Cluj: Expansiunea urbanistică a scăpat de sub control

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Expansiunea urbanistică a scăpat de sub control
Cluj: Expansiunea urbanistică a scăpat de sub control

Urbanişti din toată ţara au participat, azi, în cadrul Festivalului Arhitext Tropisme, o dezbatere privind dezideratele locuirii urbane în România. Un studiu realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale arată că fenomenul expansiunii urbane nu mai este sub control. Rezultatul: blocurile sunt înalte, neluminate, urât faţadizate, fără acces la spaţii verzi.

Urbaniştii români consideră că actuala criza economică ar putea fi benefică, dacă se vor folosi aceste perioade pentru o analiză la rece a fenomenului locuirii.

Arhitectul Vasile Mitrea, preşedinte al Registrului Urbaniştilor Români a sintetizat principalele probleme ale specialiştilor şi raportul acestora cu administraţia. Mitrea a mai arătat că în goana după profituri a dezvoltatorilor imobiliari, se neglijează mai multe realităţi ale situaţiei actuale şi preferinţele consumatorului.

„Ar fi necesară o anchetă sociologică, care ar arăta că familia a suferit numeroase modificări în ultima perioadă de timp. A crescut numărul familiilor monoparentale şi a scăzut numărul membrilor unei familii”, a spus Mitrea.

Revizuirea legislaţiei privind obligaţiile investitorilor

Profesorul Constantin Enache de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti a criticat faptul că dezvoltatorul imobiliar se retrage după realizarea afacerii, lăsând pe umerii administraţiei problemele legate de dezvoltare a utilităţilor.
 
Expansiunea scăpată de sub control

Bogdan Suditu, director în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei a prezentat rezltatele unui studiu,din care reiese că fenomenul extinderii oraşelor nu mai este controlat. Reprezentanţii administraţiilor locale din 280 de oraşe au recunoscut că în procent de 86 la sută, fenomenul expansiunii urbane nu mai este sub control. Creşterea intravilanului a explodat în unele zone chiar de patru ori, din presiunea dezvoltatorilor imobiliari şi a activităţilor economice.

Profesoara Adriana Matei, de la Facultatea de Arhitectură din Cluj a trecut în revistă situaţia care caracterizează noile locuinţe din Cluj, fie ele construcţii colective sau individuale. Blocurile sunt în mare parte la fel ca cele din anii 70, înalte, neluminate, urât faţadizate, fără acces la spaţii verzi. Iar casele care abundă la periferie arată gustul proprietarilor, cu stiluri importate din zona rurală, cu garduri mari eterogene, racordate la străzi fără logică.

Matei a identificat drept cauze ale cartierelor apărute după revoluţie, pe Câmpului, Bună Ziua, Zorilor, Dâmbu Rotund, Cetăţuie, fie din lipsa unor reglementări urbane, din cauza corupţiei, nerespectării Planului Urbanistic General sau din cauza unei mentalităţi rurale.


CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

   

image
image
image
image
image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite