Cluj: Constantin Andrei a adus chitariştii lumii la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Constantin Andrei a adus chitariştii lumii la Cluj
Cluj: Constantin Andrei a adus chitariştii lumii la Cluj

Este unul din primii chitarişti cu diplomă din România, absolvent al primei generaţii de licenţiaţi ai specializării „chitară” din ţară, în cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi.

A înfiinţat şcoala de chitară clujeană

A fost remarcat în 1995 în cadrul celebrului festival de la Piatra Neamţ „Vacanţe Muzicale”, de Alexandru Fărcaş, rectorul de la acea vreme al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, care i-a propus să formeze prima clasă de chitară din cadrul instituţiei, ocupându-se totodată şi de şcolirea elevilor Liceului de Muzică, care doreau să fie iniţiaţi în lumea chitarei clasice.

A devenit în scurt timp unul dintre cei mai apreciaţi şi solicitaţi chitarişti români, concertând în cadrul celor mai importante evenimente de profil din lume. Experienţa l-a recomandat să-şi dorească să pună şi Clujul pe harta lumii chitarei clasice, însă ideea de a organiza Festivalul Internaţional de Chitară „Transilvania”, nu i-a aparţinut.

Cel mai important festival de chitară din ţară

„Ţin minte că am susţinut un concert la Casa Municipală de Cultură alături de fraţii mei, sub numele de «Trio Andrei». Recitalul a avut un real succes, iar publicul a fost unul numeros, ceea ce l-a determinat pe domnul Ucu Bodiceanu să-mi propună să mă ocup de acest festival”, îşi aminteşte muzicianul.

Dacă la prima ediţie din 2003 festivalul a avut doar participare naţională, în scurt timp a devenit cel mai prestigios eveniment de profil din România şi unul dintre cele mai aprecitate din Europa. „E un mare plus cultural pentru Cluj existenţa unui asemenea festival, care, în opinia mea, după cel de film, e festivalul de cea mai mare amploare. Complexitatea lui îl poziţionează ca fiind cel mai important din ţară şi, poate, şi din Europa”, a explicat Constantin Andrei, care deţine funcţia de preşedinte al festivalului .

Sponsorii nu ştiu ce e chitara clasică

Chiar dacă acum este un considerat un eveniment cultural de mare ţinută, muzicianul susţine că organizarea lui este una extrem de dificilă, şi asta pentru că sponsorizările sunt greu de obţinut, în condiţiile în care mulţi dintre potenţialii sponsori nu ştiu ce înseamnă chitara clasică şi muzica acesteia: „Muzica de chitară este mai puţin promovată, pentru că nu există formate de televiziune care să o poată prezenta.

Important este, însă, că publicul care o cunoaşte este unul de calitate şi o apreciază la justa ei valoare”. Evenimentul-concurs a ajuns la cea de-a şaptea ediţie şi a adunat la Cluj în perioada 17-22 august chitarişti de renume mondial, printre care şi Duo Melis, considerat de specialişti drept cel mai în formă duo mondial al momentului.


De ce v-aţi dorit acest festival la Cluj?

Clujul merita să aibă acest festival şi avea nevoie de un astfel de eveniment, care este acum pe buzele celor mai mari chitarişti din lume. Clujul este un oraş cultural de mare ţinută. Este oraşul potrivit pentru un asemenea festival, atât ca şi gazdă şi locaţii disponibile, cât şi ca potenţial turistic.

E greu să organizaţi un festival de asemenea amploare?
E nevoie de mare curaj, pentru că, să se nască un astfel de festival, e foarte uşor, însă să-l ţii în viaţă şi să-I creşti nivelul de la o ediţie la alta e mai mult decât dificil. Întâi de toate tre să ţi-l asumi. E ca şi un copil, trebuie să crească, dar să o facă şi frumos şi sănătos.


Ce-i place

„Nu prea am timp liber de foarte multă vreme încoace, însă îmi place să ma plimb cu bicicleta, să citesc o carte recomandată de soţia mea, dar şi să merg la film, deşi n-am mai făcut-o de foarte mult timp, din lipsă de timp şi din cauza faptului ca tehnologia permite acum vizionarea lor acasă”, a mărturisit muzicianul.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac lucrurile care aduc nefericre celorlaţi, să pierd vremea fără rost, iar din punct de vedere muzical, bălăcăreala care are loc la televizor, acea muzică uşoară pe ritmuri de manele. Când aud aşa ceva, schimb imediat postul”, a declarat Constantin Andrei.

Profil
Născut în 13.06.1966, la Cernica (Bucureşti)
Educaţie: Doctor în muzică, conf. univ în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj
Familie: Căsătorit

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite