumpărat de fostul poet şi prim-ministru al României de la prietenul său Ady Endre.  Printre “vedetele” muzeului se numără clădirea-castel, reconstruită de Octavian Goga pe ruinele unui vechi conac, cu mobilierul original, sau Mausoleul Iubirii, construcţie comandată de Veturia Goga după moartea soţului, unde se află şi mormântul poetului. Tot în vestul Clujului, la Floreşti, se găseşte Muzeul Apei, o mărturie a modului în care a fost realizată reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare a oraşului.

Istorie şi curizotăţi
Cluj-Napoca oferă o mulţime de posibilităţi de petrecere a timpului liber în muzee aproape pustii, indiferent de ora vizitării. Majoritatea se află în centrul oraşului şi fac parte din reţeaua Universităţii Babeş-Bolyai. La Muzeul Zoologic, printre cele 250.000 de exponate naturale, “vedeta” e un mulaj al unui ou de moa, o pasăre-gigant, dispărută acum peste 500 de ani, exponat care a intrat recent în atenţia cercetătorilor din Noua Zeelandă. La subsol, Vivariul vă oferă posibilitatea de a vedea animale vii, într-un mediu ce îl reproduce, pe cât posibil, pe cel natural. La Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, principalele atracţii sunt ichthyosaurienii – dinozauri care semănau atât cu peştii, cât şi cu reptilele –, fildeşii de mamut sau un schelet complet al ursului de cavernă, în vreme ce piesa de rezistenţă a Muzeului de Mineralogie o reprezintă fragmente din meteoritul căzut în anul 1882, în comuna clujeană Mociu. Cele mai mari seminţe din lume, dar şi cel mai mare ierbar aflat în România vă aşteaptă la Muzeul Botanic, în vreme ce Muzeul Universităţii prezintă o adevărată istorie a învăţământului superior clujean, de la 1581 până în zilele noastre. Tot file din istoria învăţământului, de data aceasta cel în domeniul botanicii, se rtegăsesc în colecţia expusă în muzeul aflat în incinta Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.

Leacuri şi expediţie la Polul Sud
Clădirea care a găzduit prima farmacie clujeană, înfiinţată în 1573, adăposteşte acum Muzeul Farmaciei, unde sunt expuse vechi obiecte de uz farmaceutic, un laborator datând de acum sute de ani, dar şi numeroase leacuri folosite de-a lungul secolelor, precum “praful de mumie”. La câteva sute de metri distanţă, în cea mai veche clădire funcţională din oraş, la Muzeul de Speologie, puteţi retrăi aventura exploratorului Emil Racoviţă la Polul Sud, în timp ce subsolul Catedralei Mitropolitane Ortodoxe se pregăteşte să găzduiască, de luna viitoare, Muzeul Arhiepiscopiei.

Vizitatori puţini
Cu toate că, în ultima vreme, toate muzeele clujene au beneficiat de promovare insistentă, acestea continuă să ducă lipsă de vizitatori. Cel mai des, pragul acestora e trecut de turişti “rătăciţi” sau de grupuri de copii şi elevi. Rar se întâmplă ca grupurile organizate să aleagă, în itinerariul lor prin Cluj, vizitarea muzeelor “uitate”. Preferatele lor rămân mult mai “celebrele” muzee de Artă, Etnografic sau de Istorie a Transilvaniei.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite