Cluj: EXCLUSIV/ O maşină de formulă creată la Cluj va fi testată la Silverstone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii Facultăţii de Mecanică de la Universitatea Tehnică din Cluj au creat o maşină de curse care va concura pe circuitul de la Silverstone.

Lucrarea de licenţă realizată de doi studenţi de la specializarea Autovehicule Rutiere de la Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice, un monopost de curse, a fost înscris la cea mai mare competiţie europeană de acest gen, Formula Student. 

Cursa va avea loc săptămâna viitoare, între 16 şi 19 iulie, pe celebrul circuit de la Silverstone, Marea Britanie.

Formula Student este cel mai mare eveniment educaţional de motorsport din Europa, anul acesta la el urmând să ia parte 105 universităţi din 23 de ţări, grupate pe cinci categorii.

Evenimentul este organizat de Institutul Inginerilor Mecanici şi are ca scop promovarea excelenţei în inginerie.  VEZI SITE-UL OFICIAL AL COMPETIŢIEI

Cei doi studenţi clujeni care vor participa, Ferencz Jozsef şi Tudor Vomir, au fost coordonaţi de decanul facultăţii, prof. dr. ing. Nicolae Burnete. Studenţii au modificat substanţial un proiect realizat anul trecut de patru studenţi de la aceeaşi facultate, care au realizat structura monopostului.

Cei doi sunt implicaţi în lumea curselor, Ferencz Jozsef fiind pilot în Campionatul Naţional de Raliuri, unde conduce un Citroen Saxo în grupa A 1,6, iar Tudor Vomir este mecanic la Napoca Rally Team.

Mai este de lucru

Pilotul Ferencz Jozsef spune că astăzi vor să ridice monopostul pentru că mai este de lucru la el înainte de cursă. „Mai avem de lucru la ambreaj şi la frână, unde trebuie înlocuită pompa”, spune Jozsef. Pentru a participa la Silverstone, Jozsef renunţă la Raliul Sibiului, care este în aceeaşi perioadă. „O dată în viaţă mi se oferă şansa să concurez la Silverstone”, spune pilotul.

Potrivit lui Bogdan Varga, secretarul comisiei de licenţă, monopostul trebuie să respecte elemente de siguranţă, în partea din faţă fiind conceput special un fagure deformabil.

„Motorul provine de la o motocicletă dezafectată, iar roţile le-am primit de la o Universitatea Tehnică din Darmstadt, Germania, cu care suntem parteneri”, spune Bogdan Varga, şef de lucrări.

Un buggy pentru offroad


Un alt proiect, realizat de patru studenţi (Bogdan Lăcan, Mihail Loboş, Mihai Matica şi Daniel Luca), a fost construirea de la zero a unui autovehicul pentru offroad, un buggy.

„Am vrut să facem ceva mai special, să se vadă că am învăţat ceva în aceşti patru ani în facultate”, spune Bogdan Lăcan. Buggy-ul are un motor  de la un Tico accidentat, tracţiune pe spate şi suspensii independente.

Cei patru studenţi au testat buggy-ul doar pe drumuri şi în curtea facultăţii, dar speră să-l mai primească câteva zile şi pentru câteva teste offroad.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite