Cluj: EXCLUSIV Un clujean, al treilea în ierarhia Bisericii Unitariene mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forul mondial al Unitarianismului, confesiune cu răspândire mondială fondată la Cluj, s-a întrunit în această săptămâna în oraşul de sub Feleac.

Peste 60 de reprezentanţi ai bisericilor unitariene din toată lumea s-au reunit timp de o săptămână la Liceul „Brassai Samuel”, în cadrul Consiliului Internaţional al Unitarienilor şi Internaţionaliştilor (ICUU). Înalţii ierarhi unitarieni au creionat tendinţele pe următorii ani şi au ales noua conducere, din care face parte şi un clujean, Gyero David, care a fost ales secretar al comitetului de conducere al religiei.

ICUU  a adoptat un document privind strategia pe următoarea perioadă a Bisericii Unitariene, privind priorităţile şi resursele. Tot aici a fost stabilită şi modalitatea de sprijinire de către bisericile tradiţionale a noilor formaţiuni din zone mai îndepărtate, precum Asia şi Africa.

Gyerö David ne-a explicat că, în urma activităţilor intense a misionarilor americani din ultimii ani, unitarianismul a fost introdus în ţări precum India, Filipine, Indonesia, Kenya Burundi şi Nigeria.

Pictură-document ascunsă într-un pod

O altă rezoluţie a ICUU exprimă suportul Bisericii Unitariene faţă de problemele minorităţii maghiare din Slovacia, care este împiedicată de o nouă lege în utilizarea limbii materne.

Consiliul Unitarienilor a emis şi o hotârâre cu caracter local, cerând Consiliului Local Turda şi Consiliului Judeţean Cluj urgentarea expunerii unei picturi, realizată de Aladár Körösföi- Kriesch, care înfăţişează Dieta Transilvăneană, în sesiunea din ianuarie 1568, din Biserica Romano- Catolică din Turda.

Atunci întemeietorul Bisericii Unitariene, Dávid Ferenc, a prezentat şi a obţinut recunoaşterea dogmei unitariene - care nu recunoaşte natura divină a lui Iisus Hristos - şi libertatea religioasă, proclamată de principele Transilvaniei, Ioan Sigismund. Pictura a fost depozitată într-un pod al muzeului turdean, imobil aflat în renovare de peste zece ani.

Pe parcursul întrunirii, participanţii au fost şi într-un pelerinaj la celula din Cetatea Devei în care a murit Dávid Ferenc, după ce unitarianismul a fost reprimat.

Un moment neplăcut pentru gazde au fost explicaţiile pe care au trebuit să le dea, faţă de neacordarea vizei de intrare în ţară pentru reprezentanţii cultului din Nigeria şi Kenya. Potrivit lui Gyerö, reprezentanţii Ambasadei României din Nigeria au explicat refuzul vizei, prin îngrijorarea ca preoţii să nu emigreze în ţara noastră.

Comitetul Executiv al ICUU

În urma alegerilor pentru funcţiile de conducere, au fost desemnaţi să coordoneze problemele de strategie ale Cultului Unitarian, pentru următorii doi ani Brian Kiely, Canada- preşedinte, Pauline Rooney, Australia- vicepreşedinte, Gyero David, România- secretar, David Shaw, Anglia- trezorier, Celia Midgley- Anglia, Nihal Attanayake- Filipine, Femi Matimoju- Nigeria (membri)

Preşedinţi americani unitarieni

Fondată la Cluj în secolul al XVI-lea, Religia Unitariană a dominat în Evul Mediu Clujul şi Ardealul. După contrareforma catolicilor, unitarienii s-au restrâns ca număr, fiind depăşiţi numeric de reformaţi şi catolici.

Datorită activităţii intense a misionarilor americani, religia unitariană a ajuns în zilele noastre în ţări exotice din Asia şi Africa. În Transilvania mai există circa 60 de mii de unitarieni, iar la nivel mondial numărul acestora se apropie de 3 milioane, mare parte în SUA.

Din rândul credincioşilor unitarieni s-au afirmat de-a lungul timpului personalităţi de prim rang din politică, până la preşedinţi de stat (Jefferson, Adams- SUA), ştiinţă, Samuel Morse, Ralph Waldo Emerson, Alexander Graham Bell, Linus Carl Pauling, Charles Darwin şi literatură, Charles Dickens.

În imagine, o copie după tabloul pe care unitarienii solicită să fie redat publicului şi care zace într-un pod al muzeului din Turda. În tablou sunt reprezentaţi principele Transilvaniei, Ioan Sigismund (în stânga, pe jilţ), încadrat de nepoţii săi, Ştefan şi Cristofor Bathory, care la rândul lor au ajuns principi ai Transilvaniei. În pictură mai pot fi identificaţi, în dreapta, tipograful şi omul de cultură clujean Heltai Gaspar şi preotul calvin Peter Juhasz Meliusz, cu care personalul central al imaginii, David Ferenc, a purtat o lungă controversă teologică, pe care a câştigat-o.

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite