Cluj: Finita la comedia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Comedy Cluj şi-a desemnat, aseară, câştigătorii. Un film suedez şi un regizor rus au împărţit cele mai importante distincţii, în timp ce Tora Vasilescu şi Marin Moraru au primit Premiul de Excelenţă.

Filmul suedez „Voi, cei vii” este câştigătorul Trofeului Comedy, decernat aseară la gala de închidere a Festivalului Internaţional de Film Comedy, ediţia I. Celelalte premii au fost împărţite de rusul Boris Khlenikiv, pentru cea mai bună regie, cu filmul „Plutind la întâmplare”, dar şi de actriţele franceze  Judit Dchell şi Zolane Moreau, care au primit distincţia pentru cea mai bună actriţă.

Gala de închidere a festivalului de film de comedie a adunat, aseară, la Teatrul Naţional din Cluj actori, scenarişti, regizori, şi, nu în ultimul rând, cinefili. Amfitrionul evenimentului, Dorel Vişan, acompaniat, pe alocuri, de Alexandru Bindea, a stârnit hohote de râs în sală, aşa cum îi stă bine unui festival de comedie. Micile gafe organizatorice au fost şi ele gustate de public, fiind trecute în registrul umoristic. Amalgamul de limbi vorbite, aseară, pe scena festivalului, dar şi invitaţii veniţi din străinătate pentru a-şi reprezenta peliculele în care au jucat ori pe care le-au regizat au dat un aer de multiculturalism european evenimentului, care se doreşte să devină o tradiţie la Cluj-Napoca.

Marin Moraru, aplaudat minute în şir


Cel mai aplaudat personaj a fost, de departe, actorul Marin Moraru, care a primit Premiul de Excelenţă din partea organizatorilor, alături de Tora Vasilescu. „Nu am avut prilejul să joc teatru pe scena Naţionalului clujean, dar văd că mă răsplăteşte filmul”, a spus, cu emoţie, actriţa la ridicarea premiului.
Maestrul Marin Moraru a mulţumit publicului pentru generozitatea cu care a fost primit. „Vă voi purta în arealul sufletului meu”, a rostit actorul.
Nu au fost uitate nici scurtmetrajele, care au constituit o secţiune în sine a festivalului. Astfel, la competiţia de scurtmetraj, au fost premiate două filme -  „Cina”, de Karchi Perlmann (Ungaria), iar menţiunea specială a juriului a fost acordată filmului „Vostok”, de Jan Andersen (Franţa).

Şerbănescu: „Clujul a devenit o stare de spirit”


Preşedintele Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu, a lăudat iniţiativa organizării unui festival de comedie. „Se adevereşte că Clujul devine cetatea de scaun a festivalului de film de organizare românească cu participare internaţională. Avem de-a face cu una din urbele cu cea mai mare deschidere de organizare a evenimentelor culturale. Clujul a devenit o stare de spirit, dincolo de capitala Transilvaniei”, a spus Şerbănescu, la închiderea evenimentului, amintind şi deja consacratul Festival Internaţional de Film „Transilvania” (TIFF), ce se organizează, de opt ani încoace, la Cluj-Napoca.

Peliculele premiate aseară pot fi vizionate astăzi

Prima ediţie a Festivalului Internaţional Comedy Cluj a adus în cele patru cinematografe în care au rulat filmele 200 de proiecţii de filme de comedie, selectate din cinematografia europeană. Festivalul a adus şi o avanpremieră mondială, filmul „Nuntă în Basarabia”, regizat de Napoleon Helmis, o proiecţie unică, apreciată de publicul cinefil. „Sperăm ca Festivalul Internaţional Comedy Cluj să devină consacrat, nu numai un festival de inspiraţie regională, ci şi europeană”, a spus Sorin Dan, iniţiatorul festivalului, la închiderea primei ediţii.

Cu toate că, oficial, festivalul s-a încheiat aseară, astăzi mai pot fi vizionate patru filme selectate în competiţia pentru „Cel mai bun film”. Este vorba de „Fabrica de biciclete” (cinema Republica, 15.30) şi Louise Michel (Republica, 23.00), dar şi câştigătorul Trofeului Comedy, „Voi cei vii” (cinema Arta, 16.00), şi „Hindemidth”, premiat pentru cel mai bun scenariu (cinema Victoria, 17.30). Totodată, astăzi vor avea loc două proiecţii-surpriză, de la ora18.00 şi 20.30, la Cinema Republica.

Lista câştigătorilor

  • Trofeul Comedy - „Voi, cei vii” (Suedia 2007, regia Roy Andersson)
  • Cel mai bun actor - Javier Camara, în „Fuera de Carta” (Spania, 2008)
  • Cea mai bună actriţă- Judit Dchell, în „Doar sex şi nimic altceva” (Ungaria, 2005), şi Yolane Moreau, în „Louise Michel” (Franţa, 2008)
  • Premiul publicului - Cealaltă America (Ungaria, 2001)
  • Cel mai bun scenariu - Andrej Slabakoff, pentru „Hindemidth” (Bulgaria, 2008)
  • Cea mai bună regie - Boris Khlenikiva - „Plutind la întâmplare” (Rusia, 2006)
  • Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj - Cina, de Karchi Perlmann (Ungaria, 2008)
  • Menţiunea specială a juriului - David&Laya (SUA-Irak, 2005)

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite