Cluj: Luptă pentru visele micuţei miliardare din cocioabă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Luptă pentru visele micuţei miliardare din cocioabă
Cluj: Luptă pentru visele micuţei miliardare din cocioabă

Autorităţile vor să o scoată pe micuţa Maria Varga din comunitatea marginală în care trăieşte

Maria Varga, fetiţa de trei ani din Turda, moştenitoare a unei asigurări de 100.000 de lei după mama decedată, încă nu a intrat în posesia banilor. Mai lipseşte un document pentru finalizarea dosarului şi decizia privind destinaţia banilor.

Pentru a intra în posesia asigurării, mai este de rezolvat tutela legală a fetiţei. Decizia judecătorească prin care bunica Ana Varga va fi declarată tutorele copilului va fi rezolvată în circa două săptămâni. „A fost întârziată de greva magistraţilor”, ne-a spus Nicoleta Molnar, şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj.

Casă tradiţională contra apartament la bloc

După ce banii vor ajunge în contul fetiţei, urmează să fie luată o decizie privind destinaţia banilor. Tutorele de fapt, bunica Ana Varga, ar dori să construiască o casă în cartierul Poiana, unde domiciliază în prezent fetiţa. Autoritatea tutelară, DGASPC Cluj, nu agreează însă această variantă. „Noi avem în vedere achiziţia unui apartament sau a unei garsoniere”, ne-a declarat Molnar. Oricum decizia va fi luată după intrarea sumei în cont. „Vom vedea de câţi bani este vorba după ce intră banii”, mai spune Molnar.

Maria şi-a pierdut mama, pe Ibolya Varga, în vârstă de numai 22 de ani, în martie 2008, după ce aceasta a fost surprinsă de un val de zgură, în zona de depozitare a unor deşeuri metalice, în care mai mulţi membri ai comunităţii în care locuia căutau fier vechi pentru valorificare.

Tânăra lucra la o secţie a firmei japoneze Fujikura ACE din Turda. Cu o lună înainte de a muri, femeia semnase o asigurare de viaţă, la firma AIG, în valoare de 100.000 de lei.

În prezent fetiţa locuieşte cu bunica, străbunicul şi o mătuşă, într-o cocioabă cu o cameră, în condiţii precare, fără utilităţile minime de confort: gaz metan, curent electric sau apă curentă.

Reprezentanţii DGASPC Cluj ar mai putea pune condiţii legate de persoanele cu care va putea locui fetiţa. „E posibil să fie admisă doar bunica în acel spaţiu”, spune Molnar.  Străbunicul fetei şi mătuşa ei se opun la rândul lor acestei soluţii. Ei speră să construiască o casă pentru toată familia cu respectivii bani.

Comunitatea nu vrea mutare

Comunitatea din care provine fetiţa nu agreează mutarea acesteia. Margareta Jimba, educatoarea micuţei Maria, care a început din această lună să frecventeze grădiniţa din Poiana ne-a declarat că locul fetiţei ar fi mai degrabă în comunitatea din care face parte. „Dacă banii vor fi investiţi în apartament, va rămâne nerezolvată problema taxelor comune lunare. Fetiţa şi bunica nu au cu ce să le plătească”, spune Jimba.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite