Cluj: Attila Lovasz, vânzătorul de comori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Attila Lovasz, vânzătorul de comori
Cluj: Attila Lovasz, vânzătorul de comori

În magazinul său, deschis în urmă cu şapte ani, închise într-o încăpere de mărimea unei garsoniere, obiectele trăiesc, încă, în secolele trecute.

Clujeanul se numără printre puţinele persoane autorizate din oraş care colecţionează şi vând obiecte antice originale. Obiectele din magazinul său sunt animate de ceasurile imense de perete, ale căror pendule se leagănă şi astăzi, după două sute de ani de la realizarea lor.

Sunt preferatele lui Attila Lovasz, care trăieşte din vânzarea antichităţilor, luptând zi de zi cu concurenţa neloială - falsurile şi copiile. Clujeanul se afla în magazinul său chiar şi la o zi după naşterea primului său copil.

Trăieşte într-o altă lume

Obiectele pe care le deţine valorează mii de euro, de la o simplă monedă englezească şi până la tablouri, maşini descris, aparate foto şi candelabre ce iluminau locuinţele vienezilor în anul 1900.

A început prin a aduna lucruri vechi de la prieteni, iar în 2002 şi-a deschis magazinul. Vroia să-şi piardă cât mai mult timpul între valorile istorice. Acum, mica sa afacere numără sute de obiecte, cele mai vechi datând din secolul al XVII-lea.
Pasiunea sa pentru artă nu a început prin colecţionarea antichităţilor, ci prin sculptură, talentul moştenindu-l de la tatăl său.

„În 1995 am fost rugat să sculptez mâinile lui Iisus de pe un crucifix. Persoana pentru care am făcut asta avea un magazin de antichităţi, iar de atunci pot să spun că am luat virusul”, ne-a povestit Attila. A învăţat multe de la acea persoană, iar în cele din urmă a descoperit că obiectele antice au ceva aparte, fiecare având chiar şi o poveste.

„Era o altă lume perioada în care s-au făcut aceste obiecte. Pe atunci, nu se punea accent pe consum ci pe durabilitate. E interesant cum pe vremea aceea se puteau face lucruri bune şi acum nu. Cele de acum sunt lucruri făcute să se strice”, a mai spus acesta.

Nu-şi face griji din cauza marilor comercianţi, care vând obiecte de larg consum, ci a celor care se dau colecţionari de antichităţi, dar care de fapt vând copii. „Chinezăriile reprezintă un fenomen trist pentru pasionaţii de obiecte vechi”, a adăugat Attila.

Neafectat de criză

Attila Lovasz a găsit în clujeni pasiunea pentru obiectele de artă, motiv pentru care nu a renunţat la mica sa afacere. Acum, îl cunosc mulţi colecţionari, de la care mai cumpără obiecte, iar restul le achiziţionează de la târguri sau din alte surse. „Ţinta mea este cumpărătorul final, iar Clujul are un cerc de oameni care cumpără aceste obiecte pentru a-şi decora casa”, a mai spus acesta.

Vânzările nu au scăzut, iar cererea este la acelaşi nivel ca şi anul trecut, susţine clujeanul. „Chiar dacă nu câştig mulţi bani din ceea ce fac, mă bucur că aceste lucruri valoroase ajung în casele oamenilor şi nu altundeva”, a completat Attila.


Aveţi obiecte din Germania, Austria, Ungaria. Pe care l-aţi alege?

A.L.: Clujul are influenţă germanică, la fel cum Bucureştiul are influenţă franţuzească, orientală. Cu siguranţă eu aş alege un obiect austriac.

Ne puteţi da un exemplu?
A.L.: Un candelabru din Viena, ce datează din anul 1900, realizat din fontă, sticlă pictată manual şi apoi arsă. Costă aproximativ o mie de euro.

Cum diferenţiaţi copiile de obiectele originale?
A.L.: Mi s-a format ochiul, în atâţia ani de când fac asta, iar după ce vezi atâtea obiecte te obişnuieşti. Profesia mea e evaluator de obiecte de artă.


Profil

Născut la 9 mai 1970, în Cluj-Napoca
Profesie: evaluator obiecte de artă
Familie: căsătorit, are o fetiţă


CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite