Cluj: Cercetătorii clujeni au descoperit a doua cauză mondială a îmbolnăvirii de cancer pulmonar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Cercetătorii clujeni au descoperit a doua cauză mondială a îmbolnăvirii de cancer pulmonar
Cluj: Cercetătorii clujeni au descoperit a doua cauză mondială a îmbolnăvirii de cancer pulmonar

O serie de studii efectuate de cercetători de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj şi de la Universitatea Cantabria din Spania au arătat că radonul este a doua cauză mondială a îmbolnăvirii de cancer pulmonar.

Experţii au studiat efectele expunerii la radon într-o zonă cu mine de uraniu din Transilvania şi într-o zonă cu granit, în Torrelodones, Madrid, potrivit portalului de ştiri din domeniul ştiinţei, EurekAlert.

În România, studiul a avut loc în zona oraşului Ştei, din judeţul Bihor. În oraş era măcinat minereul de uraniu exploatat în bazinul minier Băiţa, în urmă cu câţiva zeci de ani. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Science of the Total Environment.

Radonul (Rn) este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, acesta, la rândul său, provenind din dezintegrarea uraniului. Radonul se găseşte în soluri, roci şi apă şi nu poate fi detectat de om.

Raportul a fost realizat între anii 1994 şi 2006, folosind informaţii furnizate de institutele naţionale de statistică, date legate de bolile provenite din expunerea la radon şi un raport de risc făcut în 2006, care analizează mortalitatea şi incidenţa cancerului în toată Europa.

Autorii studiului au folosit detectoare de măsurare a nivelului de radon din 91 de locuinţe, în ultimele luni. Totodată, localnicii din zonele studiate au fost întrebaţi despre obiceiurile lor, inclusiv dacă fumează sau nu. Datele au fost procesate folosind un program IT complex (European Community Radon Software), iar rata potenţialei îmbolnăviri de cancer pulmonar a fost estimată pe baza datelor institutelor de statistică şi a celor din diferite rapoarte la nivel european.

În Ştei, incidenţa cancerului pulmonar este cu peste 100 la sută mai mare decât cea normală, iar nivelul de radon ajunge la peste două mii de Bq pe metru cub, în unele case.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite