Cluj: Mircea Dragoş, dascălul minţilor strălucite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Mircea Dragoş, dascălul minţilor strălucite
Cluj: Mircea Dragoş, dascălul minţilor strălucite

Profesorul clujean este directorul Centrului Regional de Excelenţă Cluj, singura instituţie pentru copii supradotaţi din ţară.

Citeşte şi
Cluj: „Centru de excelenţă, dispun de genii şi caut sponsorizare”


Dedicat trup şi suflet meseriei, Mircea Dragoş lucrează pe trei fronturi şi pare că ar da totul pentru educaţie. Pe lângă funcţia de director al „şcolii de genii”, clujeanul mai este şi inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Cluj şi profesor de chimie la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca.

Pasionat de chimie

A avut parte şi de un real sprijin din partea părinţilor, care au fost învăţători. Totodată, profesorul clujean consideră că a moştenit pe deplin calităţile acestora. Cu ajutorul chimiei începe, însă, povestea vieţii sale de clujean. A urmat cursurile Facultăţii de Chimie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” şi a făcut practica la instituţia de învăţământ la care predă în prezent chimia.

În acea perioadă, însă, lucrurile s-au cam complicat după terminarea facultăţii, fiind repartizat în Maramureş, locul unde s-a născut. Aici şi-a cunoscut soţia care, era clujeancă. S-a întors, astfel, la Cluj, unde este profesor la liceul unde a debutat în tinereţe ca practicant.

Directorul instituţiei de excelenţă îşi aduce aminte cu drag şi de experienţele trăite, în perioada studenţiei, la combinatele ce funcţionau în ţară în vremea respectivă. „Îmi amintesc cum stăteau maşinile la coadă la Azomureş. Totul mergea la export, se producea în masă. Acum, la noi chimia parcă nu mai există”, spune oftând Mircea Dragoş.

Iubeşte Maramureşul

Maramureşul rămâne, totuşi, zona sa preferată. „În concediu, când colegii mă întreabă unde plec, eu le spun: «În altă ţară». De fapt, merg în Maramureş, deoarece totul mi se pare diferit acolo”, susţine profesorul. El s-a născut în localitatea Seini, situată între oraşele Baia Mare şi Satu Mare.

Mircea Dragoş conduce singurul Centru de Excelenţă din ţară din 2001, elevii pregătiţi aici aducând la Cluj 45 de premii internaţionale. Îşi petrece mult timp aici, atrăgând fonduri şi căutând să încheie parteneriate, deoarece instituţia nu primeşte niciun ban de la bugetul de stat. „Am impresia că nu există un sistem real de valori, competent şi performant în România. Ar trebui să existe competiţie, însă la noi nu există mândrie naţională”, a spus acesta.


Ce le-aţi recomanda generaţiilor actuale de elevi?
Să înveţe, indiferent de sistemul în care o fac. Ei nu învaţă pentru România, ci pentru ei, iar competiţia e planetară şi, mai ales, educaţia te face să fii altfel.

Ce s-a schimbat în învăţământul clujean de când există Centrul de Excelenţă?

Înainte de înfiinţare, trei elevi au câştigat premii, iar din 2001, de când există centrul, 45 de elevi au adus premii naţionale şi internaţionale.


Ce-i place

Mircea Dragoş nu este pasionat doar de chimie, ci şi de sport. „Îmi place mult să joc tenis. Niciun ministru ori inspector nu mă poate face să schimb asta”, spune profesorul râzând. Pe de altă parte, clujeanului îi mai place să se relaxeze în aer liber sau atunci când ascultă muzică.

Ce nu-i place
„Nu există ceva particular care să mă deranjeze sau să nu îmi placă, însă sunt dezamăgit de faptul că noi, românii, suntem pe ultimul loc la toate, dar nimeni nu zice «haideţi să urcăm în top»”, a spus Mircea Dragoş.


Profil

Născut în 1953 în Seini, Maramureş
Studii: Facultatea de Chimie, Cluj-Napoca
Profesie: inspector şi profesor de chimie
Familie: căsătorit, doi copii

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite